Menu

Interview met Brigit Appeldoorn, Living Together Apart

0 comments

Aanleiding om met Brigit Appeldoorn (echtscheidings- en relatiecoach bij adviesbureaus “Jouw leven in de steigers” en “Het Relatie Advieshuys”) in gesprek te gaan, is het boek “Living Together Apart, Scheiden als partners, samenleven als ouders”. Het boek laat zien dat er, naast scheiden of blijven, ook een derde weg mogelijk is, waarbij je een punt zet achter je liefdesrelatie, maar wel blijft samenleven als ouder. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk – er werden zo’n 25 gezinnen geïnterviewd – biedt het boek inspiratie aan iedereen die een nieuw ouderschapsmodel op zijn of haar manier wil invullen. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Jos Willems (initiator) en Maaike Goyens en is een Belgisch/Nederlandse co-productie.

Bij Elske aan de keukentafel vertelt Brigit lachend dat zij er zelf niet aan had moeten denken om direct na haar scheiding, 3 jaar geleden, naast haar ex te wonen. Geschakeld wonen, waarbij de kinderen door een binnendeur van het ene huis naar het andere kunnen lopen, is één van de voorbeelden die in het boek aan bod komen. “Nee, toen waren de emoties te heftig en had ik behoefte aan afstand. Het zou niet goed gevoeld hebben. Ik dacht zwart/wit; je gaat scheiden, je zoekt een andere woning en je kijkt wat je regelt rond de kinderen. Dat er nog veel meer mogelijk was, daar stond ik niet echt bij stil.”

Een ander voorbeeld dat in het boek wordt besproken is birdnesting, waarbij de kinderen in één huis wonen en de ouders wisselend bij de kinderen wonen. Maar alle variaties zijn denkbaar. Het boek wil niet een bepaalde weg wijzen; “als het voor de kinderen en jullie goed is, is het prima”, licht Brigit toe. “Als je je partnerrelatie kan loslaten en kan scheiden van de ouderrelatie kan je heel ver komen. Scheiden is vaak een proces van jaren, met verschillende rouwfases. Ieder doorloopt zijn eigen proces.”

De meeste ondervraagden kozen niet direct aansluitend aan de scheiding voor Living Together Apart. “Het vereist een bepaalde basishouding, je moet je niet laten leiden door emoties en je moet durven om je ex respect te geven en hem/haar een goed leven te gunnen.”

Om te testen of je over de juist basishouding beschikt kan je een vragenformulier invullen dat gratis te downloaden is via www.livingtogetherapart.eu

Brigit vervolgt, “ kijk naar de feitelijke situatie: wat is de leeftijd van de kinderen – bedenk hoeveel jaren ze nog jouw directe zorg en aandacht nodig hebben -, hoe zien hun karakters eruit, is de woning geschikt of kunnen er geschikte woningen gevonden worden, is het financieel haalbaar. Het is zaak om out of the box te denken. Maar ook om je eigen grenzen te bewaken. Het moet ook in jouw leven inpasbaar zijn. Zorg in ieder geval dat je een eigen fysieke ruimte hebt, een plekje alleen van jou, en maak afspraken over praktische zaken. Je zoekt naar manieren waarop jij de ander nog steeds als ouder accepteert. Je komt achter elkaars voordeur, waarbij nieuwe partners ook weer vrienden kunnen worden.”

Er zijn geen officiële aantallen bekend van mensen die op een alternatieve manier hun ouderschap na een scheiding vormgeven. “Je moet veel uitleggen aan omstanders; omdat die het moeilijk vinden om te begrijpen dat het ook op deze manier kan. ‘Dat kan toch niet, jullie zijn uit elkaar en dit kunnen jullie wel samen regelen?’ Dus mensen lopen er niet mee te koop. Maar ik ben er van overtuigd dat veel meer gezinnen een derde weg gevonden hebben dan wij denken.”

LIVING TOGETHER APART

De eerste 9 maanden rond de scheiding hebben Brigit en haar ex birdnesting gedaan. Mijn slaapkamer was mijn eigen domein, maar de rest van het huis was gedeeld. Op een gegeven moment ging mijn ex zó over mijn grens heen dat ik flipte. Ik heb een statement gemaakt naar mijn ex en aangegeven dat ik letterlijk en figuurlijk ruimte nodig had om te voorkomen dat de boel zou escaleren. Zodra ik de sleutel van mijn nieuwe woning kreeg ben ik daar gaan slapen en wonen. Een kaal huis en in de ijzige kou op een kampeerbedje, maar dat gevoel van vrijheid!”

Hoe hoopgevend is het om te horen dat Brigit nu, 3 jaar later, best een geschakelde woning met haar ex zou willen delen en inmiddels al heeft opgepast op het kindje van hem en zijn vriendin. “Onze familie is groter geworden en we steunen elkaar. Je kunt het dus op enig moment loslaten. Het was een fase in mijn leven en ik wil mij liever richten op de toekomst. Dat is voor ons allemaal het allerbeste.”

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.