Menu

Mannen, regel het gezag over je kind!

7 reacties
vaders regel het ouderlijk gezag

Veel vaders zijn slecht voorgelicht over de rechten met betrekking tot hun kind met alle gevolgen voor de kinderen van dien.

Steeds meer kinderen worden geboren uit ongehuwde ouders. Van deze kinderen staat niet onmiddellijk vast wie de juridische vader is. De vader moet het kind hiervoor nog erkennen. De medewerking van de moeder is hiervoor noodzakelijk. Werkt de moeder niet mee, dan kan de rechtbank worden verzocht om vervangende toestemming om een kind te erkennen. Dit is anders voor kinderen van gehuwde ouders, omdat de echtgenoot van de moeder automatisch de juridische vader wordt. Ook als de vader niet de biologische vader is van het kind.

Een andere extra handeling die de ongehuwde ouder moet verrichten om dezelfde juridische status te krijgen als gehuwde ouders is het regelen van het ouderlijke gezag. Een met de moeder gehuwde vader krijgt automatisch het ouderlijke gezag over zijn kind. De ongehuwde vader moet voor het uitoefenen van het gezamenlijke gezag met de moeder samen met de moeder bij de rechtbank een formulier invullen. Ook hiervoor geldt dat als de moeder haar medewerking weigert, de man een verzoek tot het verkrijgen van het gezamenlijke gezag kan indienen bij de rechtbank. De rechtbank dit verzoek toewijzen als hij dat in het belang van het kind acht.

Waarom is voor een vader dit gezag over zijn kind zo belangrijk? Het hebben van gezag houdt zeggenschap over je kind in. De medewerking van beide ouders is bijvoorbeeld noodzakelijk voor het aanvragen van een paspoort voor het kind en het inschrijven van het kind op een school.

De belangrijkste bevoegdheid van gezaghebbende ouders is dat zij samen moeten beslissen waar het kind woont. En hier kunnen grote problemen ontstaan.

Nederlanders krijgen steeds vaker kinderen met buitenlandse partners. Zoals met een Amerikaanse vakantieliefde die naar Nederland is gekomen of met een Italiaanse expatvrouw die in Nederland woont en werkt. Op het moment dat de relatie met een buitenlandse partner stukloopt, kan deze partner zich eenzaam voelen en maar één ding willen; terug naar de familie in het land van herkomst. Uiteraard met de kinderen.

Maar denk niet dat je als Nederlandse ouder veilig zit met een Nederlandse partner. Via datingsites kan de nieuwe partner in het hele land worden gevonden. En dan blijkt dat Groningen niet bij de moeder van je kinderen in Amsterdam te willen wonen en Amsterdam besluit met de kinderen naar Groningen te verhuizen.

Als achterblijvende vader houdt dit automatisch in dat je je kinderen veel minder zult zien. De zo mooi bedachte co-ouderschapsregeling kan niet in stand blijven en je kan niet meer met elke ouderavond of afzwemmiddag erbij zijn. Als man met gezag kan je hier gelukkig een stokje voor steken. Jouw toestemming is namelijk vereist voor de verhuizing van een kind. Als moeder toch besluit om te vertrekken zonder toestemming, kan je als gezaghebbende vader bij de rechter een verhuisverbod vragen of zelfs vragen om te bepalen dat de kinderen bij jou komen wonen. Daar komt bij dat als de moeder van je kinderen besluit om te verhuizen naar het buitenland zonder jouw toestemming als gezaghebbende vader, je zelfs overheidsinstanties kan inschakelen om het kind terug te halen, zoals de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden.

Maar deze mogelijkheden zijn er dus alleen voor gezaghebbende vaders. Ofwel: de vader die het gezag niet heeft geregeld heeft in beginsel het nakijken als moeder besluit om met de kinderen te verhuizen.

Vaak denken ongehuwde vaders dat zij het gezag al hebben gekregen met de erkenning. Dit is dus onjuist. Daar komt bij dat een vader die dit wil regelen en waarvan hun partner weigert om medewerking te verlenen, ook niet snel een procedure bij de rechtbank aanhangig zal maken tijdens de relatie om dit alsnog te verkrijgen; dat zal namelijk de kwaliteit van de relatie niet ten goede komen.

Aan het regelen van het gezag wordt dan te weinig aandacht besteed, met alle gevolgen van dien. Mannen, regel uw rechten.

