Menu

Mannen, regel het gezag over je kind!

16 reacties
vaders regel het ouderlijk gezag

Veel vaders zijn slecht voorgelicht over de rechten met betrekking tot hun kind met alle gevolgen voor de kinderen van dien.

Steeds meer kinderen worden geboren uit ongehuwde ouders. Van deze kinderen staat niet onmiddellijk vast wie de juridische vader is. De vader moet het kind hiervoor nog erkennen. De medewerking van de moeder is hiervoor noodzakelijk. Werkt de moeder niet mee, dan kan de rechtbank worden verzocht om vervangende toestemming om een kind te erkennen. Dit is anders voor kinderen van gehuwde ouders, omdat de echtgenoot van de moeder automatisch de juridische vader wordt. Ook als de vader niet de biologische vader is van het kind.

Een andere extra handeling die de ongehuwde ouder moet verrichten om dezelfde juridische status te krijgen als gehuwde ouders is het regelen van het ouderlijke gezag. Een met de moeder gehuwde vader krijgt automatisch het ouderlijke gezag over zijn kind. De ongehuwde vader moet voor het uitoefenen van het gezamenlijke gezag met de moeder samen met de moeder bij de rechtbank een formulier invullen. Ook hiervoor geldt dat als de moeder haar medewerking weigert, de man een verzoek tot het verkrijgen van het gezamenlijke gezag kan indienen bij de rechtbank. De rechtbank dit verzoek toewijzen als hij dat in het belang van het kind acht.

Waarom is voor een vader dit gezag over zijn kind zo belangrijk? Het hebben van gezag houdt zeggenschap over je kind in. De medewerking van beide ouders is bijvoorbeeld noodzakelijk voor het aanvragen van een paspoort voor het kind en het inschrijven van het kind op een school.

De belangrijkste bevoegdheid van gezaghebbende ouders is dat zij samen moeten beslissen waar het kind woont. En hier kunnen grote problemen ontstaan.

Nederlanders krijgen steeds vaker kinderen met buitenlandse partners. Zoals met een Amerikaanse vakantieliefde die naar Nederland is gekomen of met een Italiaanse expatvrouw die in Nederland woont en werkt. Op het moment dat de relatie met een buitenlandse partner stukloopt, kan deze partner zich eenzaam voelen en maar één ding willen; terug naar de familie in het land van herkomst. Uiteraard met de kinderen.

Maar denk niet dat je als Nederlandse ouder veilig zit met een Nederlandse partner. Via datingsites kan de nieuwe partner in het hele land worden gevonden. En dan blijkt dat Groningen niet bij de moeder van je kinderen in Amsterdam te willen wonen en Amsterdam besluit met de kinderen naar Groningen te verhuizen.

Als achterblijvende vader houdt dit automatisch in dat je je kinderen veel minder zult zien. De zo mooi bedachte co-ouderschapsregeling kan niet in stand blijven en je kan niet meer met elke ouderavond of afzwemmiddag erbij zijn. Als man met gezag kan je hier gelukkig een stokje voor steken. Jouw toestemming is namelijk vereist voor de verhuizing van een kind. Als moeder toch besluit om te vertrekken zonder toestemming, kan je als gezaghebbende vader bij de rechter een verhuisverbod vragen of zelfs vragen om te bepalen dat de kinderen bij jou komen wonen. Daar komt bij dat als de moeder van je kinderen besluit om te verhuizen naar het buitenland zonder jouw toestemming als gezaghebbende vader, je zelfs overheidsinstanties kan inschakelen om het kind terug te halen, zoals de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden.

Maar deze mogelijkheden zijn er dus alleen voor gezaghebbende vaders. Ofwel: de vader die het gezag niet heeft geregeld heeft in beginsel het nakijken als moeder besluit om met de kinderen te verhuizen.

Vaak denken ongehuwde vaders dat zij het gezag al hebben gekregen met de erkenning. Dit is dus onjuist. Daar komt bij dat een vader die dit wil regelen en waarvan hun partner weigert om medewerking te verlenen, ook niet snel een procedure bij de rechtbank aanhangig zal maken tijdens de relatie om dit alsnog te verkrijgen; dat zal namelijk de kwaliteit van de relatie niet ten goede komen.

Aan het regelen van het gezag wordt dan te weinig aandacht besteed, met alle gevolgen van dien. Mannen, regel uw rechten.

