Twee jaar geleden ben je gescheiden met alle gevolgen van dien. Ondanks de stressvolle periode hebben jullie in goed overleg duidelijke afspraken gemaakt over de kinderen. Samen met een jurist is er een ouderschapsplan opgezet met daarin de zorgregeling, omgangsregeling en alle andere afspraken. Na de scheiding ging de regeling zonder problemen, tot op een gegeven moment je ex-partner de omgangsregeling wil wijzigen.
Mag je zomaar de omgangsregeling wijzigen?
Zomervakanties, feestdagen, weekenden. Verschillende dagen die lastig zijn voor gescheiden gezinnen. Om deze dagen zo goed mogelijk te regelen stel je tijdens de scheidingsprocedure een omgangsregeling op in het ouderschapsplan. In deze omgangsregeling leg je vast wie, waar, wanneer ziet. Het kan tijden goed gaan totdat een van de ouders de omgangsregeling wil wijzigen. Dit is mogelijk, maar kan natuurlijk de nodige frustraties opleveren als je het er niet mee eens bent.
Zelf beslissen
Je bent als ouders zelf vrij om te bepalen welke regeling je wil. Hoe je dit invult is ook geheel aan jezelf. Wettelijk is er alleen bepaald dat er recht is op omgang. De omgangsregeling kan worden gewijzigd als er omstandigheden veranderen. Dit geldt voor afspraken geregeld door jullie zelf, maar ook door de rechter. Er zijn allerlei situaties waarin een wijziging kan worden gemaakt in de omgangsregeling zoals:
– De situatie dat de omgangsregeling niet werkt voor het kind.
– Er veranderen zaken die invloed hebben op de omgangsregeling (bijvoorbeeld werk of school).
– Het kind wil zelf een andere omgangsregeling.
– Een van de ouders verhuist.
– Een van de ouders houdt zich niet aan de gemaakte afspraken.
Hoe wijzig je de omgangsregeling?
Om teleurstellingen tussen beiden te voorkomen is het verstandig om elke regeling en wijziging door een advocaat, jurist of notaris te laten uitvoeren. Eenzijdig een wijziging doorvoeren gaat niet. Alle twee de ouders moeten instemmen met de aanpassing in de omgangsregeling. Of als het echt niet lukt tussen jullie, kan er een rechter aan te pas komen.
Onzekerheden wegnemen
Als het contact moeilijk tussen jullie verloopt is er altijd de optie om een mediator te benaderen. Een mediator voert dan gesprekken tussen jullie om tot overeenstemming te komen en deze vast te leggen. De mediator zorgt ervoor dat mogelijke onzekerheden voor beiden worden weggenomen, en dat is in deze situaties van groot belang. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen.
REAGEER OP DEZE BLOG