Menu

Zo ga jij jóuw doelen bereiken

wijzigingen kinderalimentatie

Iedereen wil zijn doelen bereiken, bijvoorbeeld die droombaan krijgen, een wereldreis maken of een boek schrijven. Soms is het een vurig verlangen, soms een wens die je diep wegstopt omdat de omstandigheden er nu eenmaal niet naar zijn. Hoeveel mensen zitten er niet in een baan waar ze niet gelukkig mee zijn? Maar omscholen kost geld, je baan opzeggen is in deze tijd een groot risico en zonder inkomen kom je niet rond. Zo kun je diep van binnen iets willen en toch jezelf in de weg staan, waardoor je die doelen niet bereikt. Om die doelen te bereiken moet je je eerst afvragen wat je tegenhoudt om je dromen na te jagen, om daarna aan het werk te gaan om die doelen toch te bereiken.

Overtuigingen en ervaringen

Mensen zijn lang niet zulke rationele wezens als filosofen jarenlang dachten. De belangrijkste beslissingen in ons leven nemen we onbewust. Je kunt een lijstje met plussen en minnen maken en toch kiezen voor de optie met de meeste minnen, omdat dat beter voelt. Maar hoe weet ons gevoel dan wat goed is? Dat baseren we op ervaringen uit het verleden. Een vrouw die twee keer pech heeft gehad in de liefde, zal onbewust iedere man wantrouwen. Een jongen die als kind altijd in een hoekje is weggezet en gepest werd, zal nog jarenlang problemen met zijn zelfvertrouwen hebben. Dit effect is veel sterker dan we denken. En beïnvloed in sterke mate keuzes die we maken.

Een voorbeeld: iemand wist al op de middelbare school dat hij arts wilde worden. Zijn wiskunde en natuurkundeleraar raadden echter sterk af om op school voor bètavakken te kiezen, omdat hij daar maar met moeite zessen voor haalde. Hij koos voor een talenprofiel en moest dus accepteren dat geneeskunde studeren geen mogelijkheid was. Nu, 15 jaar later, werkt hij als tolk. Soms laat hij zichzelf toe te dromen over omscholing naar arts. Hij zet deze gedachten al snel van zich af. Als je hem vraagt waarom, heeft hij goede redenen: een gezin om voor te zorgen, te oud om te studeren, de universiteit is te ver weg. Allemaal goede redenen, maar wel te overwinnen. Verhuizen, een bijbaan nemen, eventueel geld lenen van familie… het is niet onmogelijk. Maar het zijn goede redenen om van die echte reden af te blijven: hij is nog altijd overtuigd dat hij het niet kan, omdat hij slecht is in wiskunde en natuurkunde. Pas als die overtuiging verandert, kan hij zijn doelen bereiken. Hij laat zich in feite nog altijd tegenhouden door de docenten van de middelbare school, die hem lieten geloven dat hij iets niet kon.

Overtuigingen ombuigen

De eerste stap om je doelen te bereiken, is achterhalen welke onbewuste, diepe overtuigingen, je tegenhouden. Graaf verder dan de praktische problemen die je tegenhouden. Ben je onzeker, geloof je niet in jezelf, ben je wantrouwend tegenover anderen? Het heeft een oorzaak. Pas als je die oorzaak kent, kun je je overtuigingen ombuigen. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe kun je een overtuiging die je al jaren hebt, ombuigen? Sommigen zeggen dat je dat doet door alle positieve ervaringen die je op dat gebied hebt, tegenover je negatieve ervaringen te zetten. Als je mensen niet vertrouwd, maak dan een lijstje van alle mensen die je bent tegengekomen die je wel kunt vertrouwen. Als je gelooft dat je iets niet kunt, ga dan bij jezelf na wat er allemaal wél is gelukt, wat je wel kunt. Vaak blijkt dat er eigenlijk veel meer positieve ervaringen zijn. Als je dat maar vaak genoeg inziet, kan dat helpen je overtuigingen om te buigen. Dat lukt niet in één keer, gevoel ombuigen is moeilijk.

Anderen adviseren om de positieve overtuiging die je zou willen hebben, hardop te zeggen. Als je maar vaak genoeg zegt: ik kan dit, dan ga je het vanzelf geloven. Zoiets gebruiken sporters ook voor een wedstrijd: geloven in jezelf, hardop zeggen dat je gelooft in jezelf, net zo lang tot je het echt doet, kan je helpen om je doelen te bereiken.

Dat is niet eenvoudig om zelf te doen. Om je doelen te bereiken zal je daarom soms hulp van anderen moeten vragen, bijvoorbeeld van een levenscoach, die je helpt te achterhalen wat je echt tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen.

Haalbare doelen stellen

Als je hebt stilgestaan bij je negatieve overtuigingen en die omgebogen hebt naar positieve overtuigingen, is het tijd om praktische zaken te regelen om je doelen te bereiken. Ga na wat je tegenhoudt en kijk hoe je dat kunt veranderen. Maak lijstjes van dingen die je moet regelen. Zorg daarbij voor haalbare doelen. Sommige mensen hebben het nodig om hun leven radicaal overhoop te gooien. Anderen kunnen daar helemaal niet tegen en moeten het hebben van geleidelijke veranderingen. In beide gevallen kan een levenscoach of loopbaancoach je helpen je doelen te bereiken op een positieve manier. Zodat uiteindelijk je wens in vervulling kan gaan en je meer kunt genieten van wat je doet.

Sonnevelt Opleidingen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + negen =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.