Menu

Dagboek van Daniel, Hulde voor kinderopvangregeling

Hulde aan ex en nieuwe vriending

Hulde aan ex en nieuwe vriending

Een scheiding kent grote en kleine problemen. Sommige lossen zichzelf op, sommige hadden bemiddeling nodig en sommige vergden veel inzet van ons zelf. Voor de kinderen geldt hetzelfde. Inara (5 inmiddels) en Natalya (3,5) volgen ons voorbeeld, maar hebben zo hun eigen uitdagingen. Niet in de laatste plaats omdat hun hele leven anders wordt. En ze hebben geen inbreng in het hoe en waarom. Ze moeten het ondergaan en accepteren. Of ze het snappen lijkt me sterk. Ze zijn daar nog te jong voor. Al denk ik dat (andere) oudere kinderen het ook niet snappen, maar die kunnen zich wel beter uitdrukken. Het basisprobleem is dat scheiden niet goed is voor de kinderen, maar dat een verstandshuwelijk nog slechter is. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Toch wordt van kinderen verwacht dat zij zich maar aanpassen aan de volwassenen. In mijn geval zijn de kinderen veroordeeld tot twee één ouder gezinnen. Een gevolg hiervan is dat er kinderopvang nodig is. Immers moeten we nu beiden werken aan inkomen en hebben we beiden onze huishouding in stand te houden. Kinderopvang is dan onvermijdelijk. Ons gemeenschappelijk ideaal van maximaal twee dagen opvang voor onze kinderen is niet meer vol te houden. We kunnen het beperken tot drie. Mijn ex werkt dan 27 uur in drie dagen en we hebben afgesproken dat we de kinderen brengen en wachten op de ander. Die kan dan zijn werkdag afmaken, indien nodig. De extra reden is tevens dat we geen dubbele overdracht willen op één dag.

Kinderopvang heeft echter wel een vervelend neven effect. Het spelen met of bij andere kinderen is moeilijk te organiseren. Mijn ex woont wel in de buurt, maar toch te ver om makkelijk speelafspraakjes te regelen of toe te laten. Ook het organiseren van een kinderfeestje werpt obstakels op. En niet alleen omdat Inara midden december jarig is. Het halen en brengen van de kinderen gaat nu over vier schijven, dus contact met de andere ouders is gefragmenteerd. En dan is er nog het feit dat je als alleenstaande ouder het allemaal zelf moet organiseren en uitvoeren. Een heel gedoe.

Maar toch vind ik dat de sociale contacten van mijn dochters en Inara in het bijzonder, een belangrijk onderdeel zijn van hun opvoeding. En omdat mijn relatie met p-te-p erg goed gaat 🙂 is hier misschien wat ruimte te vinden. P-te-p haalt mijn kinderen op van school voor de lunch, of het nu mijn dag is of niet. En we gaan verder. We brengen daarom het aantal dagen dat opvang nodig is terug naar twee. P-te-p gaat de woensdag voor haar rekening nemen. De andere twee dagen gaan de kinderen iets langer naar de opvang. Het is schuiven in de marge, maar er ontstaan wel extra mogelijkheden voor de woensdagmiddag. In de toekomst kunnen de kinderfeestjes en speel afspraakjes gewoon plaats vinden. Een kleine stap voorwaarts.

Maar geen hulde aan ons als ouders. P-te-p maakt dit immers mogelijk. Wel hulde aan ons dat we haar de kans geven en onze kinderen weer iets extra’s kunnen geven. En hulde aan ons dat we beseffen en proberen om onverwachte (kleine) problemen op te lossen. En hulde aan mijn ex die haar vriendschap met p-te-p heeft weten te koesteren en haar ook de ruimte geeft om de rol van stiefouder te vervullen. Hulde aan mij is hier niet op zijn plaats. Ik hoef het alleen toe te laten, dit is niet mijn inbreng. Toch kan ik een glimlach niet onderdrukken. Het is prima zoals het gaat. Dit verhaal gaat ook niet over mij, maar over mijn kinderen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.