Menu

Alimentatie voor kinderen ouder dan 18

kinderalimentatie voor 18 en ouder

Er bestaat vaak onduidelijkheid bij ouders over de vraag tot wanneer kinder alimentatie doorbetaald moet worden.

Tegenwoordig is in bijna elk echtscheidingsconvenant een clausule opgenomen aan een kind van 21 jaar of ouder een (studie) bijdrage moet worden betaald zolang het kind met redelijke resultaten en in overleg met hem/haar met een beroepsopleiding bezig is of studeert, doch uiterlijk tot het tijdstip waarop het kind de (zelf in te vullen)leeftijd-jarige leeftijd bereikt.

Als er geen echtscheidingsconvenant is opgesteld, geldt de wet. Volgens de wet zijn de (schoon en/of stief) ouders gehouden tot het verstrekken van levensonderhoud indien de kinderen behoeftig zijn.

De vraag is of het kind na zijn 21e verjaardag behoeftig is. Iemand is behoeftig als hij verkeert in een situatie waarin hij onvoldoende eigen middelen heeft en deze ook in redelijkheid kan verwerven om te voorzien in het eigen levensonderhoud.

Dit kan bijvoorbeeld zijn indien het kind nog langer door moet studeren en er geen bijbaan naast kan hebben. Bijvoorbeeld als het kind medicijnen studeert. Voor het bepalen van de behoefte van het studerende kind aan een bijdrage wordt door de rechter vaak aansluiting gezocht bij de normen die zijn opgenomen in de Wet op de Studiefinanciering.

Weigeren de ouders bij te dragen, dan moet de bijdrage op verzoek van het kind -door tussenkomst van een advocaat- door de rechter worden vastgesteld. Daarvoor kan het kind uiteraard bij mij terecht!

Janneke Mulder

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.