Menu

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

8 reacties
corona en omgangsregeling

Een crisis van ongekende omvang. Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken in gaan als het jaar waarin scholen dicht gingen en landen kozen voor een (beperkte) lock down.

Wat als je niet meer samenwoont met de andere ouder?

Iedereen maakt zich zorgen en we zitten met meer vragen dan antwoorden. In crisistijd is het al geen gemakkelijke opgave om het hoofd koel te houden en verstandige beslissingen te nemen, maar wat als je niet meer samenwoont met de vader/moeder van je kinderen?

Wat zijn dan verstandige beslissingen? Moeten alle afspraken onverkort worden nagekomen? Mag je de kinderen thuis houden omdat je ex in het ziekenhuis werkt en sneller besmet kan raken? Of kan je zeggen dat je de kinderen liever niet wilt hebben omdat je een kwetsbare gezondheid hebt?

Allerlei vragen waar geen eenduidig antwoord op is te geven. Ook wij weten het juiste antwoord niet. Wat we wel kunnen is ouders in deze situatie wat tools te geven.

Ga met elkaar in gesprek

Bespreek met elkaar de zorgen en heb respect voor de zorgen van de andere ouder, ook al lijken deze irreëel.

Inventariseer de mogelijke risico’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mantelzorgtaken voor kwetsbare personen, contacten met besmette personen en de consequenties van het wegvallen van kinderopvang. Wees eerlijk over de mogelijke risico’s. 

Niemand wil in het ziekenhuis belanden. Neem als ouders verantwoordelijkheid voor je kinderen. Ga met elkaar op zoek naar wat voor de kinderen goed is. 

Denk na over de korte termijn

Bedenk dat de situatie snel kan wijzigen/verslechteren/verbeteren. Niemand weet hoe het leven er volgende week uit ziet. Probeer met elkaar te focussen op de nabije toekomst en realiseer dat afspraken niet een definitieve wijziging inhouden.

Houd voor ogen dat een goede afspraak op maandag, op woensdag alweer achterhaald kan zijn. Wees flexibel en blijf in gesprek.

Maak tijdelijke afspraken

Op dit moment geldt nog geen totale lock down. Dit betekent dat de kinderen in principe tussen ouders heen en weer kunnen blijven gaan.

Daarom is het verstandig om nu alvast af te spreken wat er gebeurt indien er wel een lock down komt, of indien de maatregelen verlengd worden. Denk na over verschillende mogelijke scenario’s en probeer bijpassende afspraken te maken.

Spreek wel met elkaar af welke sociale contacten wel en niet zijn toegestaan. Het is belangrijk dat u zich daar beiden aan houdt.

Probeer voor de kinderen niet teveel te veranderen. Bespreek ook de mogelijkheid van een totale lock down en ga na wat uw kinderen dan het prettigste zouden vinden. 

Drie weken bij een ouder in een nieuw huis, zonder de vertrouwde spullen, kan teveel gevraagd zijn van een kind. In deze spannende tijd is een vertrouwde omgeving voor kinderen belangrijk.

Bedenk wel dat kinderen zich ook grote zorgen kunnen maken over het welzijn van de ouder die zij tijdelijk minder zien. Zorg voor  regelmatig / dagelijks contact via skype, facetime of telefoon. 

Dit doen ouders met internationale omgangsregelingen ook. Hierdoor houdt men contact met de kinderen.

Het is ook mogelijk om alvast te spreken over een soort van compensatie. Dit klinkt nu heel zakelijk. maar voor een ouder en het kind die in deze tijd drie weken lang geen contact hebben, kan het heel fijn zijn om elkaar daarna een week te zien. Dat geeft de verzorgende ouder -na drie weken lock down met de kinderen- ook de ruimte om even zelf adem te halen en bijvoorbeeld achterstallige zaken te regelen. Dit zou een win-win situatie kunnen zijn.

