Menu

Blog van Daniël, Gescheiden, fiscale partners of niet?

fiscale partner

belasting na de scheiding

In maart (en de maanden daarvoor) is het altijd papiertjes verzamelen voor de belastingdienst. Dit jaar is wel een hele bijzondere. Nadat we bijna overal als gescheiden genoteerd staan, ijlt de belastingdienst nog na. We zijn nog fiscale partners 2013. Of toch niet? Ik ben geen fiscaal expert. Ik heb geprobeerd om dat zelf te bepalen, voordat ik aangifte ga doen.

Mijn situatie is als volgt. Geheel 2013 leefde ik gescheiden van tafel en bed. Vier maanden was ik officieel gescheiden. Zes maanden stonden mijn ex en ik ingeschreven op hetzelfde adres. P-te-p en ik zijn tevens in 2013 gaan samenwonen, maar zonder samenlevingscontract. Mijn kinderen staan verdeeld ingeschreven en p-te-p haar kinderen staan bij ons ingeschreven. Er zijn nog meer details uiteraard, maar dat laat ik achterwege. Het is huis is aan mij toebedeeld.

De meningen over het fiscale partnerschap lopen uiteen. Om te beginnen zorgt mijn nieuwe relatie met p-te-p tot een fiscaal partnerschap. Niet omdat we een samenlevingscontract hebben of pensioenpartners zijn. Nee, omdat er een minderjarig kind van haar bij ons ingeschreven staat. Zonder dat waren we geen fiscaal partners geweest. Blijkbaar gaat de fiscus er van uit dat zodra er kinderen in het spel zijn, er meteen een relatie moet zijn. Dat ik kinderen heb, telt in deze niet mee. Alleen omdat p-te-p haar kinderen mee neemt. Een betere vraag zou zijn of p-te-p en ik een duurzaam gezamenlijke huishouding voeren en misschien wel of het een (romantische) relatie betreft.

Rondom mijn ex en ik is het ook een uitzoekwerk. De vraag is welke datum geldt voor de gescheiden huishouding. We zijn in 2012 al van tafel en bed gescheiden, wat is vastgelegd door de bemiddelaar. De scheiding is veel later verwerkt. Ondanks dat meerdere van dit soort data gevraagd wordt, blijkt de scheiding van tafel en bed leidend te zijn. Dus mijn ex en ik zijn geen fiscale partners voor 2013. Maar gelukkig kunnen we hier nog wel voor kiezen als we dat willen. En enig navraag leert me dat achteraf toch kan blijken dat we fiscaal partners zijn, vanwege de aanvraagdatum voor de scheiding en het inschrijven van mijn ex en Natalya in haar nieuwe woning na 1 juli 2013. Om het makkelijk te houden.

En dan heb ik opeens twee fiscale partners. Maar nee, dat kan ook weer niet. Ook hier lopen meerdere mogelijkheden door elkaar. Maar in dit geval betekent dit dat ik geen fiscale partner heb, omdat het beide over hetzelfde onderwerp gaat. En het gaat nu over het samen leven met een partner. Omdat ik in hetzelfde jaar met twee verschillende partners heb samengewoond, vervallen de eerdere indicaties. Ik ben daarmee de weg kwijt. Na urenlang uitzoeken en lezen hou ik drie mogelijkheden over. Twee wist ik al. Ik dacht in ieder geval met één persoon fiscale partner te zijn. Maar dat ik wellicht geen fiscale partner zou hebben, dat kwam niet bij me op.

Hoe betrouwbaar deze informatie is, vraag ik me af. Tijdens mijn zoektocht blijkt dat verschillende webpagina’s verschillende antwoorden opleveren. Het eindoordeel is nu aan de belastinginspecteur. Om het rond het huis simpeler te houden zijn mijn ex en ik voor 2013 nog fiscale partners. Voor het laatst. Volgend jaar zal dat zeker niet meer zo zijn en zijn p-te-p en ik fiscale partners. In ieder geval hebben we voor 2013 een expert gevonden die de aangifte gaat doen. Een professional die aanbevolen werd. Aan de ene kant is hij er meer in thuis omdat het zijn beroep is. Aan de andere kant heb ik een sparringpartner als de belastinginspecteur het toch anders ziet. En hiermee volgt weer een stukje ontrafeling van ons huwelijk.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.