Menu

De scheiding is rond maar…, blog van Vera

de scheiding is rond

Twee jaar na de scheiding en eindelijk hebben we het voor elkaar, de scheiding is helemaal rond. Het laatste stuk hebben we met een mediator gedaan. Ik ben benieuwd of dit zorgt voor meer rust en minder gedoe. Het zou zo fijn zijn als we normaal met elkaar konden communiceren en als daardoor het contact met de kinderen beter zou verlopen. 

Maar ik maak me zorgen

Ik ben bang dat dit niet gaat gebeuren. Volgens mij hebben zij een beeld van mij gevormd en dat beeld is definitief. Dat ik mij nu anders opstel brengt geen verandering teweeg. Het boeit me niet meer wat ze tegen of over mij zeggen, maar wat het met de kinderen doet raakt me diep. 

Onze oudste heeft zitten vertellen dat papa dood moet omdat hij er dan nooit meer naartoe hoeft. Tegen papa heeft hij gezegd dat hij nooit meer een papa wil en dat papa maar met zijn eigen kinderen moet gaan spelen. Daarmee bedoelt hij de kinderen die bij papa wonen, haar kinderen dus. Zij doen net of dat ook zijn kinderen zijn dus ik kan me voorstellen dat dit heel verwarrend is.

Het is de pijn die hier spreekt, want tegelijkertijd wil hij ook dat papa weer bij ons komt wonen. Hij heeft gewoon heel veel last van de scheiding. Zo hartverscheurend. Ik heb contact gelegd met een psycholoog die hem hierbij gaat helpen. Zij wil ook hun vader hierin betrekken. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.

De mediator heeft ook al een poging gedaan, maar zonder resultaat. Hij laat zich niet vertellen wat hij wel of niet moet doen. Hij lijkt een onvermogen te hebben om in te voelen wat voor de kinderen belangrijk is. Hij is alleen bezig met wat hij en zijn vriendin willen. Ik ben bang dat we daar langdurig last van blijven houden omdat die vriendin binnenkort zijn vrouw gaat worden en ze in verwachting zijn. 

De kinderen krijgen een halfbroertje of -zusje

Een raar idee wel, mijn kinderen krijgen een halfbroertje of halfzusje. Ik ben benieuwd hoe dat voor hen gaat zijn, hoe dat voelt en of ze hem of haar vaak zullen zien. Momenteel zijn ze niet zo heel vaak daar. Ik heb het gevoel dat zij liever heeft dat onze kinderen wegblijven. Dat ze niet herinnert wil worden aan het verleden van haar toekomstige echtgenoot en dat ze net wil doen alsof ze een kerngezin zijn. 

Haar invloed is best groot. Als ik hem bel om te overleggen over een eventuele wijziging dan gaat dat best goed tot zij zich ermee bemoeit. Dan zegt zij dat ze haar plannen niet wil omgooien en dat het dan maar helemaal niet doorgaat. Daar gaat hij dan in mee en dan gaat de omgang helemaal niet door, ook niet als ik zeg dat het dan onveranderd kan blijven. Ik snap niet waarom de kinderen hier de dupe van moeten zijn.

Wij zullen nooit een kerngezin worden

Mijn vriend is daar gelukkig heel anders in. We weten dat we nooit een kerngezin zullen worden en hebben daarin dus ook reële verwachtingen. Wij proberen waar mogelijk rekening te houden met de kinderen. We bouwen het heel geleidelijk op en nemen het serieus als de kinderen aangeven dat ze even tijd nodig hebben met alleen hun eigen ouder.

Iets wat mijn ex niet begrijpt want die interpreteert dit als afwijzing van zijn vriendin en die verzet zich daar hevig tegen. Ze doen alleen iets met haar erbij en anders krijgen ze hem ook niet te zien.

Onverwachte wendingen

Het geeft onverwachte nieuwe uitdagingen, zo’n samengesteld gezin in wording. Zo hadden we bijvoorbeeld plannen gemaakt voor de tijd dat mijn kinderen bij papa zouden zijn. We hadden geen idee dat de kinderen daar onderling over zouden praten en dat die liever ook naar de dierentuin wilden dan naar papa. Ik kan me voorstellen dat dit voor papa voelde alsof ik ze met leuke dingen bij hen weg probeer te houden. Ik weet dat er moeders zijn die dit doen. We hebben dus besloten om niet naar de dierentuin te gaan en ik heb geprobeerd om de situatie uit te leggen maar hij nam zijn telefoon niet op. 

Ik zie nu hoe het kan overkomen

Door mijn relatie met een gescheiden vader zie ik hoe dingen aan de andere kant anders kunnen overkomen en dat helpt mij om er beter mee om te gaan.

Ook zie ik dat kinderen door een slechte relatie tussen de ouders de ruimte krijgen om hen tegen elkaar uit te spelen. Als je een goede relatie hebt met de andere ouder sta je samen sterk als ouders. Is de relatie slecht dan krijgt een kind hierin teveel ruimte en kan het zijn dat de ene ouder het goedbedoeld samen met het kind opneemt tegen de andere ouder en dat kan voor grote problemen zorgen en het contact tussen ouders en kinderen onder druk zetten.

Ik kan niet goed inschatten of dit bij ons ook gebeurt, in je eigen situatie zoiets inschatten is altijd lastiger dan bij een ander omdat je emotioneel betrokken bent. Ik vind dat hij als vader echt steken laat vallen en dat wij daarover niet kunnen praten vind ik wel echt een probleem. Ik hoop echt dat het beter wordt. Ik wil er alles aan doen maar ik voel me compleet machteloos. Ik heb alleen invloed op mijn eigen aandeel, maar ik heb hem ook nodig om dit op te lossen.

Ik ben Vera. Inmiddels is het ruim 8 jaar geleden dat ik gescheiden ben, maar dingen lopen nog steeds niet lekker met de vader van mijn jongens. Ik neem jullie graag mee door het verloop van mijn scheiding en de stappen die ik zette in mijn nieuwe leven na de scheiding. 

Lees ook de andere blogs van Vera.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.