Menu

De geldwolf, financiële valkuilen voor een relatie

de geldwolf, financiele valkuil relatie

De macht van geld, ik heb het eerder genoemd, iedere keer verbaast het mij weer welke impact de macht van geld op de relatie heeft. Maar ook hoe moeilijk het is om het onderwerp geld in de relatie ter sprake te brengen. En dan heb ik niet over wie de boodschappen betaalt.

Impact van geld op een relatie

Mijn partner en ik hebben een periode gekend waarin mijn partner veel meer verdiende dan ik. Niet dat ik minder hard werkte dan hij, maar de ene business genereert nu eenmaal gemakkelijker en sneller geld dan de andere. Door zijn bedrijf konden wij ons op een bepaald moment meer luxe veroorloven: vaker uit eten en luxere – en ook meer – vakanties.

Zelf was ik in die periode echter nog volop aan het bouwen. Mijn zaak groeide niet snel, maar wel gestaag en ik moest er bovenop zitten. Op enig moment begon ik in een spagaat te komen. Aan de ene kant wilde ik graag met hem mee op al zijn reisjes, aan de andere kant realiseerde ik mij dat ik daardoor mijn eigen zaak niet de aandacht kon geven die nodig was om het tot een succes te maken.

Daarbij moet ik wel vertellen dat wij onze financiële zaken altijd strikt gescheiden hebben gehouden. Ieder van ons was dus financieel zelfstandig en wij hadden ieder ons eigen inkomen en vermogen.

Wat als wij uit elkaar gaan?

Mijn partner kon zich ineens allerlei zaken veroorloven. Uiteraard was ik daar blij om, maar ze gingen wel ten koste van mijzelf. Want stel nu, dat we ineens uit elkaar zouden gaan? Dan had ik hem vergezeld op al zijn reisjes en zou mijn business niet goed genoeg van de grond komen. Op enig moment begon dat aan mij te knagen en heb ik het met hem besproken.

De spanning was in die tijd te snijden. Want hoe leuk is het als je je partner moet vertellen dat jij je zorgen maakt over het moment dat je uit elkaar zou gaan? Niet dat ik dit wilde, verre van, maar het was voor mij wel een risico, als ik mee zou gaan in zijn plannen. Hoe dikwijls suste hij mij niet met de woorden: ‘Maar wat wij opbouwen is toch van ons samen?’ Maar wie garandeerde mij dat wij altijd samen blijven?

De geldwolf

Met andere woorden: door voor een bepaald leven met hem te kiezen zou mij dit in de toekomst weleens erg duur kunnen komen te staan. Dat maakte dat ik op enig moment er niet meer van kon genieten. Eigenlijk wilde ik een stuk compensatie, als offer voor het – overigens leuke – leven dat we samen kozen. Ik voelde mij aan de andere kant schuldig omdat ik hem daardoor misschien het gevoel gaf dat ik alleen maar op zijn geld uit was.

Uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen, omdat we door er veel over te praten aan elkaar duidelijk konden maken dat het geld niet alleen voor ons samen moest zijn in geval van samen oud worden, maar ook als opvang voor de risico’s die ik nam om op deze manier met hem zijn leven te delen. Samen keuzes maken, betekent ook samen de gevolgen dragen als het fout gaat. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid, maar door de manier waarop we met ons geld omgaan, zijn we wel gelijkwaardig geworden en nog altijd heel happy met elkaar!

Valkuilen zijn dat

  • Partners zich niet realiseren dit gesprek te moeten aangaan
  • Partners er niet over willen praten om hun partner geen strop om de nek te leggen
  • Vrouwen blijven ondernemen alsof het een hobby is
  • Partners geen keuze durven maken om er iets professioneels van te maken

Bovenstaande is een fragment  uit het boek Advocaat van de Duivel, een stappenplan voor als je gaat scheiden en bevat naast adviezen en tips ook anekdotes, quotes etc. over de valkuilen in een relatie. Je wilt tenslotte niet nog een keer scheiden!

Iris Brik FFP

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vier = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.