Menu

4 tips voor het alleen wonen na een scheiding

alleen wonen na een scheiding

4 tips voor het alleen wonen na een scheiding 

Het leven na een scheiding vereist veel aanpassingen. Een grote verandering? Weer leren alleen te leven. In het begin lijkt dit spannend, maar je weet pas hoe je het aan zult pakken als je de eerste nacht alleen bent nadat je bent verhuisd, de deur op slot doet voor de nacht en op bed gaat. Dan raakt het je allemaal ineens. Alleen wonen na een lange periode van samenwonen is niet voor niets een spannende maar enge aanpassing in het leven. Om dit goed door te komen, kun je de onderstaande tips toepassen. 

Creëer een routine

Sommige mensen horen het woord routine en sluiten automatisch af. Het leven volgens een schema klinkt voor velen als marteling, maar het is een essentieel onderdeel van alleen wonen. Alleen zijn betekent weer vrijheid, maar die vrijheid leidt er vaak toe dat je alles verwaarloost, van je huis tot je verantwoordelijkheden en zelfs je lichaam. Dingen uitstellen tot morgen betekent dat er meer taken opstapelen, en die berg projecten, boodschappen en plichten zal niet alleen je nieuwe plek overvol maken; ze zullen namelijk ook je geestelijke gezondheid onder druk zetten. Creëer daarom een routine om dit te vermijden. 

Nodig mensen uit

Leef niet in de veronderstelling dat mensen gewoon langskomen of aanbieden om je nieuwe plek te zien. Je moet mensen expliciet vragen om langs te komen en de nieuwe opgravingen te bekijken. Maak van je huis de standaard woonkamer voor het kijken naar films, maandelijkse pokeravonden of ontmoetingen voor uitstapjes met de hardloopclub. Mensen zullen je nieuwe leven niet willen binnendringen tenzij je erom vraagt. Nodig dus je vrienden en familieleden uit in plaats van dat je erop wacht totdat zij ineens bij je langs komen terwijl je druk bezig bent met het afsluiten van een energiecontract bij de goedkoopste energieleverancier

Omarm de stilte

Alleen wonen na een scheiding brengt lange periodes van stilte met zich mee. Zelfs met de tv aan of als de muziek aan staat, zal de afwezigheid van andere stemmen in huis een manier vinden om de rest van het lawaai te overstemmen. Omarm de stilte daarom. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat stilte ongelooflijk belangrijk is voor de hersenen en de geestelijke gezondheid. Slechts een uur stilte vult onze cognitieve bronnen aan, verlicht stress, helpt ons interne problemen op te lossen en kan zelfs hersencellen regenereren. De lange pauzes tussen gesprekken maken daarom de tijd om mensen heen nog aangenamer.

Leer over jezelf

Zoek acties van zelfverbetering om de tijd te vullen. Wees niet bang om nieuwe hobby’s te proberen die je hebt uitgesteld omdat er niet genoeg tijd was. Begin met eenvoudige en goedkope dingen zoals lezen, tekenen, doe-het-zelf hobby’s of zelfs het leren van het spelen van een instrument. Probeer dus eerst uit de buurt te blijven van bezigheden die veel geld, tijd en ruimte vergen. Later zou je dit alsnog wel kunnen doen, je zou dan zelfs alleen je bucketlist af kunnen werken. Zo is alleen wonen na een scheiding zeker geen straf! 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 6 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.