Menu

Een dynamisch ouderschapsplan maken bij een scheiding, hoe doe je dat?

ouderschapsplan

Het proces van scheiden is nooit eenvoudig, zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn. Hoewel je als partners uit elkaar gaat, blijf je als ouders altijd verbonden. Kinderen hebben immers hun hele leven te maken met de scheiding van hun ouders en hebben maar één vader en één moeder. Vanaf 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan bij een scheiding verplicht. Bij Mayet Mediators noemen we dit echter liever een ouderschapsregeling. Want plannen kunnen in de kast blijven liggen, maar het gaat erom wat je samen regelt en hoe je dat doet.

Een dynamisch ouderschapsplan groeit mee met de leeftijd van de kinderen. Elk ouderschapsplan zou een persoonlijk en dynamisch document moet zijn, geen invuloefening die je eenmalig maakt. Een dynamisch ouderschapsplan is een flexibele en aanpasbare overeenkomst tussen gescheiden ouders over de zorg en opvoeding van hun kinderen. In tegenstelling tot een statisch plan, dat vaak een rigide en vaste set van afspraken bevat, is een dynamisch ouderschapsplan ontworpen om mee te groeien en te evolueren met de veranderende behoeften van het kind en de ouders. 

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Een ouderschapsplan moet minimaal de volgende drie onderdelen bevatten:

1. De contactregeling: Dit omvat de verdeling van zorg- en opvoedingstaken. Het betekent concrete afspraken over wanneer de kinderen bij welke ouder zijn, inclusief vakanties en feestdagen.

2. Onderlinge communicatie: Na de scheiding blijft de consultatie- en informatieplicht bestaan voor ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag. Dit betekent dat jullie samen beslissingen moeten nemen over zaken zoals school, medische zorg, sport en hobby’s.

3. Het financiële kinderzorgmodel: Hoe worden de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen verdeeld? Dit kan via kinderalimentatie of een gezamenlijke kinderkostenrekening. Het is belangrijk om de voor- en nadelen hiervan te begrijpen en een passende regeling te vinden.

Uitgangspunten bij een dynamisch ouderschapsplan

  1. Flexibiliteit: Het plan kan worden aangepast op basis van de veranderende omstandigheden van zowel de kinderen als de ouders. Dit kan bijvoorbeeld veranderingen in werkroosters, verhuizingen of de ontwikkeling van de kinderen omvatten.
  2. Regelmatige evaluatie: Er worden periodieke evaluaties gepland om het plan te bespreken en aan te passen indien nodig. Dit zorgt ervoor dat het plan altijd up-to-date blijft en relevant is voor de huidige situatie.
  3. Betrokkenheid van beide ouders: Beide ouders blijven actief betrokken bij de besluitvorming en de opvoeding van de kinderen. Dit bevordert een gelijkwaardige ouderrol en zorgt ervoor dat beide ouders zich gehoord en gerespecteerd voelen.
  4. Communicatie en samenwerking: Een dynamisch ouderschapsplan benadrukt het belang van open en effectieve communicatie tussen de ouders. Het plan bevat mechanismen voor conflictresolutie en samenwerking om eventuele meningsverschillen op een constructieve manier op te lossen.

Voordelen van een dynamisch ouderschapsplan

  • Aanpassingsvermogen: Omdat het plan flexibel is, kan het zich aanpassen aan veranderingen in het leven van de kinderen en ouders, wat leidt tot minder stress en conflicten.
  • Betere samenwerking tussen de ouders: Regelmatige communicatie en gezamenlijke evaluaties bevorderen een positieve co-ouderrelatie, wat uiteindelijk ten goede komt aan de kinderen.
  • Kindgericht: Het plan houdt rekening met de veranderende behoeften en wensen van de kinderen, waardoor zij zich meer begrepen en ondersteund voelen.
  • Preventie van conflicten: Door regelmatig te evalueren en aan te passen, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en opgelost, wat langdurige conflicten voorkomt.

Hoe maak je een dynamisch ouderschapsplan?

Bij Mayet Mediators geloven we in een gepersonaliseerde aanpak voor elk ouderschapsplan. Hier zijn enkele stappen om een dynamisch ouderschapsplan te creëren:

  1. Voorbereiding: Begin met het verzamelen van informatie en het bespreken van de behoeften en wensen van beide ouders en kinderen. Dit kan door middel van werkbladen die helpen om de belangrijkste punten te identificeren.
  2. Initiale afspraken: Maak duidelijke afspraken over de basisaspecten zoals zorg- en contactregelingen, communicatie en financiële afspraken.
  3. Periodieke evaluaties: Plan regelmatig evaluaties om de effectiviteit van het plan te bespreken en waar nodig aanpassingen te maken.
  4. Open communicatie: Houd de communicatiekanalen open en respectvol. Maak gebruik van mediation indien er conflicten ontstaan om deze constructief op te lossen.
  5. Documentatie: Houd alle wijzigingen en afspraken goed gedocumenteerd om verwarring en misverstanden te voorkomen.

Conclusie: start tijdig een mediationproces

Een dynamisch ouderschapsplan is een essentieel hulpmiddel voor gescheiden ouders die de beste zorg en opvoeding voor hun kinderen willen waarborgen. Door flexibiliteit, regelmatige evaluaties en een focus op samenwerking, kunnen ouders een harmonieuzere en stabielere omgeving creëren voor hun kinderen, zelfs na een scheiding.

Bij Mayet Mediators staan we klaar om jullie te begeleiden bij het opstellen van een dynamisch ouderschapsplan dat werkt voor jullie unieke situatie. Neem contact op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze mediators scheiding en ontdek hoe wij jullie kunnen helpen bij het maken van een flexibel en effectief ouderschapsplan.

Tips voor scheidende ouders

1. Blijf communiceren: Goede communicatie is cruciaal. Bespreek regelmatig de voortgang en eventuele aanpassingen in het ouderschapsplan. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt voor een consistente opvoeding.

2. Wees flexibel: Een dynamisch ouderschapsplan moet ruimte bieden voor veranderingen. Kinderen groeien en omstandigheden veranderen; het plan moet meebewegen.

3. Betrek de kinderen: Luister naar de behoeften en wensen van de kinderen. Dit geeft hen een gevoel van betrokkenheid en kan helpen bij het accepteren van de nieuwe situatie.

4. Zoek op tijd een mediator met kennis van ouderschap en kinderen in een scheiding. Mayet Mediators kan helpen om de emoties te beheersen en rationele beslissingen te nemen. Dit zorgt voor een evenwichtige en werkbare regeling.

Waarom kiezen voor Mayet Mediators?

Bij Mayet Mediators bieden we meer dan alleen mediation, we noemen het daarom liever scheidingsbegeleiding. Een scheiding is immers meer dan het maken van juridische en financiële afspraken met elkaar. We zijn er trots op dat onze scheidingsbegeleiding en mediation oprecht anders zijn. Onze aanpak is gericht op het creëren van een dynamisch ouderschapsplan dat werkt voor jullie unieke situatie. We helpen jullie om de beste beslissingen te nemen voor het welzijn van de kinderen en de samenwerking tussen beide ouders.

Gratis oriëntatiegesprek

Wil je op voorhand samen de scheiding goed regelen en vastleggen in een helder ouderschapsplan? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We leggen onze werkwijze uit, luisteren naar jullie verhaal en maken samen een plan van aanpak. Bij Mayet Mediators geloven we dat conflicten met compassie en doortastendheid opgelost kunnen worden. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.