Verdeling zorgtaken

Indien u allebei moet werken, is het van belang na te gaan waar u elkaar kunt ondersteunen. Wanneer u de zorgtaken goed kunt verdelen, kunt u de kinderen helpen met thuisschool, maar ook zelf nog werk gedaan krijgen.

Indien het niet mogelijk is om de zorgtaken te verdelen, spreek dan in ieder geval uw steun naar de andere ouder uit. Wellicht dat u wel iets anders kunt doen om de kinderen te ondersteunen. Bijvoorbeeld door tijdschriften te brengen. Of activiteiten te bedenken die u in de avond via de telefoon/skype of facetime met de kinderen kunt bespreken.

Betrek de kinderen in de afspraken

Betrek indien mogelijk de kinderen in die afspraken. Probeer naar de kinderen te luisteren en neem hun visie serieus, zelfs indien u vreest dat deze is opgelegd door de andere ouder.

Voor kinderen is het van belang dat de komende weken niet extra beladen worden vanwege schuldgevoel of spanning thuis.

Kinderen in een gezin kunnen ook verschillende meningen hebben en allebei bij een andere ouder willen blijven.

Geef ze de ruimte en belast hen niet met de eigen verborgen agenda en stiekeme wens om de kinderen enkel bij jou te houden.

Geen afspraken maken is eigenlijk geen optie

U moet afspraken met elkaar maken en de veiligheid van de kinderen voorop stellen.

Dit kan betekenen dat u de kinderen tijdelijk niet ziet. Zoek dan naar alternatieven om contact met de kinderen te houden. Bedenk dat de kinderen veilig zijn en extra spanning niet kunnen gebruiken. Een besluit om de kinderen even niet te zien, kan in hun belang zijn.

Indien u besluit de kinderen thuis te houden en niet naar de andere ouder te laten gaan, stimuleer het contact tussen die andere ouder en de kinderen. Wees hierin ruimhartig en denk na over compensatie. Hoe zou u de situatie namelijk omgekeerd ervaren?

Informeer de andere ouder en leg uw positie/visie zo goed mogelijk uit en laat deze situatie niet langer duren dan noodzakelijk is.

Mocht u behoefte hebben aan nadere informatie of enkel een sparringpartner, dan kunt u ons bereiken op telefoonnummer 0703659933. Voorts is het ook mogelijk dat u en uw ex-partner via een conference call een afspraak maken met een van onze specialisten. Wij zullen ons inzetten om u de nodige handvatten te bieden om nadere conflicten, zeker vanwege de gesloten rechtbanken, te voorkomen.

Hilde Dreesmann-Bruijntjes

ScheerSanders Advocaten

Meer blogs over Corona.

REACTIES

Tamara - 9 apr 2020

Ik heb een baby van 5 maanden en door de corona crissis gaan wij niet maar mijn ex we zouden proberen of ons zoontje daar al alleen kon slapen tot dat de corona uitbrak wat is wijsheid want mijn zoontje kan nog niet te lang zonder zijn moeder. En als er een lockdown komt dan kan hij niet meer terug. Maar mijn ex trekt aan mij. hij is hier welkom bij mij thuis om zijn zoon te zien maar wat is de beste oplossing.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 apr 2020

  Beste Tamara, de 'intelligente' en dus niet volledige lockdown die nu we nu hebben geldt in ieder geval tot 28 april. Het is dus niet te verwachten dat er nu op korte termijn een volledige lockdown komt. Ik begrijp dat dit je vraag niet helemaal beantwoordt. Ik stuur je vraag ook door naar gezinstherapeut Nellie Timmermans en zal haar reactie ook hier posten. Heel veel sterkte en wijsheid!

