Het zal je maar gebeuren: heb je net je scheiding achter de rug, wil je ex de afspraken weer veranderen of zie je zelf dat de zorgvuldig gemaakte afspraken in de praktijk helemaal niet werken. Het lijkt een verhaal uit een soap, maar voor veel gescheiden mensen is dit de werkelijkheid. Vaak heb je geen idee wat je in een dergelijk geval moet doen. Je scheidingsafspraken veranderen is dan een optie. Voor de meeste mensen betekent het helaas weer terug naar de tekentafel met een mediator, of een advocaat in de arm nemen. Het scheidingsplatform Uitelkaar.nl biedt nu ook een nazorgmodule aan.
Inhoud blog
Verhalen uit de praktijk:
Marianne – 43 jaar – gescheiden
‘Na een moeizaam scheidingsproces waren mijn ex en ik eindelijk gescheiden. Beetje bij beetje probeerde ik mijn leven weer wat vorm te geven. Dat lukte op zich best aardig. Om de week waren onze drie kinderen bij mijn ex. In het begin vond ik dit vreselijk, maar uiteindelijk ben ik – met veel hulp van mijn vriendinnen – ook gaan genieten van mijn vrije weekends. Tot mijn ex op een dag doodleuk vertelde dat hij ging samenwonen met zijn nieuwe vriendin in de hoofdstad. Met als gevolg dat de kinderen fulltime bij mij waren. Ik had me nooit gerealiseerd dat de gemaakte afspraken misschien wel niet jarenlang houdbaar waren.’
Jack – 55 jaar – gescheiden
‘Mijn ex en ik zijn goed uit elkaar gegaan, kan ik wel zeggen. Natuurlijk is een scheiding nooit leuk, maar samen hebben we vooral gekeken naar het belang van onze kinderen. Mijn ex en ik waren overeengekomen dat zij kinderalimentatie zou ontvangen, omdat zij tijdens onze relatie minder werkte dan ik. Bovendien had ik een goede baan bij een groot concern. Helaas is door omstandigheden mijn contract beëindigd en begon mijn twee jaar durende zoektocht naar een nieuwe baan. Zelf had ik dit nooit kunnen bedenken. Ik kwam financieel helemaal in de knoop en kon op een gegeven moment mijn rekeningen en de alimentatie voor de kinderen niet meer ophoesten. Dat hakte er bij mij behoorlijk in. Gelukkig had mijn ex er begrip voor en hebben we samen bij Uitelkaar.nl, waar we onze scheiding online hadden geregeld, veel gehad aan het nazorgtraject dat net in ontwikkeling was.
Waarom afspraken veranderen?
Advocaten zien de laatste tijd steeds vaker ex-stellen die problemen ervaren rond de afspraken die tijdens de scheiding zijn gemaakt. In grote lijnen kun je zeggen dat de afspraken die de kinderen betreffen het meest gevoelig zijn voor verandering: de hoogte van de kinderalimentatie en de omgangsregeling voor de kinderen. Maar ook komt de hoogte en duur van de partneralimentatie vaak aan de orde. En soms worden afspraken niet nageleefd of door beide ex-partners anders geïnterpreteerd. Maar er gebeuren ook dingen die tijdens de scheiding niet konden worden voorzien. Zo speelt corona bijvoorbeeld een rol. Het ouderschapsplan is soms moeilijk uit te voeren in geval van besmettingen en quarantaine. Of ouders worden het samen niet eens over het wel of niet laten vaccineren van de kinderen.
Onduidelijkheid over hoe afspraken aan te passen
Veel mensen weten niet dat ze hun afspraken kunnen herzien en vaak weten ze al helemaal niet hoe je dit zou kunnen regelen. Ook zien ze er als een berg tegenop om weer met hun ex naar de advocaat of mediator te gaan. ‘Er is veel onduidelijkheid over wat je kunt doen als de afspraken niet goed meer passen. Vaak blijft het ook ‘hangen’, omdat gescheiden ex-partners het moeilijk vinden hier een goed gesprek met elkaar over te hebben. Maar er niets aan doen, verergert de situatie meestal, met in het vervelendste geval een gang naar de rechter als gevolg. Dat leidt tot veel strubbelingen’, aldus advocaat Jeroen Bronsveld. ‘Zo komen er mensen bij mij die al maanden geen kinderalimentatie meer ontvangen. Soms blijkt er achter te zitten dat de alimentatie betalende ouder de kinderen vaker wil zien en dat daar grote ruzie over is ontstaan. Je zou willen dat de ouders veel eerder op een goede manier met elkaar in gesprek waren gekomen. Dan had een escalatie wellicht voorkomen kunnen worden.’
Uitelkaar.nl lanceert nazorgtraject
Het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl vond dat het anders moest en lanceert daarom een uniek nazorgtraject voor al haar klanten, zodat gescheiden mensen op eenvoudige wijze hun scheidingsafspraken kunnen aanpassen, mocht dat nodig zijn. Voor dit initiatief heeft de Raad voor Rechtsbijstand een subsidie (uit de Subsidieregeling Stelselherziening Rechtsbijstand) toegekend.
Lees ook de andere blogs van Uitelkaar.nl
REAGEER OP DEZE BLOG