Janneke Mulder

REACTIES

Edward J.M. Engelhart - 18 nov 2016

Mijn zoon heeft een dochter met iemand vanuit Curacao. De vrouw is met het kind in Curacao gaan wonen. Achteraf heeft mijn zoon gezamelijk gezag gekregen over het kind. Wat kan de vader nu doen, vragen of de moeder naar Bonaire terug moet komen. Als moeder weigert, wat kan vader doen om haar kind toch regelmatig te kunnen zien. Op deze moment moet vader regelmatig naar Curacao gaan om haar kind te kunnen zien omdat mevrouw weigert het kind naar Bonaire te laten komen. Moet je een rechter toestemming vragen om het kind elke maand en vakantiedagen naar Bonaire te kunnen brengen. Als vader elke maand naar Curacao moet gaan om haar kind ter kunnen zien wie moet de overtocht betalen.Ik hoop een gunstig antwoord te krijgen.

Natasja - 20 feb 2017

Mijn ex heeft alleen ongeboren vrucht erkent. We zijn allang niet meer samen en hij interesseert en betaald niet voor mijn kinderen. Nu wil ik dat mijn vriend het gezag krijgt, want hij is stapelgek op me kinderen. En zorgt super voor hun. En de kinderen zelf willen graag adopteert worden van hem. In hoeverre kan mijn ex hier dwarszitten?

    Joey Z - 7 jul 2020

    Je bent niet goed wijs. Waarom zou je dit op papier geregeld willen hebben. Nu kan t nog een goede relatie zijn, maar wie zegt dat het over 5 jaar nog zo is. Dan zitten je kinderen met de ellende. Geniet lekker zolang het leuk is en ga je nieuw vriend niet juridisch met jou kinderen opzadelen. Bahh

Brenda - 16 mrt 2017

Hallo, ze hebben het hier over dat als je gezag heb je ook mee beslist met de zorg/opvoeding enzv maar mijn vriend zijn ex is gewoon verhuisd 60 km verder zonder toestemming eb dochter op school gedaan daar zonder toestemming dan wel overleg we hebben dit via rechtzaak proberen terug te draaien maar voordat dat een keer voor komt ben je 3 maanden verder en zeggen ze ja gaan we nu niet het kind weer terug laten verhuizen dus gezag of niet je heb geen poot om op te staan krom rechtsysteem zo wou ik ff kwijt

Ikkuh - 10 aug 2017

Grappig dat het er in de media altijd over de "zielige" vaders gaan die geen gezag hebben en de dupe zouden kunnen worden. Ten eerste zijn de kinderen ALLEEN de dupe, ten 2e ben ik hier een moeder die (heel onhandig) 2 kinderen heeft van 2 verschillende vaders. Over beide kinderen heb ik het alleen gezag. Mijn oudste word met regelmaar in het verleden door papa (en vriendin) tegen mij opgezet, waardoor er in de thuissituatie altijd een overstapje naar papa gemaakt kan worden, waar het ook nog eens een zwijnenstal is in huis. Hij is na een conflict 4 weken geleden vertrokken naar Pa, waar hij nog steeds zit. 2e papa had (door mij destijds niet bekend) schulden waar ik mee afbetaald heb, en ik was gedupeerd door naieviteit door handtekeningen te zetten. Deze papa had zijn zoon niet erkend en de schulden uit (toen nog relatie) teveel ontvangen belasting gelden op onze gezamelijke rekening (beide vruchtgebruik) en nog andere leningen, heb ik voor in de schuldsanering moeten zitten met 2 kinderen! Hij heeft zijn liefde in de jongere versie gevonden. Vrouwen zijn niet alleen de heksen hier...Ik heb papa nummer 1 gewezen op het aanvragen van gezag, had alle papieren opgevraagd ,hoefde alleen zijn geboorte uitreksel nog op te vragen (wat ik niet voor hem kon) Neem jullie verantwoordelijkheden zou ik zeggen! Weet waar je aan begint en laat je informeren. Soms zijn vrouwen heel erg de dupe inclusief hun kinderen, en zijn nieuwe partners trouwens ook niet bekwaam om mede gezag uit te ofenenen (dit even n.a.v. het verhaal van Brenda. Als ik nu naar de andere kant van Nederland kon verhuizen, had ik het gisteren al gedaan...... 2 verhalen, altijd...de waarheid ligt in het midden.

    fr - 13 feb 2018

    Dus iedereen is schuld behalve jij?. neem verantwoording voor je daden of naive besluiten. en wijs niet naar iemand anders. Uit jou verhaal lijkt het net alsof de hele wereld tegen jou is . ik snap dat er ook genoeg vrouwen zijn die het moeilijk hebben . maar dat neemt niet weg dat er genoeg mannen zijn die graag papa zijn en dat hun kinderen hun alles zijn. ondanks gezamelijk gezag heeft de moeder altijd nog het meeste recht. gelukkig veranderd dit op dit moment langzaam . samen gekozen voor kinderen dus ook samen zorgen en besluiten nemen.

