Menu

5 tips voor meer balans werk en privé

balans werk en prive

Zorgt je drukke bestaan, nu je pas gescheiden bent, regelmatig voor de nodige stress? Heb je moeite met balans werk en privé. Werk je in de avonduren regelmatig door? Check je in het weekend ook regelmatig je e-mail, Twitter- en LinkedIn-accounts? Kom je niet toe aan dat ene boek? Vragen vrienden zich af wanneer die geplande afspraak van een half jaar geleden werkelijk eens doorgaat? Schiet de quality-time met je kinderen er regelmatig bij in? Kortom, is de balans in je bestaan zoek (wat net na een scheiding natuurlijk niet zo verwonderlijk is)? In dit artikel vind je 5 tips voor meer balans werk en privé.

Tip 1 voor meer balans werk en privé: Zet je smartphone en e-mail eens uit!

Je hoeft heus niet altijd en overal bereikbaar te zijn. Ook niet in deze moderne tijd. Ben je thuis? Zet bijvoorbeeld je werktelefoon en dus ook je mail gewoon eens even uit. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om je te focussen op een taak of activiteit thuis. Van een boek lezen, naar muziek luisteren tot samen met je kinderen of vrienden leuke dingen doen. Kortom, je komt even los van je dagelijkse beslommeringen. Bovendien kan het verleggen van je aandacht leiden tot nieuwe inzichten en je nieuwe energie geven. Dat alles samen maakt dat je prettiger in je vel zit, bestand bent tegen stress en beter functioneert, zowel privé als op je werk.

Tip 2 voor meer balans: Maak een weekplanning

Een weekplanning helpt je rust creëren in je bestaan, dat na je scheiding nóg drukker is geworden. Maak niet alleen een agenda van je werkactiviteiten, maar plan ook tijd en ruimte in voor huishoudelijke taken, onverwachte dingen en niet te vergeten ontspanning. En ook niet onbelangrijk: houd je aan je planning. Dus neem liever geen werk mee naar huis. Doe thuis de afgesproken klussen en stel die niet uit. Zorg daarnaast dat je regelmatig relaxed. Met je kinderen, familie en vrienden. Een juiste balans tussen werk en privé geeft rust, helpt je makkelijker te ontspannen en leidt tot minder stress.

Tip 3 voor meer balans: Leer ‘nee’ te zeggen

Is je reactie als anderen vragen of je iets wilt doen: “Ja, dat doe ik wel”. Zijn daardoor de taken en verantwoordelijkheden die je op je hebt genomen erg groot geworden? Een echtscheiding kan een goede aanleiding zijn om dit gedrag te heroverwegen. Vraag je af of die anderen werkelijk niet zonder je kunnen. Zet een streep door een aantal van je taken en/of verantwoordelijkheden. Doe alleen datgene wat energie oplevert en stop of delegeer de taken die energie vreten. Bedenk dat niemand onvervangbaar is; noch in de privésfeer, noch op het werk. Gewoon doen! Je zult ervaren dat de balans in je leven terugkeert en je meer tijd hebt met als resultaat dat je minder druk voelt en ook minder gestresst bent.

Tip 4 voor meer balans: Pak een oude hobby op

Zorg dat je naast je werk en kinderen ook tijd voor jezelf neemt, ofwel me-time. Pak bijvoorbeeld een hobby op van vroeger of zoek een nieuwe bezigheid. Het fijne van een hobby is dat het je gedachten verzet. Maar ook: je hoofd leegmaakt en helpt te ontspannen, omdat je in het hier en nu bent. Zoek een bezigheid die je interesseert, waar je helemaal in op kunt gaan en die je blij maakt. Je winst is enorm: je ontspant, doet energie op, hebt minder spanningen en voelt je gewoon stukken lekkerder en meer in balans. Natuurlijk kun je ook gewoon een boek gaan lezen, naar de film gaan, een massage inplannen of een strandwandeling maken. Zet wel je telefoon uit, zodat je even voor niemand bereikbaar bent.

Tip 5 voor meer balans: Ken je doelen en prioriteiten

Heb je je doelen en prioriteiten nog helder in je leven? Sluiten deze nog aan bij wat je doet? Of leef je bij de waan van de dag? Neem eens even de tijd om te reflecteren. De kans bestaat dat je door je echtscheiding en/of je gewijzigde werksituatie tot heel andere doelen en prioriteiten komt. En misschien passen daardoor bepaalde bezigheden en activiteiten helemaal niet meer bij je. Wellicht wil je nu bijvoorbeeld meer tijd met je kinderen doorbrengen en kan die volgende stap in je carrière wachten? Schrijf je doelen en prioriteiten eens op. Ga ernaar leven en schrap wat je ervan weerhoudt. Dat geeft rust en zorgt voor minder stress. Immers, je hoeft niet alle ballen meer in de lucht te houden.

Wil je meer inzicht krijgen in de verschillende patronen die van invloed zijn op het gedrag en het denken. Leer de juiste keuzes te maken in het leven met de opleiding Psychologie in de Praktijk.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 15
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.