Menu

Interview met Eveline Jurry, Je wordt weer gelukkig!

3 comments
Je wordt weer gelukkig van Eveline Jurry

Het was druk in Dauphine en wij konden maar nauwelijks een plek vinden tussen de BN-ers om rustig met Eveline Jurry te spreken. Eenmaal in gesprek werd snel duidelijk dat wij vanuit een zelfde visie werken; het bieden van handvatten om op een positieve manier door je scheiding heen te komen en de draad weer op te pakken. Hoe eerder jij weer lekker in je vel zit, hoe beter dat is voor jou én voor je kinderen.

Eveline schreef het boek “Je wordt weer gelukkig”, positief scheiden, zet je leven weer op de rit. Het is het eerste handboek dat zich richt op het dagelijks functioneren in de periode rond je scheiding. Het laat zien wat er precies met je gebeurt, welke problemen je tegen komt en hoe je daar het beste mee kunt omgaan.  Eerder publiceerden wij een blog met 6 tips van Eveline.

De titel is bewust opbeurend. “Iedereen wil weten, word ik weer gelukkig? Ik wil positieve energie meegeven, ja, je wordt weer gelukkig, twijfel daar niet aan!” licht Eveline toe.

Eveline miste bij haar eigen scheiding een soort handleiding en ook  in haar scheidingspraktijk heeft zij ervaren dat mensen behoefte hebben aan structuur, die hen houvast kan bieden in de chaos waarin zij zitten. Als op één van de gebieden waarmee je te dealen hebt (afwikkeling van de scheiding, dagelijks functioneren, je nieuwe toekomst) paniek ontstaat, verlam je op alle gebieden. Goede hulp is dus onontbeerlijk. Coaching is niet voor iedereen toegankelijk. Een boek wel. Het doorgeven van positieve kennis waarmee je ook echt aan de slag kunt is voor Eveline de insteek van het boek geweest.

gelukkig worden na een scheiding

Het boek biedt een methode om uit de chaos te komen. “Al lees je maar één hoofdstuk dan kan je er al je voordeel mee doen,” aldus Eveline. “Het boek gaat niet over de formele procedure en het verdelen, maar bestrijkt alle gebieden waar je je ex niet bij nodig hebt. Richt je, beperkte, energie alleen op dingen die je wél kan beïnvloeden. Je hebt op veel dingen tenslotte wel invloed; op jezelf, je fysieke conditie bijvoorbeeld, de mensen met wie je omgaat, hoe je in je scheiding staat, positiviteit ondanks je pijn en verdriet, ga naar buiten, dat is gratis.”

Het boek begint met een aantal ‘verkeersregels’, sommigen gaan over acceptatie en verantwoordelijkheid nemen en anderen zijn heel praktisch; “neem je voor om na acht uur ’s avonds niet meer na de te denken over zaken m.b.t. je scheiding” en “stuur geen haatmails, zeker niet ’s nachts”.

Eveline ontwikkelde (op basis van de behoeftepiramide van Maslow) de Methode van de Positieve Scheidingsspiraal. De methode onderscheidt de volgende stappen:

Stap 1: Zorg dat je zicht krijgt op wat er speelt en waar je géén invloed op hebt.

Stap 2: Koppel je los van je verleden. Vandaag start je nieuwe toekomst. Je moet in actie komen om sterker te worden om je scheiding te regelen. Stel een Power Hour in, een wekelijks uur waarin je met een helikopterview je scheiding overziet.

Stap 3: Zet je nieuwe basisstructuur op. Focus op je krachten en kwaliteiten, onderzoek je innerlijke drijfveren (die motiveren je gemakkelijker tot handelen) en veranker een positieve basishouding; ik neem verantwoordelijkheid, ik weiger de slachtoffer rol (iedereen is een beetje slachtoffer), ik heb enorme veerkracht, ik werk met zorg aan het scheidingsproces en mijzelf. Alles met als doel in actie te komen en in een positieve spiraal terecht te komen.

Verdere stappen zijn; het formuleren van een visie op je toekomst, het stellen van praktische doelen en het dagelijks in actie komen op onder meer de volgende focusgebieden, waar je je ex niet voor nodig hebt:

  • Formeer een Winning team: een team van mensen die iin jou geloven en waar jij kritiek van kunt hebben. Je vraagt ze voor een afgebakende specialiteit en periode; een troostvriend, een oppepvriend, een sportvriend, een nuchtere vriend, een mail safety vriend (die eerst je mails naar je ex screent). Een nieuwe partner of mensen die zelf in de problemen zitten kunnen nooit deel uitmaken van een winning team;
  • Werk aan een gezond en sterk lichaam: Scheiden geeft heel veel stress. Neem rust;
  • Creëer dagelijks positieve omstandigheden: onderneem kleine en grote acties die positieve emoties kunnen opwekken. Fiets voor een frisse blik bijvoorbeeld eens via een andere route naar je werk;
  • Ruim je ballast op: Als je praktische dingen doet, dempt dat emoties. Door bijvoorbeeld een kastje op te ruimen word je afgeleid en ga je naar binnen toe. Je wordt rustiger. Bij professional wordt je ook altijd rustiger, maar na een paar dagen keert de onrust terug. Die onrust moet je kanaliseren in iets dat je kunt beïnvloeden.

De methode kent sterren toe aan acties en doet suggesties om je te inspireren; pluk of koop bloemen, race met je fiets door de regen, zet drie leuke foto’s van jezelf neer, kook je favoriete recept uit je jeugd, maak een mooi mappen systeem voor je administratie, vervang het naambordje bij de voordeur, ga alleen naar de film, schrijf op hoe je je eerste verjaardag na de scheiding ervaart en welke goede dingen het afgelopen jaar op je pad kwamen.

In ieder hoofdstuk zijn ook eye-openers opgenomen. Een voorbeeld is, ‘geen sex met je ex.’ “Dat is een grote valkuil” zegt Eveline. “Het is misschien vertrouwd, maar het is geen redmiddel voor je relatie, je krijgt er geen betere omgang of alimentatie mee en het herstelt je relatie niet. Sterker nog, het blokkeert je emotionele scheidingsproces.”

Wat voor ons ook een echte eye-opener was, is dat iedereen al heeft geleerd om afscheid te nemen. Dat doe je al vanaf je geboorte, je nam afscheid van je moeder/vader toen je uit huis ging, afscheid van de lagere school, van de middelbare school etcetera. Afscheid nemen kan je dus al. Grote veranderingen ondergaan ook.

Het boek biedt, net als onze site, een positieve en daadkrachtige manier van kijken en handelen op weg naar je nieuwe geluk. Scheiden is hard werken en ontzettend verdrietig, maar geeft  persoonlijke groei. Dat heb je al ondervonden of zal je gaan ondervinden. Zet vandaag je eerste, nieuwe, stap. Je wordt weer gelukkig!

REACTIES

Halima - 8 jan 2017

Graag zou ik het boek willen bestellen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 9 jan 2017

Je kan het boek bestellen bij Bol.com. Veel leesplezier!

Gerda - 6 sep 2017

Fijn dat er een boek hierover bestaat. Ik heb nooit geweten dat ik het zo moeilijk zou vinden maar ik kom er door. Het boek ga ik bestellen!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 − = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.