Menu

De 10 financiële blunders bij een scheiding

4 reacties
financiële blunders bij scheiding

Uit een onderzoek is gebleken dat veel mensen kampen met de financiële gevolgen van een scheiding. Dat komt onder meer omdat maar liefst 1 op de 2 Nederlanders niet precies weet hoe ze een scheiding moeten aanpakken. Desondanks heeft 63% van de ondervraagden geprobeerd zelf zijn financiële zaken af te handelen. Met als gevolg dat men achteraf gezien vaak de verkeerde afspraken met elkaar heeft gemaakt. Wat zijn de 10 meest gemaakte financiële blunders bij een scheiding?

1. “Onze huwelijkse voorwaarden tellen niet meer. We delen gewoon alles zoals wij dat willen.”

Wanneer huwelijkse voorwaarden niet worden uitgevoerd bij een scheiding, kan dit fiscale gevolgen hebben als één van de partners hierdoor wordt ‘overbedeeld’. De fiscus ziet dit als schenking waarover tenminste 30% belasting moet worden betaald.

2. “Jij krijg het huis en ik betaal geen alimentatie.”

Netto vermogensbestanddelen worden verrekend met bruto uitkeringen. De verkrijging (bijvoorbeeld de helft van de waarde van de woning) wordt belast met inkomstenbelasting van tenminste 33%.

3. “Ik mag in het huis blijven wonen zolang ik wil.”

Voor de bewoner en voor de vertrekkende partner geldt dat de woning niet (of slechts ten dele) wordt aangemerkt als ‘eigen woning’. In die verhouding is de hypotheekrente niet aftrekbaar. De netto woonlasten stijgen dus fors.

4. “Wij hebben geen notaris nodig, we hebben een convenant.”

Het convenant bindt alleen naar elkaar toe, niet naar derden. Voor vastgoed, aandelen van een BV, etc. is altijd een notaris nodig.

5. “Als ik dood ga, krijg jij mijn nabestaandenpensioen.”

Dat is nog maar zeer de vraag. Dit is onder andere afhankelijk van de pensioenregeling.

6. “Ik houd mijn pensioen, jij neemt de caravan.”

Zie punt 2.

7. “We maken zelf ons convenant.”

Gemaakte afspraken moeten op juridisch juiste wijze vastgelegd worden. Door onjuiste aannames of onvolledige informatie kan bij mogelijke discussies een beroep worden gedaan op misleiding, hetgeen het gehele convenant teniet doet gaan.

8. “Jij krijgt de auto en dan betaal ik geen kinderalimentatie.”

Hier is sprake van afkoop kinderalimentatie. Dit is niet toegestaan omdat kinderalimentatie een zaak is van openbare orde.

9. “Een ouderschapsplan is niet nodig, we regelen het samen wel.”

De werkelijkheid is weerbarstiger. Indien er geen duidelijke afspraken vastliggen, dan kan een mismatch van verwachtingen leiden tot hevige discussies. Daarnaast is het sinds 1 maart 2009 wettelijk verplicht om een gedetailleerd ouderschapsplan op te stellen.

10 “De erfenis van mijn vader is en blijft van mij.”

Deze opmerking is heel begrijpelijk, helaas geldt dit niet in alle gevallen. Het is afhankelijk van de huwelijksvoorwaarden en het testament van de erflater. Wanneer je dit op onjuiste wijze regelt kan de ex-partner daar later alsnog aanspraak op maken.

Wist je dat…

Uit het onderzoek ook gebleken is dat 80% van de mensen die geen financieel specialist hebben ingeschakeld daar spijt van heeft? Andersom vindt 90% van de groep die wel de hulp van een financieel specialist heeft ingeroepen, dat altijd bij een scheiding aan te raden. Wil je meer weten over financieel advies bij je scheiding? Neem dan gerust contact met ons op.

De Scheidingsplanner

REACTIES

Alies - 17 dec 2018

Ik had een mediator, maar een hele slechte. Ik had een advocaat moeten nemen. Dat is mijn advies neem een advocaat . Het kost niet meer dan een mediator maar dan schiet je er niet zo bij in en levert je op waar je recht op hebt. En scheelt veel slapeloze nachten.

    Pottie - 20 dec 2018

    Ik heb in 86 een advokaat genomen in leuven. Mijn man wou 30.000 euro als afscheidscadeau. Ikhad alles van voor het huwelijk, mijn man had alleen schulden. Door 1 korrupte hugo jacobs advokaat die onder 1 hoedje dpeelt met de tegenpartij ben ik bijna alles kwijtgespeelt en heeft mijn ex royaal gewonnen. De meeste advokaten spelen onder 1 hoedje met tegenpartij. Zeer dure grap.had ik het minnelijk gedaan had ik max 30.000 euro kwijtgrspeeld. Door korrupte advokaat 2 huizen kwijt en 4 jaar procedure

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 18 dec 2018

Beste Alies, wat jammer dat je een slechte ervaring met een mediator hebt gehad. Op mediators die zijn aangesloten bij het mfn register is een klachtenregeling van toepassing. We willen je beeld een beetje nuanceren. Er zijn heel veel goede mediators, die mensen prima bij hun scheiding kunnen begeleiden. Maar er zijn evengoed prima familierecht advocaten waarbij je in goede handen bent. Wie jou het best kan helpen hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie.

Marcel - 20 dec 2018

Wij hebben ook gebruikt van een mediator, wat ons beter leek om in goed overleg en in het belang van de kinderen te handelen. Wij of eerder ik heb besloten dat zij alles wat in huis is mag hebben, behalve de zeer persoonlijke spullen, welke ik zou ophalen zodra ik iets voor mijn eigen zou hebben. Het geluk blijkt aan mijn zijde te zijn, kreeg vrij snel een flatje, binnenkort een proef-periode voor een baan, de mogelijkheid om werkgerelateerde opleidingen te volgen...dus ik mag zeker niet klagen dat mijn leven na de scheiding zo loopt. Belangrijkste is dat ik een goede band met mijn kinderen heb...maar ik mis hun heel veel...gelukkig is er what's app waardoor er een goed contact is. Daarnaast heb ik mijn hobbies die ik nu weer kan oppakken...dus al met al mag ik niet klagen en kom ik beter uit de scheiding. Velen zeggen..die stap had je eerder moeten nemen, maar ik ben van de oude stempel. Was de bom niet gebarsten dan had ik wellicht nu nog getrouwd geweest, maar eerlijk is eerlijk...beiden zijn we nu beter af. Ik wens andere mannen en vrouwen ook een gelijkwaardige scheiding toe..dwz op een rustige en goede manier zonder ruzie over verantwoordelijkheden, financien en kinderen. De kids zijn nr 1 ten alle tijde...en de rest moet gewoon als volwassenen worden opgelost en in elkaar belang.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.