Je gaat scheiden en een van de vragen die je jezelf stelt is: wie blijft er in de woning wonen? Of kan ik de woning overnemen?
Vaak staat het huis op naam van beide partners en is het belangrijk om overeenstemming te zoeken over wie er in de woning blijft en wat dit financieel en praktisch betekent voor de ander. Moet de ander een uitkoopsom betaald krijgen? Hoe lang verblijft de ander nog in de woning. En welke consequenties heeft dit voor de hypotheek?
Het kan een lastige situatie worden als er geen overeenstemming is. Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden dan je vooraf zou denken. In deze blog vertel ik graag over de bouwstenen die nodig zijn om het huis over te kunnen nemen als het huis op beide namen staat.
Niet genoeg financiële middelen, of toch wel?
Wij komen het vaak tegen dat één van jullie in het huis wil blijven wonen, bijvoorbeeld omwille van de kinderen, maar dat er niet genoeg financiële middelen zijn om het alleen te doen. Zo lijkt het althans aan de voorkant.
Dat is de reden waarom klanten vaak bij Scheiden & Wonen terecht komen, omdat dit precies ons specialisme is. Wij begrijpen dat je het liefst het vertrouwde dak boven je hoofd wilt behouden, helemaal wanneer je kinderen hebt. Maar we begrijpen ook dat de andere partner zijn of haar deel wil hebben. Zodat ook aan die kant een nieuwe start gemaakt kan worden. Er is gelukkig veel mogelijk bij behoud van de koopwoning. Maar welke bouwstenen zijn dan relevant?
Ingewikkelde puzzel
De eerste bouwsteen voor het overnemen van het huis is het zoeken naar een hypotheekadviseur die veel ervaring heeft met hypotheken in scheidingssituaties. Belangrijk is dat jullie stap voor stap begeleid worden door het complexe traject van hypotheek en scheiding.
Tevens wil je vooraf duidelijkheid over het wel of niet kunnen overnemen van de woning. Dit antwoord wil je niet pas krijgen als de scheiding al geregeld is, want dat geeft veel onrust.
De ervaren adviseur gaat je helpen met het in kaart brengen van alle bouwstenen om de woning te kunnen behouden. Dit is als het ware een puzzel die gelegd moet worden, waarbij alles met elkaar in verbinding staat.
Uiteraard moet er ook gekeken worden naar de waarde van de woning en eventuele overwaarde. Welke waarde van de woning moet worden aangehouden? Ook daar zijn verschillende mogelijkheden in.
Tot slot kan het per geldverstrekker genuanceerd liggen welke bouwstenen gebruikt kunnen worden en hoe.
Stress voorkomen
Al met al is het proces intensief, maar met de hulp van de juiste hypotheek adviseur gaat het lukken om de overname van de woning en hypotheek soepel te laten verlopen. Dit kan veel stress voorkomen en zorgen voor een goede afwikkeling van alle andere zaken rondom de scheiding.
Uiteindelijk wil je de rust ervaren dat je in je huis kunt blijven wonen en dat jullie allebei een goede toekomst tegemoet gaan waarin alle financiële zaken netjes zijn afgerond. En jullie hierna kunnen focussen op een toekomst los van elkaar.
Mochten er vragen zijn naar aanleiding van deze blog:
Bel gerust met Jeroen Gorissen MFP/RES: 06-21906371 of mail op jeroen@scheidenenwonen.nl
Lees ook de andere blogs van Jeroen.
REAGEER OP DEZE BLOG