    Cliff - 8 dec 2019

    Ik snap je ikkuh

Marc - 4 jun 2018

Leuk zon zielig verhaal. Mijn huidige vriendin is ook zo lekker positief over haar exen... Maar dat terzijde. Ik wilde 14 jaar geleden gezag over mijn zoon.. Mijn ex zei dat ze alles op de bus had gedaan na invullen maar een paar maanden bleek van niet. Ik betaal verder geen ali en heb het allemaal van me af gezet, ook het weigeren van omgang. Maar dat is nu niet relevant. Sinds 9 maanden hebben mijn huidige vriendin en ik een zoontje. Leve digid en digitaal aanvragen van gezag. Gelijk geregeld en snel uitsluitsel. Maar de vraag waar ik nu juist mee loop en nergens terug kan vinden.... Door stom toeval is er weer een kleintje op komst. Niet gepland wel gewenst ( aan abortus moeten we beide niet denken ) en waar er 5 eten kan er nog 1 bij. Moet ik nu dan weer gezag aanvragen of gaat dit automatisch nadat ik de ongeboren erkend heb?

Marvin - 24 okt 2018

Moeders hebben alle macht en mogen liegen en bedriegen wat ze willen. Ik heb mijn kindje 15 dagen in de maand. Moeder gaf toestemming om het gezag aan te vragen. Eenmaal in de procedure wilden moeder het toch niet dus ik heb de mails ingeleverd waarbij moeder haar toestemming verleend en zelfs dreigde te emigreren. Vanaf toen was het hek van de dam. Moeder liegt ineens dat ik haat tot twee keer toe heb mishandelt etc etc er zouden politie rapporten en meer zijn. We moesten naar de raad en daar bleek dat er niet aan waarheidsbevindigen wordt gedaan maar er werd mij meerde malen gevraagd erop te reageren. Dit wordt dan vermeld als er is een euvel in de communicatie. Niemand die het op waarheid wil onderzoeken. Ik heb heel veel mails omtrent de communicatie ingeleverd waarbij het overduidelijk is dat wij als ouders een gezamenlijk front zijn als het gaat om beslissingen. Dit allemaal doet er niet toe. Als vader zijnde heb je geen poot om op te staan, leugens blijven herhaald worden en dan als moeizame communicatie vermeld. De rest van de communicatie doet er blijkbaar niet toe. Ook werd er gezegd dat ik mijn kindje teveel zou hebben en dit terwijl ik er geen inspraak op heb gehad. Toen me smurf klein was huilde ze veel en moeder vond dat heel moeilijk dus moest me smurf heel veel bij mij zijn. Ook had moeder ergens een burnout waardoor me smurf voor langere tijd bij mij verbleef, niets doet er meer toe want er wordt alleen op het moment gekeken naar hoe de communicatie zou verlopen. Het systeem is tegen mannen die voor hun kind willen opkomen. Vaders moeten maar onder de nukken van moeder blijven en kunnen geen adequate beslissingen nemen, geen bankrekening openen en niet op vakantie naar het buitenland. Als dit wordt aangegeven in de rechtbank dan is het antwoord van moeder ineens genoeg om geen gezag te delen. het antwoord van moeder is, je kan bij alles waar ik ook bij kan? het blijkt voldoende te zijn. Alles wordt ineens ingebracht als een moeilijke communicatie, dat ik als vader mijn kindje 15 dagen in de maand heb is geen reden voor de rechtbank om nu eens te kijken naar hoe de communicatie in zijn geheel verloopt. De raad heeft een heel tegenstrijdig rapport afgegeven, maar ook dit is ineens niet van belang. Vind je het gek dat vaders ergens zeggen , de koek is op , ik neem wel genoeg met het minimum bepaalde bezoekrecht wat de wet voorschrijft anders blijf de vader maar een speelbal onder bewind van moeder.

