Menu

Ga je scheiden of uit elkaar? De Belastingdienst helpt je op weg met 3 dingen om meteen te checken

scheiden en belasting

Heb jij je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract net verbroken? Wie uit elkaar gaat, moet een hoop regelen. Zeker als je samen kinderen of een koophuis hebt. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het belangrijk om ook stil te staan bij je belastingzaken. De Belastingdienst helpt je op weg met 3 dingen om meteen te checken.

Hoewel een scheiding privé al veel vraagt, is het belangrijk ook snel overzicht te krijgen van de belastingzaken die je moet regelen. Elke situatie is anders. Maar voor iedereen geldt: als je financiële situatie verandert, kan dit invloed hebben op de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen aan belasting. Door de persoonlijke scheiden-checklist in te vullen, krijg je overzicht van wat jij moet regelen.

Drie dingen waar de scheiden-checklist je onder andere op kan wijzen:   

Vraag een voorlopige aanslag aan of wijzig je huidige voorlopige aanslag

Als je financiële situatie verandert, heeft dat ook gevolgen voor je belastingzaken en dus voor de hoogte van de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen. Met een voorlopige aanslag inkomstenbelasting houd je grip op je financiën en voorkom je verrassingen. Heb je al een voorlopige aanslag? Check je gegevens dan goed en kijk of deze nog kloppen voor jou en je partner in jullie nieuwe situatie. En pas je gegevens zo nodig aan in Mijn Belastingdienst.

Heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan kan je er eenvoudig één aanvragen op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag. Dan betaal of krijg je alvast elke maand een bedrag op basis van je nieuwe situatie. Meer weten? In dit artikel lees je meer over de voorlopige aanslag.

Bekijk welke kosten je mag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting

Als kosten aftrekbaar zijn, kan je de kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. Partneralimentatie en hypotheekrente zijn bijvoorbeeld aftrekbare kosten. Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, ben je verplicht om je ex-partner na de scheiding te onderhouden als diegene niet zelf in staat is om in zijn levensonderhoud te voorzien. Betaal jij partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je het bedrag dat je betaalt, opgeven als aftrekpost in je aangifte inkomstenbelasting.

Hadden jullie samen een koopwoning? Check dan wie de hypotheekrente af mag trekken. Dat hangt onder andere af van wie de woning is, op wiens naam de hypotheek staat, wie in de woning blijft wonen en welke afspraken daarover zijn gemaakt. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier welke situatie voor jullie geldt en met welke regels je rekening moet houden. Lees ook dit artikel over aftrekbare kosten.

Kijk wat het meest gunstig is: alleen of samen aangifte inkomstenbelasting doen

Als je gaat scheiden of net gescheiden bent, kun je over het jaar van de scheiding als fiscaal partners apart of samen aangifte doen. Het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Wil je weten wat voor jou het meest gunstig is? Maak dan een berekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. En maak hier meteen afspraken over met je ex-partner. Je kunt checken wat voor jou het meest gunstig is door als proef de voorlopige aanslag inkomstenbelasting in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te verzenden. Klik hier  voor meer over alleen of samen aangifte doen.

Meer weten?
Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden en zie meteen wat jij nog meer moet regelen voor je belastingzaken.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 8 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.