Menu

In 2023 gescheiden of uit elkaar? Check deze vijf aandachtspunten voor je belastingaangifte

Belastingaangifte na scheiding in 2023

Zijn jij en je partner in 2023 gescheiden of uit elkaar gegaan? Dat heeft gevolgen voor je aangifte inkomstenbelasting. Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, denk je niet direct aan je belastingzaken. Toch is het goed alvast hierbij stil te staan. Waarschijnlijk moet je de gegevens van je partner aanvullen, zeker wanneer jullie samen een koopwoning hadden. Als de situatie het toelaat, is het verstandig om nog eenmaal samen aangifte te doen als fiscaal partner. 

Aan de slag met je aangifte? Vijf checks:   

  • Doe de belastingaangifte zoveel mogelijk in overleg

Een fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend én je niet meer op hetzelfde adres woont. Woonden jullie samen, maar waren jullie niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. 

Als je in 2023 uit elkaar bent gegaan, kun je ervoor kiezen om apart of samen aangifte te doen. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk in overleg aangifte te doen. Zeker als jullie fiscaal partners blijven over het jaar van de scheiding, maar ook als je dat niet blijft. Je hebt namelijk gegevens van elkaar nodig. Zoals inkomensgegevens of gegevens over de koopwoning, de hypotheek en spaartegoeden.

  • Aangifte doen als fiscaal partners voorkomt fouten en kan voordelen hebben

Gingen jullie in 2023 uit elkaar? Dan kun je ervoor kiezen om nog één keer samen belastingaangifte te doen. Als je ervoor kiest om het hele jaar van de scheiding nog als fiscaal partners aangifte inkomstenbelasting te doen, is het voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten nog een keer gunstig kunt verdelen. Elke verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Aangifte doen als fiscaal partner kan ook apart van elkaar, maar het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Houd bij de keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen, zoals voor zorgkosten.

Twijfel je over samen of apart aangifte doen? Lees hier wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ook een proefberekening maken over het jaar van de scheiding met en zonder de inkomsten van je partner. Dit doe je door als proef de aangifte inkomstenbelasting in te vullen op Mijn Belastingdienst, zonder deze te verzenden.

  • Kijk goed wie de hypotheekrente mag aftrekken als je samen een koopwoning had

Wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoelang het geleden is dat één van jullie het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier welke situatie voor jou geldt. 

  • Ontving of betaalde je in 2023 partneralimentatie? Geef dit aan in je belastingaangifte

Misschien kreeg je na de scheiding te maken met partneralimentatie. 

  • Ontving je partneralimentatie? Dan geef je dit in de belastingaangifte aan als inkomen. 
  • Betaalde je partneralimentatie? Dan mag je het bedrag dat je betaalt aftrekken in je belastingaangifte.

Let op: kinderalimentatie geef je niet aan in de belastingaangifte en kun je ook niet aftrekken.

  • Leg gemaakte afspraken vast

Het is goed om afspraken vast te leggen over belastingen en toeslagen. Wijken jullie uiteindelijk af van de gemaakte afspraken bij de echtscheiding? Kijk dan goed welke (financiële) gevolgen dat heeft voor je belasting en toeslagen. En verwerk die in de aangifte.

Meer weten?

Wil je meer informatie over jouw belastingzaken na je scheiding? Vul dan de persoonlijke scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. Hiermee krijg je overzicht van wat jij moet regelen voor je belastingen.

Kom je er niet uit? Vraag om hulp

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Bij jou in de buurt, aan de telefoon én online zit de Belastingdienst klaar om je verder te helpen. Kijk voor meer informatie over hulp op belastingdienst.nl/scheiden of belastingdienst.nl/hulp. Beluister ook de podcast Tax Talk van de Belastingdienst. Aflevering 11 gaat over de belastingaangifte en wat je moet doen als je bent gescheiden of uit elkaar ging.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 36
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.