Arda - 28 nov 2018

Ik heb ook een vraag hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen. Ben in 2011 getrouwd geweest, gescheiden in 2014. Anderhalf jaar uit elkaar geweest toen weer samen gaan wonen. In 2013 een kind gekregen toen we samen gingen wou zijn de gezag heb niet gedacht dat we weer uit elkaar zouden gaan dus akkoord gegaan met 1 ouderlijk gezag. Toen twee kinderen erbij gekregen. En uit eindelijk weer uit elkaar. Nu heb ik paar keer moeite gedaan om me kinderen te zien, maar ze wilt niet echt meewerken. Met school contact gehad, omdat ik geen gezag heb strekken ze geen gegevens aan me. Wat me nu dwars zit heb je als man zijn de zo weinig rechten in Nederland. Vrouw krijgt uitkering woont in huis en als man zijn de alle schulden betalen en een nieuwe woning zoeken. Mijn vraag hoe kan ik zonder toestemming van moeder gezag aanvragen en hoe het beste te doen om me kinderen weer bij mij te krijgen ook al iets het alleen maar op zondags?

n. van der Storm - 29 nov 2018

Beste Arda, Uit uw bericht maak ik op dat het eerste kind geboren is tijdens het huwelijk. Als dat klopt, dan heeft u samen met mevrouw het ouderlijk gezag over uw eerste kind kind. Mevrouw kan alleen het eenhoofdig gezag hebben, als de rechter dat zo heeft beslist. Het is niet mogelijk dat samen af te spreken. Voor uw andere twee kinderen, ga ik ervan uit dat deze pas na de echtscheiding zijn geboren en dat u deze kinderen hebt erkend, maar mevrouw en u geen gezamenlijk gezag hebben laten aantekenen in het gezagregister. In dat geval, is mevrouw met het eenhoofdig ouderlijk gezag belast. Indien u alsnog samen met mevrouw over uw jongste twee kinderen het gezag wil uitoefenen en mevrouw daar niet aan wil meewerken, dan kunt u zich tot de rechtbank wenden. Bij de rechtbank kunt u een verzoekschrift indienen, waarin u vraagt om u voortaan samen met mevrouw met het gezag te belasten. Een verzoek om gezamenlijk gezag wordt slechts afgewezen indien: - er een onaanvaardbaar risico is dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouder en niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zou komen; of - afwijzing anderszins in het belang van het kind noodzakelijk is. Ook kunt u om het eenhoofdig gezag vragen, maar dit wordt slechts in zeer uitzonderlijke situatie toegewezen. Tegelijkertijd met de indiening van het verzoekschrift waarin u vraagt om het gezamenlijk ouderlijk gezag, kunt u de rechtbank ook vragen een zorgregeling met uw kinderen vast te stellen. U heeft als ouder, recht op omgang met uw kind, ook als u geen gezag heeft. De rechter zal u het recht op omgang slechts ontzeggen indien: - omgang ernstig nadeel op zou leveren voor de ontwikkeling van uw kind; - u ongeschikt of niet in staat moet worden geacht tot omgang; - omgang anderszins in strijd is met de belangen van uw kind; of - het kind van 12 jaar of ouders ernstige bezwaren heeft tegen omgang. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerde. Met vriendelijke groet, N. van der Storm

Linda - 27 feb 2019

Mijn vraag heeft betrekking op het volgende, mijn zoon heeft vier kinderen onder de 12 jaar, en de moeder van de kinderen is de deur uitgelopen omdat ze een nieuw vriendje had gevonden.Zonder enig vermoeden vond mijn zoon een brief op tafel waarin hem dit doodleuk werd vermeld. Mijn zoon bleef achter met hun vier kinderen die hij allemaal heeft erkend bij de geboorte. Moeder heeft alles zo achter gelaten en haar nieuwe vriend gebruikt alcohol en drugs dus absoluut geen goede persoon om de kinderen mee mee te laten gaan.De kinderen willen niet naar hun moeder toe en zijn bang voor haar nieuwe vriendje.Ondanks het verdriet en de angst van de kinderen vind moeders dat zij beslist en ze mee moeten.De oudste wil niets met moeder te maken hebben de tweede komt huilend terug na de weekende bij moeders en de twee jongste beginnen ook zich te verzetten.Mijn zoon heeft de zorg voor de kinderen en wordt ontzettend boos omdat hij iedere keer met de ellende zit. Ik heb al aangegeven dat hij gezg moet aan ragen maar moeders is niet van plan om maar enige medewerking te verlenen. Welke regels gelden er als de moeder de kinderen verlaat? En bij hun vader achterlaat ( let wel mijn zoon draagt alle kosten en onkosten voor de kinderzn de moeder betaald niets en eist daarbij ook nog dat mijn zoon haar geld geeft om eten voor de kinderen te betalen als ze bij haar zibn) Zou iemand mij advies kunnen geven indeze?

