Menu

Co-ouderschap levert geld op!

co-ouderschap levert geld op

Fiscaal voordeel bij co-ouderschap versus een omgangsregeling; € 438,00 (netto) per maand.

Bij co ouderschap kan een aanzienlijk fiscaal voordeel ontstaan vergeleken met een omgangsregeling, hierbij een voorbeeld.

Kinderalimentatie algemeen

De basis elementen om de kinderalimentatie vast te stellen zijn

 • Welvaartsniveau tijdens de samenwoning.
 • Bijzondere kosten voor een kind. (kinderopvang)
 • Huidige inkomens (of verdiencapaciteit) van de (stief)ouders.
 • Huidige bijzondere lasten van de (stief)ouders.
 • Aantal dagen dat de kindren bij iedere ouder verblijven.

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap zijn een aantal componenten van belang hetgeen een berekening gecompliceerd kan maken.

 • Verdeling van de verblijfskosten bij iedere ouder
 • Verdeling van de verblijfsoverstijgende kosten bij iedere ouder.
 • Verdeling van de gebruikelijke kosten
 • Verdeling van de niet gebruikelijke kosten.
 • Verdeling kindregelingen (kinderbijslag en kindgebondenbudget)
 • Verdeling inkomens afhankelijke combinatiekorting
 • Verdeling van de kosten kinderopvang
 • Wel / geen gebruik maken van een kindrekening

Als u co-ouder wordt, kan dat gevolgen hebben voor uw huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag, de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget.

In deze blog gaan we verder in op het fiscaal voordeel bij co-ouderschap vergeleken met een omgangsregeling met een voorbeeld waarbij het voordeel van co-ouderschap met betrekking tot het kindgebonden budget en de combinatiekorting totaal € 438 (netto) per maand bedraagt.

 • Het kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een maandelijkse inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van kinderen. Alleenstaande ouders krijgen maximaal 3.076 euro per jaar extra aan kindgebonden budget.

 • De inkomensafhankelijke combinatiekorting

Korting op de te betalen inkomstenbelasting, voor werkende ouders met kinderen jonger dan 12 jaar, alleenstaande ouder of minst verdienende fiscale partner.

Ben u co-ouder waarbij uw kind staat ingeschreven op het woonadres van de andere ouder dan heeft recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind gemiddeld ten minste 3 hele dagen per week bij u verblijft.

Voorbeeld

 

 

 

alimentatie co ouderschap

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.