Janneke Mulder

REACTIES

Edward J.M. Engelhart - 18 nov 2016

Mijn zoon heeft een dochter met iemand vanuit Curacao. De vrouw is met het kind in Curacao gaan wonen. Achteraf heeft mijn zoon gezamelijk gezag gekregen over het kind. Wat kan de vader nu doen, vragen of de moeder naar Bonaire terug moet komen. Als moeder weigert, wat kan vader doen om haar kind toch regelmatig te kunnen zien. Op deze moment moet vader regelmatig naar Curacao gaan om haar kind te kunnen zien omdat mevrouw weigert het kind naar Bonaire te laten komen. Moet je een rechter toestemming vragen om het kind elke maand en vakantiedagen naar Bonaire te kunnen brengen. Als vader elke maand naar Curacao moet gaan om haar kind ter kunnen zien wie moet de overtocht betalen.Ik hoop een gunstig antwoord te krijgen.

Natasja - 20 feb 2017

Mijn ex heeft alleen ongeboren vrucht erkent. We zijn allang niet meer samen en hij interesseert en betaald niet voor mijn kinderen. Nu wil ik dat mijn vriend het gezag krijgt, want hij is stapelgek op me kinderen. En zorgt super voor hun. En de kinderen zelf willen graag adopteert worden van hem. In hoeverre kan mijn ex hier dwarszitten?

Brenda - 16 mrt 2017

Hallo, ze hebben het hier over dat als je gezag heb je ook mee beslist met de zorg/opvoeding enzv maar mijn vriend zijn ex is gewoon verhuisd 60 km verder zonder toestemming eb dochter op school gedaan daar zonder toestemming dan wel overleg we hebben dit via rechtzaak proberen terug te draaien maar voordat dat een keer voor komt ben je 3 maanden verder en zeggen ze ja gaan we nu niet het kind weer terug laten verhuizen dus gezag of niet je heb geen poot om op te staan krom rechtsysteem zo wou ik ff kwijt

Ikkuh - 10 aug 2017

Grappig dat het er in de media altijd over de "zielige" vaders gaan die geen gezag hebben en de dupe zouden kunnen worden. Ten eerste zijn de kinderen ALLEEN de dupe, ten 2e ben ik hier een moeder die (heel onhandig) 2 kinderen heeft van 2 verschillende vaders. Over beide kinderen heb ik het alleen gezag. Mijn oudste word met regelmaar in het verleden door papa (en vriendin) tegen mij opgezet, waardoor er in de thuissituatie altijd een overstapje naar papa gemaakt kan worden, waar het ook nog eens een zwijnenstal is in huis. Hij is na een conflict 4 weken geleden vertrokken naar Pa, waar hij nog steeds zit. 2e papa had (door mij destijds niet bekend) schulden waar ik mee afbetaald heb, en ik was gedupeerd door naieviteit door handtekeningen te zetten. Deze papa had zijn zoon niet erkend en de schulden uit (toen nog relatie) teveel ontvangen belasting gelden op onze gezamelijke rekening (beide vruchtgebruik) en nog andere leningen, heb ik voor in de schuldsanering moeten zitten met 2 kinderen! Hij heeft zijn liefde in de jongere versie gevonden. Vrouwen zijn niet alleen de heksen hier...Ik heb papa nummer 1 gewezen op het aanvragen van gezag, had alle papieren opgevraagd ,hoefde alleen zijn geboorte uitreksel nog op te vragen (wat ik niet voor hem kon) Neem jullie verantwoordelijkheden zou ik zeggen! Weet waar je aan begint en laat je informeren. Soms zijn vrouwen heel erg de dupe inclusief hun kinderen, en zijn nieuwe partners trouwens ook niet bekwaam om mede gezag uit te ofenenen (dit even n.a.v. het verhaal van Brenda. Als ik nu naar de andere kant van Nederland kon verhuizen, had ik het gisteren al gedaan...... 2 verhalen, altijd...de waarheid ligt in het midden.

    fr - 13 feb 2018

    Dus iedereen is schuld behalve jij?. neem verantwoording voor je daden of naive besluiten. en wijs niet naar iemand anders. Uit jou verhaal lijkt het net alsof de hele wereld tegen jou is . ik snap dat er ook genoeg vrouwen zijn die het moeilijk hebben . maar dat neemt niet weg dat er genoeg mannen zijn die graag papa zijn en dat hun kinderen hun alles zijn. ondanks gezamelijk gezag heeft de moeder altijd nog het meeste recht. gelukkig veranderd dit op dit moment langzaam . samen gekozen voor kinderen dus ook samen zorgen en besluiten nemen.

