Menu

Alimentatie voor kinderen ouder dan 18

kinderalimentatie voor 18 en ouder

kinderalimentatie voor 18 en ouder

Er bestaat vaak onduidelijkheid bij ouders over de vraag tot wanneer kinder alimentatie doorbetaald moet worden.

Tegenwoordig is in bijna elk echtscheidingsconvenant een clausule opgenomen aan een kind van 21 jaar of ouder een (studie) bijdrage moet worden betaald zolang het kind met redelijke resultaten en in overleg met hem/haar met een beroepsopleiding bezig is of studeert, doch uiterlijk tot het tijdstip waarop het kind de (zelf in te vullen)leeftijd-jarige leeftijd bereikt.

Als er geen echtscheidingsconvenant is opgesteld, geldt de wet. Volgens de wet zijn de (schoon en/of stief) ouders gehouden tot het verstrekken van levensonderhoud indien de kinderen behoeftig zijn.

De vraag is of het kind na zijn 21e verjaardag behoeftig is. Iemand is behoeftig als hij verkeert in een situatie waarin hij onvoldoende eigen middelen heeft en deze ook in redelijkheid kan verwerven om te voorzien in het eigen levensonderhoud.

Dit kan bijvoorbeeld zijn indien het kind nog langer door moet studeren en er geen bijbaan naast kan hebben. Bijvoorbeeld als het kind medicijnen studeert. Voor het bepalen van de behoefte van het studerende kind aan een bijdrage wordt door de rechter vaak aansluiting gezocht bij de normen die zijn opgenomen in de Wet op de Studiefinanciering.

Weigeren de ouders bij te dragen, dan moet de bijdrage op verzoek van het kind -door tussenkomst van een advocaat- door de rechter worden vastgesteld. Daarvoor kan het kind uiteraard bij mij terecht!

Voor vragen: mail mij op mulder@uiteenfamilierecht.nl

Janneke Mulder

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× acht = 64

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.