Menu

Hoe voorkom je stress bij de diploma uitreiking, 5 tips

gescheiden ouders diploma uitreiking

Op woensdag 12 juni horen alle middelbare scholieren of zij geslaagd zijn. Na hard zwoegen komt dan het verlossende telefoontje… of niet. Gelukkig zijn er dan nog her- examens. En in juli is het dan zover DE DIPLOMA UITREIKING.

Stress

Zowel de dag dat de uitslag bekend wordt als de diploma uitreiking kunnen hele stresserende momenten zijn voor zowel tiener als ouders. Ben je als ouders gescheiden kan dat nog meer stress geven. En kinderen kunnen naast hun eigen stress de stress en/of strijd van hun ouders voelen.

In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat tieners ontzettend tegen dit memorabele moment opzien want  komen beide ouders wel? Of wie komt er ? Of komen ze wel maar gaan ze ruzie maken? Of komt de een met zijn of haar nieuwe partner en wat vindt de ander daar dan van.

Ook als ouder kun je veel stress ervaren en er vreselijk tegenop zien. Want hoe ga je reageren als je de ander bijvoorbeeld voor het eerst na lange tijd weer ziet? Of de andere partner voor het eerst met een nieuwe partner ziet.

En wellicht heb je deze gevoelens en gedachten ook al ervaren op de dag van het verlossende telefoontje.

Bij wie was de tiener? Bij wie werden de bubbels opengetrokken? En het examenfeest? En wie betaalt dat?

Wat vindt je tiener zelf? Ben je het daar mee eens? Merk je misschien dat er allerlei jaloerse gevoelens naar boven komen als je  tiener besluit om dat bij de andere ouder te doen?

Wil je tiener juist bij de andere ouder want die heeft een veel groter huis of pakt veel groter uit……

Dit is een greep uit gedachten en gevoelens die ouders laten horen bij mij in de praktijk. En zo goed te begrijpen.

Om wie gaat het werkelijk?

Vind je het lastig om hier mee om te gaan en resoneert bovenstaande met jou  stel jezelf en de andere ouder de vraag om wie gaat het hier? Het gaat  hier om de DE diploma uitreiking van jullie uit liefde geboren tiener. Deze gedachte kan op moeilijke momenten echt helpend zijn.

Hieronder heb ik nog meer tips die jullie kunnen helpen om met de andere ouder neutraal en ontspannen in de aula te zitten en er voor jullie tiener een onvergetelijke avond van te maken.

Zodat jullie tiener later kan zeggen de scheiding was niet leuk maar mijn ouders hebben het goed gedaan.

Onvergetelijke ontspannen avond

Hoe ga je met de andere ouder  neutraal en ontspannen in de aula zitten? En hoe maak je er een onvergetelijke ontspannen avond van voor je tiener?

5 TIPS

  1. Zorg dat je als ouders op de dezelfde rij of achter elkaar gaat zitten zodat je kind als  hij /zij op het podium staat met het felbegeerde diploma maar in 1 richting hoeft te kijken.
  2. Probeer vooraf te communiceren en afspraken te maken met de vader of moeder van je kind. Zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan en spreek naar elkaar uit dat je er een mooie avond voor je kind van wilt maken.
  3. Focus je, voordat je in gesprek gaat of naar de uitreiking gaat, op 5 positieve eigenschappen van je ex. (en echt die kun je bedenken;) je bent niet voor niets ooit verliefd geworden op deze persoon. Bekijk bijv. foto’s van vroeger. Als je deze bril opzet zal je meer mildheid voelen. En probeer je voor ieder contactmoment even te ontspannen op een manier die voor jou fijn is.
  4. Bespreek met je kind hoe het voor haar of hem is? En dan is het fijn dat je alleen maar luistert, probeer bij boosheid en weerstand over het gedrag heen te kijken en  ga niet verdedigen of oordelen of adviseren, wat ook heel begrijpelijk is. Erken zijn of haar emoties ze mogen er zijn en stel gerust en vraag je kind wat zij wil en wat zij nodig hebben! Vertel je kind dat jullie jullie stinkende best zullen doen om er een geweldige avond van te maken. Bespreek ook hoe het voor jullie kind is dat er eventuele nieuwe partners meekomen? Wil hij of zij dat niet dan is dat zo! Dit is HET moment voor jullie tiener en respecteer zijn of haar wens.
  5. CHOOSE YOUR BATTLES en focus je op het belang van jullie kind. Vergeet  jullie conflicten. Zoals iedere ouder willen jullie het beste voor je kind. Jullie blijven altijd ouder ondanks dat jullie relatie voorbij is. Voor jullie kind mag en moet dit een onvergetelijk moment zijn TOCH? Laat je kind trots op zichzelf EN jullie kunnen zijn. 

Als ouder zullen er meer van deze geweldige hoogtepunten terugkeren in het leven van jullie kind, denk aan een huwelijk of het krijgen van jullie kleinkind.

Merk jij dat je na deze tips  nog steeds  veel stress voelt of onvermogen of angst dat lukt mij nooit of  de andere ouder gaat dit nooit doen of voel je zelf niet de kracht om dit aan te gaan  boek dan een coachsessie. Samen gaan we kijken naar wat er speelt en wat er nodig is om neutraler om te gaan met de andere ouder.

Als systemisch scheidingscoach en puberspecialist, begeleid ik je graag zodat dit ook voor jou en je tiener een van de mooiste momenten in jullie leven wordt.

VAN HARTE GEFELICITEERD TROTSE OUDERS MAAK ER EEN MOOI FEESTJE VAN

Harte groet,

 Angèle Babeliowsky

COACHING | TRAINING| FAMILIEOPSTELLINGEN|

06-41912628|www.angelebabeliowsky.nl|

Lees ook de andere blogs van Angèle.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.