Marc - 4 jun 2018

Leuk zon zielig verhaal. Mijn huidige vriendin is ook zo lekker positief over haar exen... Maar dat terzijde. Ik wilde 14 jaar geleden gezag over mijn zoon.. Mijn ex zei dat ze alles op de bus had gedaan na invullen maar een paar maanden bleek van niet. Ik betaal verder geen ali en heb het allemaal van me af gezet, ook het weigeren van omgang. Maar dat is nu niet relevant. Sinds 9 maanden hebben mijn huidige vriendin en ik een zoontje. Leve digid en digitaal aanvragen van gezag. Gelijk geregeld en snel uitsluitsel. Maar de vraag waar ik nu juist mee loop en nergens terug kan vinden.... Door stom toeval is er weer een kleintje op komst. Niet gepland wel gewenst ( aan abortus moeten we beide niet denken ) en waar er 5 eten kan er nog 1 bij. Moet ik nu dan weer gezag aanvragen of gaat dit automatisch nadat ik de ongeboren erkend heb?

Marvin - 24 okt 2018

Moeders hebben alle macht en mogen liegen en bedriegen wat ze willen. Ik heb mijn kindje 15 dagen in de maand. Moeder gaf toestemming om het gezag aan te vragen. Eenmaal in de procedure wilden moeder het toch niet dus ik heb de mails ingeleverd waarbij moeder haar toestemming verleend en zelfs dreigde te emigreren. Vanaf toen was het hek van de dam. Moeder liegt ineens dat ik haat tot twee keer toe heb mishandelt etc etc er zouden politie rapporten en meer zijn. We moesten naar de raad en daar bleek dat er niet aan waarheidsbevindigen wordt gedaan maar er werd mij meerde malen gevraagd erop te reageren. Dit wordt dan vermeld als er is een euvel in de communicatie. Niemand die het op waarheid wil onderzoeken. Ik heb heel veel mails omtrent de communicatie ingeleverd waarbij het overduidelijk is dat wij als ouders een gezamenlijk front zijn als het gaat om beslissingen. Dit allemaal doet er niet toe. Als vader zijnde heb je geen poot om op te staan, leugens blijven herhaald worden en dan als moeizame communicatie vermeld. De rest van de communicatie doet er blijkbaar niet toe. Ook werd er gezegd dat ik mijn kindje teveel zou hebben en dit terwijl ik er geen inspraak op heb gehad. Toen me smurf klein was huilde ze veel en moeder vond dat heel moeilijk dus moest me smurf heel veel bij mij zijn. Ook had moeder ergens een burnout waardoor me smurf voor langere tijd bij mij verbleef, niets doet er meer toe want er wordt alleen op het moment gekeken naar hoe de communicatie zou verlopen. Het systeem is tegen mannen die voor hun kind willen opkomen. Vaders moeten maar onder de nukken van moeder blijven en kunnen geen adequate beslissingen nemen, geen bankrekening openen en niet op vakantie naar het buitenland. Als dit wordt aangegeven in de rechtbank dan is het antwoord van moeder ineens genoeg om geen gezag te delen. het antwoord van moeder is, je kan bij alles waar ik ook bij kan? het blijkt voldoende te zijn. Alles wordt ineens ingebracht als een moeilijke communicatie, dat ik als vader mijn kindje 15 dagen in de maand heb is geen reden voor de rechtbank om nu eens te kijken naar hoe de communicatie in zijn geheel verloopt. De raad heeft een heel tegenstrijdig rapport afgegeven, maar ook dit is ineens niet van belang. Vind je het gek dat vaders ergens zeggen , de koek is op , ik neem wel genoeg met het minimum bepaalde bezoekrecht wat de wet voorschrijft anders blijf de vader maar een speelbal onder bewind van moeder.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


zes × 1 =

Vlog

Voor je kind is de scheiding ook een rouwproces. Loyaliteit hoort bij kinderen. Loyaliteit naar allebei de ouders. Hoe begeleid je als ouders dit rouwproces het beste? Hoe help je je kind de scheiding te verwerken? Marloes Andriessen van Succesvol Scheiden Brabant geeft je in deze vlogLees verder > het help je je kind de scheiding te verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.