Er bestaat vaak onduidelijkheid bij ouders over de vraag tot wanneer kinder alimentatie doorbetaald moet worden.
Tegenwoordig is in bijna elk echtscheidingsconvenant een clausule opgenomen aan een kind van 21 jaar of ouder een (studie) bijdrage moet worden betaald zolang het kind met redelijke resultaten en in overleg met hem/haar met een beroepsopleiding bezig is of studeert, doch uiterlijk tot het tijdstip waarop het kind de (zelf in te vullen)leeftijd-jarige leeftijd bereikt.
Als er geen echtscheidingsconvenant is opgesteld, geldt de wet. Volgens de wet zijn de (schoon en/of stief) ouders gehouden tot het verstrekken van levensonderhoud indien de kinderen behoeftig zijn.
De vraag is of het kind na zijn 21e verjaardag behoeftig is. Iemand is behoeftig als hij verkeert in een situatie waarin hij onvoldoende eigen middelen heeft en deze ook in redelijkheid kan verwerven om te voorzien in het eigen levensonderhoud.
Dit kan bijvoorbeeld zijn indien het kind nog langer door moet studeren en er geen bijbaan naast kan hebben. Bijvoorbeeld als het kind medicijnen studeert. Voor het bepalen van de behoefte van het studerende kind aan een bijdrage wordt door de rechter vaak aansluiting gezocht bij de normen die zijn opgenomen in de Wet op de Studiefinanciering.
Weigeren de ouders bij te dragen, dan moet de bijdrage op verzoek van het kind -door tussenkomst van een advocaat- door de rechter worden vastgesteld. Daarvoor kan het kind uiteraard bij mij terecht!
Janneke Mulder
REAGEER OP DEZE BLOG