De geur van een pan bouillon kan precies de sfeer in je huis brengen waar je op een grijze zaterdagmiddag behoefte aan hebt en kan ook nog eens de basis zijn van heel wat gerechten. Hier het recept voor ouderwetse ossenstaartsoep.
Aantal personen: 10
Ingrediënten:
2 kg ossenstaart (kan ook met schenkels)
1 st venkel
1 st knol
1 st wortel
1 st prei
2 st bleekselderij
2 st uien
2 takjes tijm
2 st laurier blaadjes
3 á 4 liter water
7 zwarte peper korrels
1 st steranijs
Materialen: Soeppan Snijplank Koksmes Koekenpan
Werkwijze:
1. Bak de ossenstaart in de oven aan op 180 graden of bak ze in de pan mooi bruin.
Hoe bruiner ze zijn hoe meer smaak ze afgeven.
2. Breng de ossenstaart samen met het water aan de kook, hierdoor gaat het vleeseiwit boven drijven. Dit geheel scheppen we eraf. Laat de soep nu op een zacht vuur trekken.
3. Halveer de uien met schil, bruineer ze in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de ossenstaartsoep.
4. Snijd de groentes in grove stukken, was ze en voeg ze ook toe.
5. Voeg de kruiden en specerijen toe en laat het geheel 8 uur zachtjes trekken.
6. Zeef de soep door een passeerdoek (of schone theedoek) en bewaar het ossenstaartvlees. Dit mag geplukt worden voor soepgarnituur.
7. Laat de soep inkoken tot 1/3 en breng eventueel op smaak met peper en zout.
Tip:
Thuis kunt u soep maken met de minder verse groentes die u heeft. U kunt een schenkels bij
de slager halen en deze op dezelfde wijze verwerken als de ossenstaart. Wilt u graag wat vlees erin hebben, dan kunt u ook een stuk soepvlees gebruiken. Deze wordt dan niet aangebakken.
Wij willen u nog een andere tip meegeven, als u zelf een sterke soep of fond heeft gemaakt. Kunt u deze het beste invriezen in ijsblokjes vormpjes.
Als u iets nodig heeft gewoon een paar blokjes uit halen en u heeft de perfecte portie voor thuis.
Om de soep meer van deze tijd te maken kan hij worden geserveerd met Geitenkaas room, hier volgt het recept.
Aantal personen: 10
Ingrediënten:
1 dl melk
2 dl slagroom
80 g geitenkaas
Materialen: Maatbeker Mengkom Staafmixer Garde
Werkwijze:
1. Brokkel de geitenkaas in kleine stukken en roer het geheel los met de melk.
2. Voeg de slagroom er aan toe, breng op smaak met peper en zout.
3. Klop het geheel tot yoghurt dikte met een garde of staafmixer.
4. Vul de glaasjes met geplukte ossenstaart, daarna de warme soep en schenk er voorzichtig de room op. Met behulp van de achterkant van een lepel.
5. Rasp er de champignon poeder, nootmuskaat en steranijs over.
6. Serveer ze uit.
Tip:
het schenken van de room en opvangen met de achterkant de lepel kan
ook voor andere soepen of koffie’s gedaan worden. Zo krijg je verschillende
lagen van room en soep.
recept van Pat’s Kitchen
naizzguy - 11 jan 2012
relatie in de soep
naizzguy - 11 jan 2012
of soep in de relatie
Recept voor héle simpele groentensoep - Nieuwe Stap - thuishaven voor iedereen die gescheiden is - 20 jan 2014
[...] Vind jij het leuk om er iets meer werk van te maken, bekijk dan eens het recept voor bouillon van ossenstaart. [...]
Gert Jan Kuiper - 5 okt 2015
Ossenstaartsoep kun je niet met (alleen) schenkels maken.