Menu

De relatie van mijn ex is over. Wat betekent dat voor mijn kinderen?

1 reactie

De bom is gebarsten

Ik weet al een tijdje dat de relatie tussen mijn ex en zijn nieuwe vriendin over is. Echter, haar zoon en onze twee dochters waren nog niet op de hoogte gesteld, tot gisteren…

Verjaardag

Eerst een stukje terug in de tijd. Een paar weken geleden was onze dochter jarig. Door ziekte kon haar familiefeest bij mij thuis niet doorgaan en kon dit alleen op een dag dat ze eigenlijk bij haar vader zou zijn. Gelukkig was een eerdere wissel snel geregeld en kon ik de meiden eerder ophalen. Toen ik bij hun huis aankwam werd ik direct apart genomen. Een kwartier ervoor was er een enorme ruzie geweest tussen mijn ex en zijn vriendin. Zijn vriendin had geroepen dat hij maar een ander meisje moest gaan zoeken. Het gevolg was drie verwarde kinderen op de bank. Dit was de eerste keer dat mijn meiden zo direct betrokken waren bij een ruzie tussen hen.

wat is alimentatie?

Het gevolg was dat de jarige meid op het familiefeestje voor haar verjaardag verdrietig in een hoekje zat en ik haar op een gegeven moment met de gordijnen dicht in bed aantrof. Mijn hart brak. De familie was deels nog niet op de hoogte van wat er bij hun vader speelde, dus dat was een lastige situatie. Nadat de familie weg was, had ik eindelijk tijd om ongestoord met mijn meiden de ruzie bij hun vader te bespreken.

De bom is gebarsten

Gisteren stond, onverwacht, mijn ex voor de deur. Ik grapte nog of zijn horloge stuk was, want de wissel zou pas over 1.5 uur plaatsvinden. Zijn reactie was:  ‘De bom is gebarsten, mag ik even binnenkomen?’ Hij vertelde dat er een ruzie was geweest en dat zijn vriendin tegen haar zoontje had geroepen dat ze zouden gaan verhuizen en dat de relatie voorbij was. Zoontje, bijna 8 jaar, volledig overstuur als gevolg. Een erg verdrietige situatie en helaas op een manier die in mijn optiek absoluut niet de schoonheidsprijs verdient. Mijn ex is daarna in de auto gesprongen en naar mij gereden, om te voorkomen dat de meiden het via hun bonusbroertje te horen zouden krijgen. Oftewel; het slechte nieuws moest, bij mij thuis, per direct aan onze kinderen worden verteld. 

Het gesprek met de kinderen

Uiteindelijk zijn we met z’n vieren aan tafel gaan zitten. De zin van mijn ex: ‘Ik wil jullie iets vertellen’, gevolgd door een lange stilte, zorgde voor paniek in de ogen van onze meiden. Ze voelden het al aankomen. Onze oudste dochter begon keihard te huilen. Onze jongste bleef stil bij mij op schoot zitten en vertrok na 1 minuut stampvoetend naar boven en schreeuwde dat ze met rust gelaten wilde worden. Na een tijdje liet ze toe dat ik bij haar mocht zijn en haar mocht knuffelen. Hoe moeilijk is het om te zien dat in letterlijk een paar seconden de wereld van je kinderen instort. Toen ikzelf ging scheiden waren ze 2 en 4 jaar oud, nu zijn ze 9 en 10. Wat een verschil… Na een uur zijn ze met hun vader mee naar huis gegaan en naar wat ik begrepen heb, hebben ze met hun bonusmoeder gepraat. Gelukkig hebben ze goed geslapen vannacht.

Zorgen

Nu de kinderen weten wat er aan de hand is, zijn mijn zorgen toegenomen. Hoe zal het de komende tijd gaan in het huishouden van hun vader? Zullen de onderlinge ruzies en scheldpartijen van zijn vriendin toenemen nu het geen geheim meer is voor de kinderen? Hoe lang moeten ze nog bij elkaar in één woning wonen, gezien er op dit moment een uitzichtloze situatie is op gebied van beschikbare woningen? Wanneer gaan de kinderen beseffen dat er mogelijk na de verhuizing nooit meer contact zal zijn met elkaar? Het is onzeker op dit moment hoe dit zal gaan en of er in het belang van de kinderen afspraken gemaakt zullen worden. Hier zijn twee partijen voor nodig en ik kan niet inschatten hoe zijn vriendin hier over denkt.

Ik besef nu dat de impact van een verbreking van de relatie binnen een samengesteld gezin zoveel heftiger kan zijn dan een verbreking van de relatie tussen de biologische ouders. In een normale situatie bij een scheiding tussen ouders blijven de kinderen alle betrokkenen op regelmatige basis zien. Bij een verbreking bij een samengesteld gezin is dat nog maar de vraag. Dit heb ik me nog niet eerder op deze manier gerealiseerd.

Impact op mij

En de impact op mij is ook groot. Ondanks dat het niet een verbreking is van mijn eigen relatie voel ik wel alle pijn en het verdriet van mijn kinderen en mijn ex. Ik sta op een afstand, maar toch ook weer niet. De keuzes die zij maken hebben invloed op mijn kinderen en dus ook op mij. Ik ga mijn best doen om mijn kinderen zoveel mogelijk te helpen alles een plekje te geven, meer kan ik niet doen…

Lees ook de andere blogs van Judex.REACTIES

Maris19 - 25 mei 2022

De dochter van mijn ex zat een tijdje niet goed in haar vel en ik vroeg of ze nog moeite had met de scheiding van haar ouders. Wat ze toen zei, maakte me erg verdrietig, 'nee daar heb ik geen moeite mee, want er was alleen maar ruzie. Toen papa en jij uit elkaar gingen, vond ik dat veel erger'. Haar vader en ik waren inmiddels weer bij elkaar. Met dit in mijn achterhoofd ben ik daarna nog jaren in een voor mij slopende relatie blijven hangen. We hebben nooit samengewoond, maar de impact van onze breuk was vreselijk voor zijn kinderen. Heel erg zielig als kinderen weer een 'scheiding' mee moeten maken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.