Menu

De belastingdienst geeft tips bij echtscheiding

belastingdienst geeft tips bij echtscheiding

U gaat scheiden of uit elkaar

Het maakt hierbij niet uit wat uw situatie was voordat u uit elkaar ging:

  • U was getrouwd en hebt een echtscheiding of scheiding van tafel en bed aangevraagd.
  • U had een geregistreerd partnerschap, maar hebt dit laten ontbinden.
  • U woonde ongetrouwd samen en gaat uit elkaar.

Let op! De belastingdienst geeft tips bij echtscheiding

Bent u getrouwd, woont u niet meer samen, maar hebt u nog geen scheiding aangevraagd? Kijk dan bij U leeft duurzaam gescheiden om te zien waar u rekening mee moet houden.

Fiscaal partnerschap

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dan bent u geen fiscale partnersmeer als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  • U hebt een verzoek gedaan tot scheiding of om uw geregistreerd partnerschap te laten ontbinden.
  • U staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente.

Woonde u samen en was u fiscale partners? Dan bent u geen fiscale partners meer vanaf het moment dat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente.

Gaat u tijdens het jaar uit elkaar? Dan kunt u er voor dat jaar voor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. U vult dan uw aangifte anders in.

Eigen woning

Hebt u een eigen woning en gaat u uit elkaar? Dan heeft dit fiscale gevolgen voor u en uw fiscale partner.

Alimentatie

Betaalt u partneralimentatie voor uw ex-partner? Of woont uw ex-partner in een eigen woning die (deels) uw eigendom is? Dan kunt u de betaalde alimentatie en andere kosten van uw onderhoudsverplichtingen in uw aangifte aftrekken.

Betaalt u alimentatie voor uw kinderen? Als u voldoet aan de voorwaarden, mag u dit in uw aangifte aftrekken als levensonderhoud voor kinderen jonger dan 21 jaar (vervalt per 1 januari 2015).

Ontvangt u voor uzelf partneralimentatie? Of woont u in een eigen woning die (deels) eigendom is van uw ex-partner? Dan hebt u partneralimentatie ontvangen. Dit moet u in uw aangifte opgeven als inkomen.

Heffingskortingen

Gaat u uit elkaar en hebt u een kind? Dan kunt u misschien de volgende heffingskortingen krijgen:

Voorlopige aanslag

Krijgt u een voorlopige aanslag? Pas deze dan zo snel mogelijk aan uw nieuwe situatie aan. Zo voorkomt u dat u later bij moet betalen of dat u nu te weinig terugkrijgt.

Toeslagen

Krijgt u een toeslag? Dan moet u daarvoor misschien een wijziging doorgeven.

Verhuizing

Als u verhuist, moet u dit doorgeven aan de gemeente. Wij krijgen deze informatie vervolgens weer van uw gemeente.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.