Menu

‘De kinderen staan bij scheiding op nummer 1.’ Yeah right!

kinderen staan bij scheiding op 1

Het is een veel gehoorde uitspraak: de kinderen staan bij ons altijd op nummer 1. Altijd? Ook als je wordt overspoeld door boosheid, onmacht en verdriet? Natuurlijk begrijpen we dat kinderen altijd de belangrijkste plek in je leven innemen, maar soms is het gewoon lastig om dit ook vast te houden als je midden in een scheiding zit. Emoties maken soms een monster van je, waardoor je onbewust voorbij al je principes en eigen overtuigingen gaat. We hebben vijf tips voor je op een rij gezet:

Bedenk in welke omgeving je je bevindt

Je bevindt je misschien nog in de fase dat jullie samen in één huis wonen en de irritaties hoger oplopen. Bedenk je altijd dat de kinderen zich ook in huis bevinden, je af kunnen luisteren als je het even niet door hebt of sowieso meer horen dan je zou willen. De uitspraken die je doet tegenover je ex-partner zijn misschien anders bedoeld dan dat zij het interpreteren. Het klinkt heel cliché, maar maak geen heftige ruzie waar ze bij zijn. Wat voor jullie na een halve dag weer is overgewaaid, nemen de kinderen voor de rest van hun leven mee.

Weet wat het effect is van de uitspraken die je doet

Denk bijvoorbeeld aan hoe je het de kinderen vertelt, de manier waarop en de woorden die je hier aan geeft. Onlangs sprak onze tienermediator nog een meisje die van haar moeder te horen had gekregen dat haar vader niet meer bij hun wilde wonen. Die uitspraak heeft ze drie jaar later nog in haar hoofd en ze schoot vol toen ze dit vertelde.

Trek op als ouders niet als ex-partners

Jullie zijn dan wel ex-partners geworden na jullie scheiding, maar blijf altijd bedenken dat jullie samen ouders zijn. Een kind heeft duidelijkheid nodig, in jullie beider omgeving. Probeer op één lijn te liggen als het gaat om de opvoeding, zodat kinderen niet de ruimte krijgen om jullie tegen elkaar uit te spelen. Kinderen zijn (vaak) schatjes, maar ook gewiekst ?

Zet je eigen emoties (heel even) opzij

Jullie zijn niet voor niets uit elkaar, dus de kans dat jullie in elkaars allergie zitten, is best aanwezig. Laat je niet verleiden om in boosheid en verdriet te blijven hangen als de kinderen erbij zijn. Als je net een discussie met je ex-partner hebt gehad, dan is het verleidelijk om tegen je kinderen te zeggen wat voor vervelend persoon je ex is (en dat is in jouw emotie misschien nog zachtjes uitgedrukt). Het kan conflicten veroorzaken in het gevoel van de kinderen ten opzichte van een ouder. En heb je niets aan.

Je kind is geen boodschapper

Vragen of opmerkingen over de alimentatie, weekenden die gewisseld moeten worden omdat het even niet uitkomt of iets anders als het gaat om de kinderen. Bespreek ze met elkaar en niet via de kinderen. Zij hoeven niet de boodschapper te zijn tussen jou en je ex als jullie niet met elkaar in gesprek kunnen komen. Als jullie nog onderliggende problemen hebben, probeer dan met bijvoorbeeld een mediator tot een gesprek met goede afspraken te komen.

De Mediation Supermarkt

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × 8 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.