Menu

Als vrienden uit elkaar. Even voorstellen; nieuwe blogger Nico

9 reacties
als vrienden uit elkaar

We horen regelmatig hoe goed we het wel niet doen en hoe mooi we alles geregeld hebben. En ja, dat klopt ook. We hebben zelf ook vaak gezegd: “Als het moet, dan moet het zo”, en dat we ooit het handboek zouden gaan schrijven: Scheiden kan ook zo.

We hébben het goed gedaan en we hébben alles mooi geregeld voor onze kinderen en onszelf. We hebben het geluk gehad dat we geen hekel aan elkaar hebben, dat we ondanks alles nog vrienden zijn en dat we respect voor elkaar hebben. Als ouders maar zeker ook als individuen. Het kan dus, als vrienden uit elkaar gaan.

Mijn vroudin – ik kan nog maar niet wennen aan ‘ex’ dus ik heb een term voor haar verzonnen, die voor mijn gevoel meer respect toont – heeft nu ongeveer een jaar geleden aangegeven dat haar gevoel voor mij verdwenen was. In plaats van partner was ik meer een hele goede vriend geworden. Ze was stellig in haar overtuiging dat ze dan dus maar weg moest gaan maar gaf meteen aan dat we geen haast hadden, dat we het stapje voor stapje zouden doen. Dat hebben we ook gedaan, in totaal waren we bijna acht maanden verder voordat de scheiding formeel werd.

We hebben in die acht maanden, ondanks alles, veel gepraat en gelachen. We zijn nog als gezin op vakantie geweest. We gingen nog regelmatig samen ergens iets drinken. We hadden betere gesprekken dan in de maanden voor we uit elkaar gingen. We vertelden elkaar hoe het met ons ging. We kwamen weer tot een mate van gelijkwaardigheid waar we nog steeds de vruchten van plukken.

We wilden nooit in deze situatie belanden maar het is gebeurd. We zitten hier nu eenmaal en we maken er het beste van. We gaan allebei ons eigen proces door maar we zijn ook nog steeds geïnteresseerd in elkaar. En ook al is er afstand en verwijdering, we voelen ons nog steeds een gezin. We delen zoveel samen, niet alleen bijna twintig jaar en drie kinderen, maar ook wie we zijn. Dat kunnen we blijkbaar doen, en volgens mij alleen maar omdat we in staat zijn geweest het respect voor elkaar te bewaren.

Na bijna 20 jaar samen, waarvan 17 jaar huwelijk, en drie kinderen werd ik verrast door de mededeling dat de gevoelens van mijn vrouw voor mij veranderd waren. We zijn als vrienden en in zeer goede harmonie uit elkaar gegaan maar we doorlopen natuurlijk ook alle stadia van het rouwproces. In mijn blogs schrijf ik daarover.

REACTIES

Profielfoto van christien

christien - 16 apr 2018

heel fijn voor jullie, en zeker voor de kinderen dat jullie scheiding harmonieus is verlopen. zo zou het altijd en bij iedereen moeten gaan. Nu ben ik even de advocaat van de duivel...wat als jouw ex-vrouw een anderen man ontmoet??

Profielfoto van Nico Nomens

Roland de Jong - 27 apr 2018

Dag Christien, dat kan ons beide natuurlijk overkomen maar we hebben samen besloten te kijken naar het hier en nu. Rekening houden met eventuele ontwikkelingen in de toekomst zou ons teveel belemmeren in onze plannen voor ons gezin. Ik kom hier in volgende blogs nog wel op terug.

Iris - 11 mei 2018

Hey ik en mijn man zijn nu 18 jaar samen en hebben 2 jonge kinderen. We waren al jong een koppel en dat was nu plots een probleem voor mijn man. Mijn verhaal komt zo goed overeen met dat van u. Mijn man vertelde enkele weken geleden dat zijn gevoel niet meer hetzelfde was en hij mij door de jaren heen meer als zus was gaan zien. Dat was hard. Na vele gesprekken en elkaar ontwijken met momenten hadden we beslist om het nog een kans te geven. Hij ziet mij nog graag maar op een andere manier. En dus kan het zo niet verder. Ik wil niet dat hij ongelukkig is, en wil dat ook niet voor mezelf. We willen beiden geen vechtscheiding en willen graag als vrienden verder doorgaan (samen uitstapjes doen en met elkaar kunnen praten) maar dat is niet gemakkelijk wanneer hij om de 5 minuten berichtjes krijgt van een “vriendin” die hij onlangs leerde kennen. We zijn gisteren nog naar de zoo geweest als gezin. Ik doe mijn best om hem lost te laten en hem zijn vrijheid terug te geven, maar dat is moeilijk omdat ik hem nog heel graag zie. Hoe begin je daaraan? Hoe verander je je gevoel?

    Tiny - 24 jun 2018

    Zo herkenbaar, snap het na een jaar nog steeds niet .

