Menu

Geluk is voor iedereen anders

geluk voor iedereen anders

Geluk willen we allemaal. Geluk in je leven, de liefde en geluk in je werk. Toch is geluk voor iedereen weer iets anders. De uitdaging voor levenscoaches en anderen die mensen helpen bij het vinden van geluk, ligt in het achterhalen van de factoren die bij de cliënten geluk veroorzaken. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de factoren en werking van geluk.

Plezier en geluk

De een voelt zich gelukkig in een groot huis, de ander is gelukkig in een hangmat in Australië en weer iemand anders is gelukkig met zijn baan als vrijwilliger. We hebben allemaal ons eigen gevoel van geluk, bij verschillende dingen. Er is echter een verschil tussen plezier en geluk. Plezier ervaren we bij mooi weer, een leuk feest of een spontaan cadeau. Met andere woorden, plezier is afhankelijk van aanwijsbare variabelen. Dit wordt ook wel de hedonistische vorm van geluk genoemd. De andere vorm is de eudaimonistische. Deze ontstaat als we streven naar en nobel doel dat verder gaat dan onszelf. Geluk komt dus meer van binnenuit en is niet afhankelijk van plezierige ervaringen.

De geluksformule

De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman bedacht een formule om geluk uit te drukken. Hierin stelt hij dat aanwijsbare factoren meespelen in het bepalen van ons niveau van geluk.

De formule luidt: H = S + C + V

H = Happiness (geluk gevoel)

S = Set range – (onze persoonlijke vaste waarde, genetisch bepaald)

C = Circumstances (omstandigheden)

V = Voluntary Control – (controle over het verleden, heden en de toekomst)

De waardes van de onderdelen S, C en V bepalen uiteindelijk H, ons gelukgevoel.

Hierbij is geluk voor ongeveer 18% afhankelijk van de omstandigheden (C) en bijna 50% van onze genen (S). Er is niet één gen dat ons gelukkig maak, het gaat hierbij om meerdere genen. Welke genen precies invloed hebben op ons gelukgevoel is niet duidelijk. Ook over het aandeel van 50% zijn ook niet alle wetenschappers het eens. De factor V is onze eigen invloed op geluk. Volgens Seligan hebben we hier wel degelijk invloed op. Denk hierbij aan je houding ten opzichte van het leven, de manier waarop je omgaat met bepaalde situaties en hoe je denkt over jezelf. Hierin kan een coach een belangrijke rol spelen en cliënten helpen hun geluk te beïnvloeden.

Streven naar geluk maakt ongelukkig

Ander onderzoek laat echter zien dat streven naar geluk juist averechts werkt. Wie naar geluk streeft, wordt ongelukkiger of zelfs depressief. De onderzoekers verklaren dit als volgt: als mensen gelukkiger willen zijn, leggen ze de lat heel hoog en schieten vervolgens vaak tekort. Dat leidt tot ontevredenheid, waardoor mensen zich ongelukkiger voelen. Het lijkt er dus op dat we wel degelijk invloed hebben op ons geluk gevoel, maar dat we de doelen concreet en haalbaar moeten maken om teleurstellingen te voorkomen. Ook daarin is een coach een belangrijke hulp bij het streven naar geluk.

Variabel geluk

Het is lastig hard te maken wat ons geluk precies bepaalt. De geluksformule geeft houvast en laat logischerwijs zien dat de factoren voor iedereen anders zijn. Toch blijft het lastig om iets complex als geluk in een getal uit te drukken op een bepaalde schaal. Geluk blijft een subjectieve ervaring, die voor iedereen anders is en verandert gedurende ons leven. We kunnen geluksgevoelens nou eenmaal niet op commando produceren. De zoektocht naar geluk wordt vaak gevoed door de manier waarop we de toekomst inbeelden. Maar geluk moet van binnenuit komen. Wellicht moeten we minder hard ons best doen om naar geluk te streven en kruist het ons pad op onverwachte momenten…

Een Levenscoach

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.