Menu

Welke kosten zijn aftrekbaar bij scheiding?

Welke kosten zijn aftrekbaar bij scheiding?

Ga je scheiden of uit elkaar? Bekijk welke kosten aftrekbaar zijn in je aangifte inkomstenbelasting.

Heb jij je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract net verbroken? Wie uit elkaar gaat, moet een hoop regelen. Zeker als je samen kinderen of een koophuis hebt. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het belangrijk om ook stil te staan bij je belastingzaken. Zoals welke kosten aftrekbaar zijn in je aangifte inkomstenbelasting. Hoe meer kosten aftrekbaar zijn, hoe minder belasting je betaalt.  

Als kosten aftrekbaar zijn, kan je de kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. Partneralimentatie en hypotheekrente zijn aftrekbare kosten. 

  1. Partneralimentatie
    Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, ben je verplicht om je ex-partner na de scheiding te onderhouden als diegene niet zelf in staat is om in zijn levensonderhoud te voorzien. Betaal jij partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je het bedrag dat je betaalt, opgeven als aftrekpost in je aangifte inkomstenbelasting. 
  1. Hypotheekrente
    Hadden jullie samen een koopwoning? Check dan wie de hypotheekrente af mag trekken. Dat hangt onder andere af van wie de woning is, op wiens naam de hypotheek staat, wie in de woning blijft wonen en welke afspraken daarover zijn gemaakt. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier welke situatie voor jullie geldt en met welke regels je rekening moet houden.

Let op: veranderingen in je inkomen, bijvoorbeeld doordat je partneralimentatie ontvangt of betaalt, hebben dus invloed op hoeveel belasting je moet betalen of ontvangt. Door je voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te passen op je nieuwe situatie – of er één aan te vragen – weet je waar je financieel aan toe bent. 

Tip voor gescheiden ouders

Check of je recht hebt op inkomensafhankelijke combinatie-korting. Dat is een korting op je inkomstenbelasting. Ook hierdoor betaal je minder belasting. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je werkt en dit combineert met de zorg voor je kinderen. Als co-ouders kun je beiden recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. 

Weten wat jij nog meer moet regelen?

Vul de persoonlijke scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden.

Wil je alles weten over de belasting en scheiden? We hebben heel veel informatie voor je verzameld.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.