Menu

Conflict met je ex? Hier wat tips.

tips voor oplossen van een conflict met je ex

tips voor oplossen van een conflict met je ex

In het boek “Balanceren op één been” van Sasja Nicolaï, staan communicatietechnieken beschreven die je verder kunnen helpen in de communicatie met je ex. We vinden deze zeer de moeite waard om met jullie te delen. Op zich hoeft het geen probleem te zijn dat jullie een conflict hebben, mits je probeert om de verschillen kleiner te maken in plaats van groter. De beste oefening is gebaseerd op Aikido. Aikido betekent: de weg van de harmonie. Deze weg is een methode om slim om te gaan met meningsverschillen. Uitgangspunt is dat je niet direct vanuit je (boze, gekwetste of verdrietige) gevoel reageert maar eerst een vraag stelt. Door een vraag te stellen, geef je de ander de gelegenheid om toe te lichten war hij precies bedoelt. Daarnaast geef je jezelf de tijd om je te beraden of het wel slim is wat je wil gaan zeggen.

Hieronder vind je een aantal veelgebruikte communicatietechnieken. De eerste helpen je niet verder, met de tweede reekst heb je meer kans op succes. Probeer eens uit wat het best bij jou past.

1. Wat je niet verder helpt:

Afstandelijk doen- jezelf wegcijferen-doen wat je altijd deed- niets doen- uit de hoogte doen- drammen of eisen- niet luisteren-klagen- jezelf afsluiten- iemand anders de schuld geven

2. Wat misschien wél helpt:

Open vragen stellen- actief luisteren- een creatieve oplossing zoeken- jullie gezamenlijk doel benoemen- uitleggen wat je graag wil- een fout toegeven- informatie op een rijtje zetten- je grens aangeven- de ander tegemoetkomen- samenvatten.

Oefening: Welk conflict had jij laatst met je ex? Op welk punt stelde jij je onhandig op? Wat zou je daarvoor in de plaats kunnen zetten? Denk je dat het gesprek anders verlopen zou zijn?

Succes!

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


5 × zes =

Vlog

Voor je kind is de scheiding ook een rouwproces. Loyaliteit hoort bij kinderen. Loyaliteit naar allebei de ouders. Hoe begeleid je als ouders dit rouwproces het beste? Hoe help je je kind de scheiding te verwerken? Marloes Andriessen van Succesvol Scheiden Brabant geeft je in deze vlogLees verder > het help je je kind de scheiding te verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.