Menu

Bedrog en leugens na de scheiding

verwerking van je scheiding

Het kan gebeuren dat je er achter komt dat je (ex)partner niet zo eerlijk tegen je is geweest als dat je gedacht had. Blijkt hij/zij bijv. al jaren een relatie met een ander te hebben of schulden opgebouwd waar je niks van afwist. Het kan heel heftig zijn om dit te ontdekken en maakt waarschijnlijk allerlei emoties en gevoelens bij je los.

Ongeloof, boos en verdrietig. Dat zijn wellicht je eerste reacties.

Bedrog en leugens na de scheiding

Voel wat het met je doet. Neem daar de tijd voor. Trek je bijv. terug op een plek waar je je op je gemak voelt en neem waar wat je voelt. Laat het er allemaal zijn; dit zijn jouw gevoelens, die mogen er zijn.

Een van de voordelen van zo’n time-out is bijv. dat je niet vanuit je emoties reageert, zo voorkom je dat je misschien dingen zegt of doet waar je later spijt van hebt. Natuurlijk reageer je wel; je laat de ander bijv. weten wat het met je doet, waar je grenzen liggen en wat je verder verwacht. Je gaat het gesprek aan.

In tweede instantie kan de ontdekking van het bedrog en de leugens nog andere gevolgen hebben. Je kan aan jezelf gaan twijfelen; ‘hoe kan ik dat nou niet gemerkt hebben?’ of ‘ben ik zo weinig waard, dat ik zo behandeld wordt?’

Je kan hierdoor je vertrouwen verliezen in mensen, wantrouwig worden. Als iemand die je dichtbij hebt gelaten, waarvoor je je hart hebt geopend , je vertrouwen beschaamd en je kwetst, kan dat, als je niet oppast, maken dat je je niet meer zo gauw open stelt voor anderen. Dan heb je er behoefte aan om jezelf te beschermen. Misschien wordt je wel te wantrouwig.

Probeer het bedrog niet ‘persoonlijk’ te maken; ga er niet vanuit dat het bedrog en de leugens gebeurd zijn omdat er iets mis is met jou of om jou te kwetsen. Zolang de ander dat niet expliciet tegen je zegt, kan je er vanuit gaan dat het om redenen gebeurd is die niets met jou te maken hebben.

Na verloop van tijd is het goed om je (ex)partner te vergeven. Als je samen ouders bent, heb je nog regelmatig met elkaar te maken. Dan kan zo’n onafgehandeld, los eind een storende factor zijn in jullie communicatie.

Ook voor je eigen gemoedsrust is het beter als je je ex kan vergeven.

Uiteindelijk moet je je ex loslaten. Als partner, als geliefde, als minnaar en maatje. Je blijft samen ouders, dat altijd. Het beste voor de kinderen is het als jullie dat écht samen doen.

Heb je moeite je ex zijn/haar bedrog en de leugens te vergeven en je ex los te laten?

Yolanda de Boer

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 45
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.