Profielfoto van Jan Willem

Jan Willem (gastheer) - 11 mei 2018

Hoi Iris, Wat een lastige situatie! Ik kan me goed voorstellen dat het loslaten lastig is. Ik heb die fase ook gehad (en soms nog steeds wel). Het is een kwestie van tijd. Onderneem dingen voor jezelf, zorg goed voor jezelf. Voor iedereen geld het namelijk anders. De een heeft hier een half jaar voor nodig. De ander soms wel langer

Xz - 12 mei 2018

Iris..kun je hem loslaten ? Kun je hem de tijd met de "vriendin" gunnen ? Kun je verder met het gegeven dat je geen gezin meer met hem vormt ? Geef hem dan de ruimte. Neem het hem niet kwalijk. Alleen door hem de ruimte te geven je te missen ...zijn gevoel jegens de ander te kunnen ontdekken zal de vriendschap tussen jullie blijven bestaan en mogelijk zelfs weer verder kunnen groeien als de tijd daar is. Door ruimte te geven blijven de verhoudingen goed en kun je juist ook de stappen maken die nodig zijn voor de kinderen en behoren ook de gezamenlijke uitstapjes en evt vakanties tot de mogelijkheden. Uiteraard geldt wel dat rekening houden met beider gevoelens hier veel in kan doen. Spreek af met hem dat hij vaste tijden neemt voor de vriendin...niet de kids er mee confronteren ...het is nog te pril en vooral dat hij afspraken met de kinderen nakomt en zal blijven nakomen. Jij vangt uiteraard de gaten op...maar spreek af dat hij jou te voren belt (bijv per week) wanneer hij er niet is. Onduidelijkheid bij de kinderen is het ergste dat er kan gebeuren. Heel veel wijsheid ...kracht en sterkte gewenst in deze tijd. Hopelijk zul je het plezier blijven vinden!

Lennard - 21 aug 2018

Mijn vrouw heeft me 3 weken geleden laten weten niets meer voor te voelen en verder wil als vrienden we zijn. 16 jaar samen en 11 jaar getrouwd hebben twee jonge kinderen van 11 en 9.! Ik heb het er heel moeilijk mee om haar los te laten we zijn laatst nog wel met z’n vieren naar de film geweest en eten ook nog geregeld samen.! Ik wil haar heel graag terug maar zij weet het zeker, ze wil scheiden.! Wat moet ik doen.? Kan haar niet missen

    Profielfoto van Nico Nomens

    Nico Nomens - 22 aug 2018

    Dag Lennard, Ik snap heel goed dat je haar niet kunt missen maar hoe moeilijk het ook is, samen blijven kun je niet afdwingen. Ik was ook in shock toen het ons overkwam maar ik kende mijn vrouw genoeg om te weten dat ze het serieus meende. We hadden het er wel eens over gehad dat we nooit een vechtscheiding wilden. Ik kan me alleen maar gelukkig prijzen dat we in staat zijn geweest om dit te bereiken en om onze vriendschap overeind te houden. Vrienden blijven kan volgens mij alleen wanneer er voldoende respect voor elkaar is. Ik denk dat je vrouw de keuze niet zonder gevoel heeft kunnen maken. Maar haar gevoel is haar gevoel. Het gaat er echter ook om wat jij voelt. Kun jij 'genoegen nemen' met vrienden zijn. Veel zal afhangen van jullie basis. Wat waren jullie hiervoor, wat zijn jullie nu nog? Voor de kinderen zal het prettig zijn als jullie goed met elkaar om kunnen gaan maar je moet ook bij jezelf te rade gaan of je dat vanuit een andere invalshoek kunt. Loslaten is een term die je veel hoort maar ik betwijfel of dit altijd nodig is. Soms houd je simpelweg iets over wat tussen jullie speelt. Nog los van kinderen, je bent ook samen iets (geweest). De intentie en de invulling verandert altijd na een scheidingsbesluit. Dit wil echter niet zeggen dat je niets meer samen bent of samen kunt doen. Je zegt dat je haar niet wilt missen en dat snap ik ook heel goed. Er zullen altijd gevoelens van verlies en zeker van verdriet zijn. Maar wat wil je uiteindelijk? Volgens mij is je belangrijkste zoektocht nu naar wat je wel en niet acceptabel vindt in jullie veranderende relatie en waar je waarde aan hecht. Waar liggen je eigen belangen en wat kun je doe in het belang van je gezin? Ik heb geen kant en klaar antwoord op je vragen, hoe graag ik dat ook zou willen. Heb je mensen met wie je kunt praten? Die zonder oordeel je aan kunnen horen en je helpen om te bepalen wat jij wilt? Ik hoop het maar voor je. En als je nog verder wilt praten via dit kanaal of op een andere manier, laat het me maar weten! Warme groet, Nico

Marianne - 1 dec 2021

Ook ik ben gescheiden na 24 jr met 3 kinderen. We waren uit elkaar gegroeid en hadden elk onze vrije tijd. We communiceerden weinig en maakten geen tijd voor elkaar. Het gezinsleven was routine . Ik ben verliefd geworden op andere man maar dit duurde niet lang. Teruggekeerd naar ex om niet alleen te zijn doch na 8 maanden zelfde situatie. De gevoelens waren weg. Nu hertrouwd met heel lieve man doch mijn ex man kan ik niet uit mijn verleden wissen. Hij maakte deel uit van mijn leven. We praatten nog steeds ivm.de kinderen. Maar denken aan het verleden maakt me soms nog verdrietig.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee − = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.