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 apr 2020

  Beste Tamara, Ik denk dat veruit het beste is dat gedurende deze periode vader naar jou toe komt. Dit zou voorlopig een goede oplossing zijn en probeer ook alles te doen dat hij met jullie kindje alleen kan zijn. Ga niet kritisch zitten kijken en probeer het vooral positie en zo gezellig mogelijk te maken. Maar maak er geen halszaak van. Lukt het niet om dit zo te regelen probeer mee te denken. Die lockdown verwacht ik echt niet. Het gaat NIET om HEM of JOU maar om jullie kindje. Ik zie dat je schrijft: Ik heb een baby van 5 mnd. Probeer jezelf aan te leren om te zeggen: WIJ hebben een baby van 5 mnd. Het is maar klein, maar toch… Dan wordt het weer meer van jullie samen, en zal dat misschien een kleine aanzet zijn om meer in termen van gezamenlijk ouderschap te denken. Probeer elke keer te praten in termen van WIJ (zeker in aanwezigheid van de vader). Jullie zijn geen WIJ meer in de vorm van partners, maar jullie blijven wij in ouderschap En probeer hem ook te stimuleren in WIJ-termen te denken en te praten. Hoe beter je de tegenstellig weg kunt halen, hoe beter je dingen kunt regelen. Sterkte in deze moeilijke tijd. Nellie Timmermans

Anne - 22 dec 2020

Mensen, zit enorm omhoog. Vader v kinderen geeft niet thuis voor 2 doordeweekse.zorgdagen tijdens lockdown. In eerste golf deed hij dit en stelde hij overigens ook dat dit niet te lang kon want...vakantiedagen oid. (kortom de realiteit zoals alle anderen, daar staat ie buiten). Nu geeft vader aan dat hij wel een conferentie heeft, niet kan of wil zeggen wanneer hij misschien kan. Hij houdt mij dus aan lijntje, mijn kinderen. School biedt noodopvang, voor.mij.met vitaal beroep ook. Ik.vind 2 dagen noodopvang netjes (er is immers ook vader) en vind het niet redelijk school op te zadelen met meer dagen noodopvang. (en ja...al jarenlang vechtscheiding, vooral om geld, rechtzaken en verwijten.) Tips en ideeën?

  Nikkie - 23 dec 2020

  Stap uit die strijd en zorg dat je zelf de opvang regelt. Het gaat er niet om wat jij wel of niet redelijk vind, dat veroorzaakt nu net de strijd.Je wist al dat vader niet lang de opvang zou doen. Richt je op jouw leven en hoe je nu zelf het beste de opvang geregelt krijgt.

Mirthe - 23 jan 2021

Hoi, Deze keer laten we de omgangsregeling doorgaan zoals hij normaal is. Vader en ik hebben afspraken gemaakt met als belangrijkste : we volgen de richtlijnen van het rivm. Het is nu meerdere keren voorgekomen dat vader dit niet doet. Wat kan en moet ik doen?

Kathy van raalte - 24 jan 2021

Goedenavond ik heb een vraag. Ik werk in de vitale sector met kwetsbare ouderen. Ik houd mij strict aan de Corona regels. Mijn dochters gaan elk weekend naar hun vader. Nu hoor ik net dat ze op visite zijn geweest bij opa en dat er daar 6 volwassenen waren en 2 kinderen. Terwijl er maar 1 iemand op visite mag. Ik heb geen zin om door hun meer risico te lopen voor mezelf en voor mijn bewoners. Wat zijn mijn rechten. Kan ik zeggen dat de kinderen niet komen zolang de lockdown er is en de regels nog niet versoepelen want hij houd zich er niet aan.

Bart - 23 nov 2021

Mijn zoon van 11 is vandaag om 12:15 uur getest, waarschijnlijk krijgt hij de uitslag vandaag niet meer binnen. Vanavond komt hij volgens omgangsregeling om 18:15 uur naar mij (vader) maar ik vermoed dat mijn ex hem niet komt brengen, aangezien ze de uitslag nog niet heeft. Echter ze communiceert niet meer met mij... als ik niks van haar hoor mag ik er toch gewoon van uitgaan dat ze hem vanavond om 18:15 uur komt brengen, toch?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.