Menu

Interview met Mischa Kamp

0 comments

In café/restaurant Dauphine in A’dam zijn op veel tafels de laptops opengeklapt en wordt volop gewerkt als wij daar ‘s ochtends Mischa Kamp ontmoeten, de regisseuse van de film Tony 10. Een familiekomedie over een echtscheiding, die op dit moment in de bioscoop te zien is. De hoofdrollen worden gespeeld door Rifka Lodeizen, Jeroen Spitzenberger, Annet Malherbe, Carlo Boszhard, Anna Drijver en Faas Wijn als Tony.

Mischa maakte eerder onder meer Het Paard van Sinterklaas; het vervolg daarop; de Fuik, een telefilm voor de VPRO, een gezinsdrama over een zwaar gereformeerde vader die zijn 4 dochters ontvoert en LelleBelle, een telefilm voor BNN, over een meisje van 18 dat haar sexualiteit ontdekt.

De film Tony 10, gaat over Tony, hij is enig kind. Hij heeft een onbevangen leven waarin alles draait om zijn vader en diens reusachtige kranen. Hij wil het liefst in alles op hem lijken. Maar op een dag hebben zijn ouders een heftige ruzie en loopt zijn vader weg van huis. Tony denkt dat zijn vader verliefd is geworden op de koningin. Hij doet er alles aan om zijn ouders weer bij elkaar te krijgen, en krijgt daarbij hulp van het koninklijk huis. Zijn ouders komen niet meer bij elkaar. Uiteindelijk leert hij dat, ook als dingen anders lopen, je wel gelukkig kan zijn.

Bekijk hier de trailer:

Mischa is géén ervaringsdeskundige op het gebied van echtscheiding. Niet als partner en niet als kind. Maar heeft genoeg om zich heen zien gebeuren om zich te kunnen inleven in de thematiek van Tony 10.

Op de vraag hoe dit thema dan toch op haar pad is gekomen vertelt Mischa dat Mieke de Jong het scenario heeft geschreven en haar heeft benaderd. “Mieke heeft het talent om films te maken waarin een “bigger than life” gevoel is verpakt. Zij heeft altijd het doel voor ogen dat het wel behapbaar moet zijn voor kinderen, met grapjes, niet te zwaar, terwijl het thema wel wordt aangesneden. Het werd gewoon tijd dat er een jeugdfilm over echtscheiding werd gemaakt. Vrijwel alle kinderen worden weleens met een scheiding geconfronteerd. Ook kinderen die er niet rechtstreeks bij betrokken zijn, krijgen er mee te maken doordat het bijvoorbeeld klasgenoten overkomt.”

tony

Er is duidelijk gekozen voor het perspectief van het kind. “Het script had iets meer aandacht voor de papa en de mama. Maar als je echt de kinderen wilt meenemen in de film is het allerbelangrijkste dat Tony écht iets wil. We hebben er hard aan gewerkt om de rol van Tony zo actief mogelijk te maken.”

Mischa hoopt dat kinderen, bij het zien van Tony10, het gevoel krijgen dat het oké is, dat je als kind geen invloed op de scheiding van je ouders kan uitoefenen. Dat kinderen zich dus niet schuldig hoeven te voelen. Dat je alleen voor jezelf de meest gunstige positie kan bepalen in plaats van lijdzaam toezien.

Tony zegt op een gegeven moment tegen zijn ouders “jullie moeten gaan scheiden”. Mischa legt uit dat hij daarmee zegt; het blijven proberen is niet de oplossing, zeker niet voor mij. “Hij kiest echt voor zichzelf. Dat een scheiding ook een oplossing kan zijn, dat is de grote-mensen les voor de kinderen.”

 

 

Mischa heeft aan de reacties op de film gemerkt dat het als kijker niet uitmaakt of je al dan niet gescheiden bent. Iedereen kijkt op zijn eigen manier naar de film en haalt er zijn eigen thema’s uit. Tony 10 gaat bijvoorbeeld ook over de vader-zoon relatie. En over, tegen beter weten in, blijven proberen iets te redden. Terwijl een kind je op een gegeven moment kan vertellen dat het gewoon ophoudt en dat je door moet met je leven. Dat het tijd is voor een Nieuwe Stap…

vader zoon

In deze film is een zwaar en ingewikkeld thema voor kinderen sprookjesachtig verpakt in een echte familiekomedie. De verpakking maakt de film een genot om naar te kijken. De details zijn prachtig en doen je voortdurend glimlachen. Dat de koningin staat te tafeltennissen met badjes met een kroontje erop bijvoorbeeld, of de prachtige kleurrijke taarten die moeder voor Tony maakt. Minka Mooren, Artdirector, is samen met Mischa verantwoordelijk geweest voor de aankleding.

Mischa had vooraf al Annet Malherbe in haar hoofd voor de rol van koningin. Voor de vader ging zij in eerste instantie uit van een kraanmachinist, type ruwe bolster, blanke pit. Maar toen zij bij kraanbedrijven kwam zag ze alleen maar ranke, slanke mannen. Jeroen Spitzenberger is uiteindelijk gecast voor de rol van vader. Dat vader en zoon ook nog op elkaar lijken is mooi meegenomen. “We zochten echt een acteur die kan transformeren. Jeroen is een veelzijdig acteur en een aantrekkelijke man.”

Om de rol van Tony goed in te vullen heeft Mischa een beroep gedaan op een kindercastingbureau. Dat viel in eerste instantie niet mee. Jongetjes van 9 of 10 willen voetballen of in een actiefilm spelen. “Ik vind het belangrijk om te werken met iemand die het erg graag wil en die snapt wat je bedoelt. In Faas hebben we de perfecte Tony gevonden. Werken met de kranen vond hij geweldig!” Faas is zelf ook geen ervaringsdeskundige op het gebied van scheiding. “Natuurlijk heeft ook hij kinderen in de klas waarvan de ouders gescheiden zijn of in een scheiding liggen – wat een rare inactieve terminologie is dat toch eigenlijk – zodat hij zich er wel van alles bij kan voorstellen. Uiteindelijk putten acteurs uit een gevoel dat ergens aan refereert. Je moet wel echt al een acteur zijn, zelfs op die leeftijd.”

De reacties op de film zijn heel positief. De film is dit weekend de magische grens van 100.000 bezoekers gepasseerd. De film zal dus nog wel een tijd in de bioscoop te zien blijven. Er zijn onlangs een paar nieuwe kinderfilms uitgekomen, waar de film mee moet concurreren, maar deze heerlijke sprookjesachtige film zal je in ieder geval 1,5 uur ontspanning bieden, en een glimlach op je gezicht toveren, wij zeggen, gaat dat zien!

Mischa en wij zijn heel benieuwd naar jullie reacties op de film en nodigen jullie uit om een bericht op de site achter te laten…

Al napratend met Mischa passeerden legio zware en ingewikkelde thema’s voor volgende sprookjesachtige jeugdfilms de revue; nieuwe partners, samengestelde gezinnen, stiefouders, … Voldoende stof voor Tony 11, 12 en 13!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.