Menu

Ga je scheiden of uit elkaar? Wijzig je voorlopige aanslag of vraag er één aan

scheiden en de belasting

Als je uit elkaar gaat, moet je een hoop regelen. Zeker als je samen kinderen of een koophuis hebt. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is belangrijk om ook stil te staan bij je belastingzaken. Zo houd je grip op je financiën. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen of aanvragen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting.

Wat is een voorlopige aanslag?

De voorlopige aanslag is een aanslag van de Belastingdienst die je voor of in het lopende belastingjaar ontvangt. Het is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt. Zoals je laatste aangifte inkomstenbelasting. In de voorlopige aanslag staat het geschatte bedrag dat je moet betalen aan belasting of dat je terugkrijgt. Je ontvangt jaarlijks een voorlopige aanslag als je eerder een voorlopige aanslag hebt aangevraagd of omdat uit je aangifte blijkt dat je veel moet terugbetalen en de Belastingdienst je een aanslag stuurt.

Wat moet je doen als je situatie verandert? 

Als je situatie verandert, zoals na een scheiding, kan dat ook gevolgen hebben voor de hoogte van de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen. Check daarom de gegevens van de voorlopige aanslag goed en bekijk of deze nog kloppen voor beide partners in de nieuwe situatie. Pas de gegevens van je voorlopige aanslag aan of vraag er één aan, als je die nog niet had. Dan betaal of krijg je elke maand een bedrag op basis van je nieuwe situatie. Doe dit zodra je nieuwe, financiële situatie duidelijk is. Zo houd je grip op je financiën en kom je niet voor verassingen te staan.

Wijzig je voorlopige aanslag of vraag er één aan

Op de website van de Belastingdienst vind je alle informatie over de voorlopige aanslag. Gebruik het online formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ op Mijn Belastingdienst. Vul je gegevens in en neem de wijzigingen daarin mee. Als je je wijzigingen hebt doorgegeven, ontvang je meestal binnen 6 tot 8 weken een nieuwe voorlopige aanslag. 

Heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan kan je er eenvoudig één aanvragen op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

Meer weten?

Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden en zie wat jij nog meer moet regelen voor je belastingzaken.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + = 10
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.