Menu

Narcisten en de illusie van gemak: Gaslight jezelf niet

narcist

Een narcist en de illusie van gemak: Gaslight jezelf niet

Sta je aan het begin van een scheiding met een narcistische ex-partner die verder lijkt te gaan alsof er niets aan de hand is? Terwijl jij met het verraad, de pijn en het verdriet zit, doet hij alsof alles al lang voorbij is. Geen excuses, geen verantwoordelijkheid, en het ergste: hij wordt ongeduldig en boos omdat jij nog niet “klaar” bent. Want in zijn ogen is het immers jouw schuld dat dit allemaal gebeurt.

En hier komt het gevaar: het gemak waarmee hij verdergaat, zonder enige emotie of compassie, kan ervoor zorgen dat jij begint te twijfelen aan jezelf. Je gaat jezelf gaslighten. Je begint te denken dat misschien jij overdrijft, dat de pijn die je voelt niet gerechtvaardigd is omdat hij het allemaal zo makkelijk naast zich neerlegt.

Maar hier is de waarheid: het feit dat hij zo makkelijk doorgaat, heeft niks te maken met de ernst van de situatie. Hij heeft simpelweg geen compassie. Zijn gedrag is geen maatstaf voor hoe zwaar de situatie daadwerkelijk is.

Je hebt recht op je emoties

Wees je ervan bewust dat dit is hoe narcisten werken. Ze gaslighten jou, en als je niet oppast, ga je ook jezelf gaslighten. Het is een gevaarlijke valkuil aan het begin van een scheiding. Je hebt recht op je emoties, je hebt recht op het verwerken van het verraad. Zijn gebrek aan emotie betekent niet dat jij je gevoelens moet onderdrukken.

Dus, als jij jezelf in deze situatie herkent, onthoud: het gemak waarmee de narcist doorgaat, is geen teken dat jij overdrijft. Het is een teken van zijn gebrek aan empathie. Gaslight jezelf niet.

3 praktische tips om jezelf niet te gaslighten tijdens een scheiding met een narcist:

  1. Houd een dagboek bij van je emoties en ervaringen: Schrijf dagelijks op wat er gebeurt en hoe je je voelt. Dit helpt je om je eigen gevoelens te erkennen en te valideren. Door het op papier te zetten, zie je zwart op wit dat je emoties echt en gerechtvaardigd zijn, in plaats van ze te minimaliseren zoals je ex dat doet.
  2. Communiceer schriftelijk en bewaar alles: Zorg ervoor dat alle communicatie met je ex via e-mail of berichten verloopt. Dit geeft je niet alleen rust omdat je niet direct met zijn manipulaties wordt geconfronteerd, maar zorgt ook voor een duidelijke documentatie van de feiten. Je kunt later terugkijken en je herinneren dat jouw perceptie klopt, zelfs als hij probeert je anders te laten geloven.
  3. Focus op feiten, niet op gevoelens: Wanneer je met een narcistische ex-partner te maken hebt, is het belangrijk om objectief te blijven. Houd je aan de feiten en probeer je emoties, hoe begrijpelijk ook, niet te laten overheersen in de communicatie of beslissingen. Feiten zijn niet te verdraaien of te manipuleren, en ze helpen je om niet in de val te lopen van gaslighting. Maak een lijst van belangrijke gebeurtenissen, afspraken en gesprekken, zodat je altijd terug kunt vallen op concrete informatie en niet twijfelt aan je eigen herinneringen.-

The Conscious Lawyer 

Bestlifeafterbreakup.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.