K - 15 apr 2019

Linda ik zit in hetzelfdr schuitje kinderen niet meegeven en advocaat bellen denk ik mn ed parter is ook weggegaan en ma 4 maand wilt ze de kinderen terug ik heb ook geen gezag wel erkent haar niewr vriend zat vast in zwaar beveiligd tbs voor zeden (vrouwen mishandelen of pedofelie) ik geef ze gewoon niet mee weet ook niet wat de gevolgen zijn maar maak me zorgen

Den - 4 feb 2020

Na relatie van 11jaar zijn we uitelkaar heb m'n kind erkend en alltijd goed voor m'n dochter geweest en nu wil ze altijd bij papa zijn maar de afspraak was om de week bij mij maar de kleine werkt erg tegen mama is nu boos op mij en denkt dat ik haar opsteuk tegen haar maar dat is absoluut niet zo ze heeft jaren gezegd als we ruzie hadden o der elkaar en zei dat ik eruit moest en dan kwam de kleine ertussen en zei ze altijd dan ga je maar met je vader mee is allemaal maar moeilijk ze is altijd een papa kindje geweest heb geen ouderlijk gezag dus kan niet veel weet ook even niet wat ik mee aanmoet ze is negen jaar pas groeten D

Lena - 15 aug 2020

Ik heb ook een vraag. Mijn vriend heb een dochtertje die hij niet ziet. Wat heel jammer is de moeder speelde vieze spelletjes en kwam haar afspraken niet na meerdere malen heb hij het geprobeerd maar zijn dochter werd gebruikt als machtsmiddel uit eindelijk heb hij er afstand van genomen wat ook niet makkelijk is maar uit eindelijk beter is en in het belang voor het kind is. Als vader heb je weinig keus Met de moeder is geen land mee te bezeilen. 3 jaar laten krijg ik met hem onze eerste kind en 2 jaar later nog een kindje hij is echt een hele lieve papa. Het dochtertje was 1 jaar dat mijn man er afstand van gedaan heb. En 6 jaar later krijgen wij een brief van de rechter dat ik zwanger was van de 3de (Wat niet zo is) en of mijn man ze erkenning wil afstaan aan de man waar mee ze getrouwd is. In ons opzichten vinden wij het niet nodig want mocht ze komen uit haar zelf is ze van harte welkom. Waarom zou ze dat doen? En kan zij het doorzetten? Die aangetekende brief hebben wij niet aangenomen en hebben we zonder handtekening terug gestuurd 2 maanden later krijgen wij een brief dat we voor de rechter moeten komen om ze verhaal te doen. Wat als je niet komt? Mijn vriend wil er geen zaak van maken en wil dat ze uit eigen wil komt nou spant die moeder een rechtszaak aan. In onze opzichten weet zijn dochter niet beter en heb ze een rustig leven met een vader figuur waarom moet dat zo gefoseerd ! Ik snap die moeder niet denk dat ze frustratie heb dat mijn man ze leven door gaat vergeten doe je het nooit maar we laten ons leven niet zuur maken wie heb daar ervaring mee? Kan ze het voor elkaar krijgen zonder handtekening?

joop - 25 feb 2023

Ik heb mijn zoon erkend maar door spanningen met moeder die het slachtoffer speelt weigert ze gezag. Ze heeft alle gesprekken opgenomen en is naar mijn ex-en gegaan om negatieve verhalen proberen te achterhalen. Op basis van welke gronden beslist ook de rechter dat ik geen gezag krijg. Er is geen omgangsregeling omdat moeder een zeer onredelijk voorstel doet. Als ik die toch krijg, gezien mijn recht hierop, moet ik dan meteen gezag aanvragen of wijst de rechter dat af op basis van zielige verhalen die niet helemaal kloppen? Maw kan de rechter gezag afwijzen door frictie tussen ouders terwijl ik wel gezag heb en een goede omgangsregeling voor mijn andere 3 kinderen? Kijkt de rechter niet alleen naar mijn verantwoording naar mijn zoon?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × = eenentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.