Menu

Ouderverstoting, wie kan het kind helpen? Blog van Vera

2 reacties
ouderverstoting kind helpen

Hij is een narcist, zij een borderliner. Een beetje cliché als het over exen gaat, maar stel dat het waar is… Het zou veel verklaren.

Soms heb ik het gevoel dat mijn stiefzoon in de behoeften van zijn moeder moet voorzien en dat de liefde die hij krijgt voorwaardelijk is.

Ik heb de indruk dat bij haar de overgang naar een gescheiden situatie niet goed verlopen is omdat ze het verlies niet heeft verwerkt. Waarom zou je rouwen om het einde van een slechte relatie? In plaats daarvan blijft ze hangen in boosheid.

Ze is boos

Door die boosheid gunt ze vader het kind niet. Door die boosheid kan ze niet positief reageren als het kind zegt dat het leuk was bij vader. Moeders reacties op positieve dingen zijn niet passend bij wat hij vertelt, maar haar reacties op negatieve dingen passen wel bij wat hij vertelt. Dat verschil voelt hij en zo wordt hij geconditioneerd om negatief over zijn vader te praten.

Daarnaast krijgt hij de boodschap: “Hij behandelt je niet bijzonder genoeg. Jij hebt het recht om beter behandeld te worden, hij moet veranderen, anders verdient hij jou niet” het kind wordt boven vader verheven en krijgt de indruk dat hij het recht heeft iets van vader te eisen. Vader kan echter nooit aan die verwachtingen voldoen dus dit is een heel oneerlijke situatie.

Zij is de redder

Vader is de dader, zoon het slachtoffer en zij de beschermer/redder. Dit versterkt de band tussen moeder en kind en verzwakt de band tussen vader en kind. Door die versterkte band kan het zijn dat het kind de pijn van het scheiden niet meer zo goed voelt als hij bij moeder is maar het juist meer pijn doet als hij bij vader is. Het doet pijn als je jezelf niet toestaat om van een ouder te houden terwijl je dat van nature wel wil.

Door die pijn gaat een kind geloven dat vader iets verkeerd doet, want waarom voelt het anders zo naar om bij hem te zijn? Omdat er geen logische verklaring voor dit gevoel is wordt dit ingevuld met dingen die helemaal niet kloppen, dat is nodig om het voor zichzelf te verklaren. Uiteindelijk wil een kind ook fysiek afstand nemen om die pijn te verlichten.

Ouderverstoting

Ouderverstoting. Hoe meer ik er over lees hoe logischer het klinkt. Maar wat doe je eraan?

Hij moet het vertekende beeld kunnen loslaten. Hij moet opnieuw leren wat normaal is, dat een normaal ouder-kind conflict geen kindermishandeling is en dat ouders soms nu eenmaal dingen doen die kinderen niet leuk vinden. Dat dit geen teken is dat ze niet van je houden maar dat dit bij opvoeden hoort.

Wat hij nodig heeft is hulp bij een normale rouwverwerking, want deze is verstoord doordat hij de boosheid van zijn moeder heeft overgenomen. Hij moet weer in contact komen met zijn eigen gevoel en leren wat hij kan doen voor zijn eigen geluk in plaats van zich verantwoordelijk te voelen voor het geluk van zijn moeder.

Wie kan hem helpen?

Hij heeft handvatten nodig om met verstotend gedrag van een ouder om te gaan, maar waar kan hij die hulp krijgen? Of is er iemand die haar kan wijzen op haar schadelijke gedrag?

Als vader het doet helpt het in ieder geval niets. En hij doet het al bijna niet omdat hij conflict zoveel mogelijk wil vermijden. Zou het helpen om haar er helemaal niet meer op te wijzen? Kun je dat doen als het duidelijk schadelijk is voor je kind? Ze lijkt daardoor juist harder aan hun zoon te trekken, om voor zichzelf te bevestigen dat ze het wel goed doet en om dat ook aan vader te kunnen tonen, hun kind kiest tenslotte voor haar, dus zij kan toch niets fout doen?

De weg vinden die het kind het minst beschadigt is soms ontzettend lastig, zeker omdat je de reactie van de andere ouder niet kunt voorspellen. Waarom is het zo moeilijk om hier hulp bij te vinden?

Ik ben Vera. Ik vorm met mijn man en onze 4 kinderen een samengesteld gezin. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit een stuk ingewikkelder is dan een kerngezin. Je hebt de lusten van 1 en de lasten van 5. Je hebt niet alleen te maken met je partner, maar ook met beide ex partners en diens nieuwe partners. Ik schrijf over mijn ervaringen en overpeinzingen in de hoop dat iemand er iets aan heeft. 

Lees ook de andere blogs van Vera.

REACTIES

Mike - 2 mei 2024

Dag Vera, helaas voor de kinderen is er geen instantie in Nederland die hier daadwerkelijk iets mee doet. Al jaren wordt er in mijn geval ouderverstoting geconstateerd door Jeugdbescherming, Veilig Thuis, Raad voor de kinderbescherming maar tot op heden zonder gevolgen. Ja, de kinderen zijn de dupe in dit geval, en ook bij jou....

Vera - 6 mei 2024

Hoi Mike, Hier werd er uiteindelijk wel actie ondernomen door Veilig Thuis en is er hulp ingezet. Ik heb wel begrepen dat er niet in alle regio's hetzelfde gereageerd wordt. Daarna ben je ook erg afhankelijk van de kwaliteit van hulpverlening. Ik heb het idee dat heel veel hulpverleners er eigenlijk niet zo heel veel van weten, waardoor je toch gewoon blijft aanmodderen :( Heel veel sterkte voor jou. Groetjes van Vera

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = twintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.