Menu

Eén ouder minder aan tafel… maak het toch gezellig

een ouder minder aan tafel

Eten met kinderen is voor veel mensen een ramp. In veel gezinnen loopt een maaltijd vaak uit op ruzie en frustratie. Zo erg, dat ouders geneigd zijn hun kinderen in de keuken gauw wat eten te geven en ze vervolgens in bed te stoppen. Terwijl eten met kinderen ook echt heel gezellig kan zijn. Gezellig én nuttig. Want tijdens de maaltijd leren kinderen allerlei vaardigheden, sociaal en motorisch. Als je eten met kinderen gezellig weet te maken, kan de maaltijd een fijn gezinsmoment worden, waar iedereen van geniet.

Met één ouder minder aan tafel

Duidelijke regels Allereerst is het belangrijk om als gezin samen af te spreken welke regels er gelden. Dat moet geen hele lijst worden, maar bijvoorbeeld drie belangrijke regels: je blijft tijdens de maaltijd aan tafel zitten, je eet met vork of lepel en er wordt om de beurt gepraat. Het is bij eten met kinderen belangrijk om die regels regelmatig te herhalen en kinderen een complimentje te geven als ze zich eraan houden. Daarnaast moeten er duidelijke consequenties zijn als je kind zich niet aan de afspraak houdt, bijvoorbeeld twee minuten stil op een omgedraaide stoel zitten. Negeer je kind dan ook twee minuten, maar zorg dat het daarna ook voelt dat alles weer vergeven en vergeten is. Spreek ook duidelijk af hoe lang de maaltijd duurt. Voor ongedurige kinderen kan het goed zijn om daarbij een kookwekker te zetten. Laat de maaltijd niet langer dan 20 minuten of een half uur duren, dat is voor eten met kinderen lang genoeg.

Betrek je kind bij de maaltijd Kinderen worden vooral vervelend als ze te weinig aandacht krijgen of te snel worden afgeleid. Tijdens het eten met kinderen is het daarom goed om ze bij de maaltijd en bij gesprekken te betrekken en afleiding zoveel mogelijk te weren. Als een kind plezier krijgt in wat er aan tafel gebeurt, zal het minder snel vervelend worden en van tafel willen. Hierbij kunnen veel zaken helpen: vertel je kind op tijd dat het bijna etenstijd is, zodat het kan afmaken waar het mee bezig is. Een kind opeens uit zijn spel trekken zal de gezelligheid niet ten goede komen, want dan gaat je kind al ontevreden aan tafel, met zijn hoofd nog bij dat spel. Het kan ook helpen je kind bij de voorbereidingen van het eten te helpen: misschien kan je kind helpen koken, of kun je samen de tafel eens gezellig opfleuren met bloemen of gevouwen servetten. Ook bij het afruimen kun je je kind laten helpen, al is het maar door zijn eigen bord naar de keuken te laten brengen. Vermijd verder afleidend speelgoed op tafel of afleiding van een televisie.

Bord leegeten? Behalve aan tafel blijven zitten is er bij het eten met kinderen vaak een ander, minstens zo groot, strijdpunt: je bord leegeten. Kinderen vinden veel dingen in eerste instantie niet lekker. Sommige ouders gaan de strijd daarin met hun kinderen aan, anderen laten de kinderen maar gewoon een droge boterham eten. Veel ouders zitten met de handen in het haar: kinderen dwingen te eten levert strijd op, maar als je ze hun gang laat gaan, krijgen ze dan wel genoeg voedingsstoffen binnen? Je wil als ouder toch goed voor je kind zorgen?

Allereerst blijkt dat kinderen best wel wat kunnen hebben; een keer geen warme maaltijd, een dagje wat minder vitaminen, lijkt hen geen kwaad te doen.

Bij eten met kinderen helpt het als je een strak maaltijdritme aanhoudt; drie maal per dag op een vast tijdstip eten, daartussendoor op een vast tijdstip een tussendoortje en daarbuiten niets. Als een kind dan een keer zijn of haar bord niet leegeet, haal het dan gewoon weg en laat het kind wachten tot de volgende maaltijd. Zo leert een kind vanzelf om meer te gaan eten als het tussendoor honger heeft. Maar als je kind weet dat het anders nog wel een extra boterham of koekje krijgt, zal hij of zij het niet snel leren. Wel kun je tijdens het eten koken een beetje rauwe groente geven, dat vinden kinderen vaak lekkerder, en zo krijgen ze in ieder geval al vast iets gezonds binnen.

Daarnaast is het tijdens eten met kinderen goed je ervan bewust te zijn dat kinderen hun smaak nog moeten ontwikkelen. Een nieuwe smaak moeten ze zo’n vijf tot tien keer proeven voordat ze het lekker gaan vinden. Het kan helpen om met je kind af te spreken dat één hapje altijd verplicht is en geef keus. Kook bijvoorbeeld een groente die je kind vaker heeft gehad en lekker vindt, en een nieuwe. Je kind moet de nieuwe proeven, maar mag daarna van de bekende groente eten. Zo leert je kind wennen aan nieuwe dingen en eet het toch goed. Als je kind zijn bord niet leegeet, straf dan niet met als-je-bord-niet-leeg-is-krijg-je-geen-toetje. Straf en beloon niet met eten, maar met woorden. Laat zo het eten met kinderen een feest blijven.

Maak van eten met kinderen een feest Kortom, maak door duidelijke regels tijdens het eten met kinderen geen scenes meer en heb begrip voor de smaakontwikkeling van je kind. Maak het eten met kinderen een gezellige gezinsbijeenkomst en geniet er zelf ook van. Dan zal een kind het ook gezellig gaan vinden, zich beter gaan gedragen en tussen de bedrijven door veel leren over sociale normen en waarden, gedragsregels én de motoriek die nodig is om netjes te eten, want ook dat is een kunst apart.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × = 21




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.