Menu

De omgangsregeling wijzigen: hoe en wat?

wijzigen omgangsregeling

Twee jaar geleden ben je gescheiden met alle gevolgen van dien. Ondanks de stressvolle periode hebben jullie in goed overleg duidelijke afspraken gemaakt over de kinderen. Samen met een jurist is er een ouderschapsplan opgezet met daarin de zorgregeling, omgangsregeling en alle andere afspraken. Na de scheiding ging de regeling zonder problemen, tot op een gegeven moment je ex-partner de omgangsregeling wil wijzigen.

Mag je zomaar de omgangsregeling wijzigen?

Zomervakanties, feestdagen, weekenden. Verschillende dagen die lastig zijn voor gescheiden gezinnen. Om deze dagen zo goed mogelijk te regelen stel je tijdens de scheidingsprocedure een omgangsregeling op in het ouderschapsplan. In deze omgangsregeling leg je vast wie, waar, wanneer ziet. Het kan tijden goed gaan totdat een van de ouders de omgangsregeling wil wijzigen. Dit is mogelijk, maar kan natuurlijk de nodige frustraties opleveren als je het er niet mee eens bent.

Zelf beslissen

Je bent als ouders zelf vrij om te bepalen welke regeling je wil. Hoe je dit invult is ook geheel aan jezelf. Wettelijk is er alleen bepaald dat er recht is op omgang. De omgangsregeling kan worden gewijzigd als er omstandigheden veranderen. Dit geldt voor afspraken geregeld door jullie zelf, maar ook door de rechter. Er zijn allerlei situaties waarin een wijziging kan worden gemaakt in de omgangsregeling zoals:

– De situatie dat de omgangsregeling niet werkt voor het kind.
– Er veranderen zaken die invloed hebben op de omgangsregeling (bijvoorbeeld werk of school).
– Het kind wil zelf een andere omgangsregeling.
– Een van de ouders verhuist.
– Een van de ouders houdt zich niet aan de gemaakte afspraken.

Hoe wijzig je de omgangsregeling?

Om teleurstellingen tussen beiden te voorkomen is het verstandig om elke regeling en wijziging door een advocaat, jurist of notaris te laten uitvoeren. Eenzijdig een wijziging doorvoeren gaat niet. Alle twee de ouders moeten instemmen met de aanpassing in de omgangsregeling. Of als het echt niet lukt tussen jullie, kan er een rechter aan te pas komen.

Onzekerheden wegnemen

Als het contact moeilijk tussen jullie verloopt is er altijd de optie om een mediator te benaderen. Een mediator voert dan gesprekken tussen jullie om tot overeenstemming te komen en deze vast te leggen. De mediator zorgt ervoor dat mogelijke onzekerheden voor beiden worden weggenomen, en dat is in deze situaties van groot belang. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + zes =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.