Geluk willen we allemaal. Geluk in je leven, de liefde en geluk in je werk. Toch is geluk voor iedereen weer iets anders. De uitdaging voor levenscoaches en anderen die mensen helpen bij het vinden van geluk, ligt in het achterhalen van de factoren die bij de cliënten geluk veroorzaken. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de factoren en werking van geluk.
Plezier en geluk
De een voelt zich gelukkig in een groot huis, de ander is gelukkig in een hangmat in Australië en weer iemand anders is gelukkig met zijn baan als vrijwilliger. We hebben allemaal ons eigen gevoel van geluk, bij verschillende dingen. Er is echter een verschil tussen plezier en geluk. Plezier ervaren we bij mooi weer, een leuk feest of een spontaan cadeau. Met andere woorden, plezier is afhankelijk van aanwijsbare variabelen. Dit wordt ook wel de hedonistische vorm van geluk genoemd. De andere vorm is de eudaimonistische. Deze ontstaat als we streven naar en nobel doel dat verder gaat dan onszelf. Geluk komt dus meer van binnenuit en is niet afhankelijk van plezierige ervaringen.
De geluksformule
De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman bedacht een formule om geluk uit te drukken. Hierin stelt hij dat aanwijsbare factoren meespelen in het bepalen van ons niveau van geluk.
De formule luidt: H = S + C + V
H = Happiness (geluk gevoel)
S = Set range – (onze persoonlijke vaste waarde, genetisch bepaald)
C = Circumstances (omstandigheden)
V = Voluntary Control – (controle over het verleden, heden en de toekomst)
De waardes van de onderdelen S, C en V bepalen uiteindelijk H, ons gelukgevoel.
Hierbij is geluk voor ongeveer 18% afhankelijk van de omstandigheden (C) en bijna 50% van onze genen (S). Er is niet één gen dat ons gelukkig maak, het gaat hierbij om meerdere genen. Welke genen precies invloed hebben op ons gelukgevoel is niet duidelijk. Ook over het aandeel van 50% zijn ook niet alle wetenschappers het eens. De factor V is onze eigen invloed op geluk. Volgens Seligan hebben we hier wel degelijk invloed op. Denk hierbij aan je houding ten opzichte van het leven, de manier waarop je omgaat met bepaalde situaties en hoe je denkt over jezelf. Hierin kan een coach een belangrijke rol spelen en cliënten helpen hun geluk te beïnvloeden.
Streven naar geluk maakt ongelukkig
Ander onderzoek laat echter zien dat streven naar geluk juist averechts werkt. Wie naar geluk streeft, wordt ongelukkiger of zelfs depressief. De onderzoekers verklaren dit als volgt: als mensen gelukkiger willen zijn, leggen ze de lat heel hoog en schieten vervolgens vaak tekort. Dat leidt tot ontevredenheid, waardoor mensen zich ongelukkiger voelen. Het lijkt er dus op dat we wel degelijk invloed hebben op ons geluk gevoel, maar dat we de doelen concreet en haalbaar moeten maken om teleurstellingen te voorkomen. Ook daarin is een coach een belangrijke hulp bij het streven naar geluk.
Variabel geluk
Het is lastig hard te maken wat ons geluk precies bepaalt. De geluksformule geeft houvast en laat logischerwijs zien dat de factoren voor iedereen anders zijn. Toch blijft het lastig om iets complex als geluk in een getal uit te drukken op een bepaalde schaal. Geluk blijft een subjectieve ervaring, die voor iedereen anders is en verandert gedurende ons leven. We kunnen geluksgevoelens nou eenmaal niet op commando produceren. De zoektocht naar geluk wordt vaak gevoed door de manier waarop we de toekomst inbeelden. Maar geluk moet van binnenuit komen. Wellicht moeten we minder hard ons best doen om naar geluk te streven en kruist het ons pad op onverwachte momenten…
Een Levenscoach
REAGEER OP DEZE BLOG