Menu

Ga je scheiden of uit elkaar? Bekijk of je samen of alleen aangifte inkomstenbelasting gaat doen

samen of alleen aangifte doen

Heb jij je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract net verbroken? Wie uit elkaar gaat, moet een hoop regelen. Zeker als je samen kinderen of een koophuis hebt. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het belangrijk om ook stil te staan bij je belastingzaken. Zoals of jij het beste alleen of samen aangifte inkomstenbelasting kan doen.

Samen of alleen aangifte doen?

Als je gaat scheiden of net gescheiden bent, kan je over het jaar van de scheiding als fiscaal partners apart of samen aangifte doen. Als je ervoor kiest om het hele jaar van de scheiding nog als fiscaal partners aangifte inkomstenbelasting te doen, is het voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten nog voor een laatste keer gunstig kunt verdelen. Heb je recht op toeslagen? Houd er dan rekening mee dat je keuze mogelijk gevolgen heeft voor de hoogte van je toeslagen.

Wat is voor jou het beste?

Aangifte doen als fiscaal partners kan samen, maar ook apart van elkaar. Het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak dan een berekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag inkomstenbelasting in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te verzenden. Ontdek wat voor jou het meest gunstig is en maak hier meteen afspraken over met je ex-partner. Zo houd je overzicht en kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

Meer weten? Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden en zie meteen wat jij nog meer moet regelen voor je belastingzaken.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = vierentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.