Menu

De verdeelde vakantie; tips van een 18-jarig kind van gescheiden ouders

8 reacties
verdeelde vakantie na scheiding

Het is bijna zo ver, ik ga bijna op vakantie. Een week Zeeland met mam, twee weken thuis met mam, vervolgens 2 weken Italië met pap en dan nog een week thuis met pap. Een heerlijk lange, maar verdeelde vakantie dus!

Ik heb er echt ontzettend veel zin in en heb in mijn hoofd al mijn koffers al gepakt. Maar toch is er iets waar ik ieder jaar, al 11 jaar, tegen op zie. Straks moet ik papa drie weken missen en daarna mama ook drie weken niet zien.
Je zou denken dat je er op een gegeven moment wel gewend aan raakt, al die verdeelde vakanties, dat zou ook echt veel chiller zijn. Maar toch heb ik er, zelfs nu ik al 18 ben!, nog moeite mee.

Het liefst wil ik namelijk dat mam en pap allebei, de hele vakantie, bij ons zijn. Het is toch veel leuker als ze alles meemaken wat jij ook meemaakt op de vakantie? Maar als je ouders gescheiden zijn kan dit niet en moet je andere manieren vinden om ze alles te vertellen over je vakantie.

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met een paar tips die ik gebruik om zo’n verdeelde vakantie wat makkelijker te maken:

Toen ik een jaar of 10 was, kocht ik voor de vakantie altijd twee schriftjes. Een voor de vakantie bij pap en een voor bij mam. S ’avonds als ik dan in mijn bed lag, schreef ik op wat ik die dag had gedaan. Ik plakte suikerzakjes van koffietentjes in Italië, tegeltjes uit het zwembad in Frankrijk, zand van het strand en nog veel meer in de schriftjes. Dit liet ik, als ik terug was, dan aan pap en mam zien. Zo kreeg ik het gevoel dat ze ook een beetje bij de vakantie waren. Nu ik ouder ben, doe ik dit eigenlijk niet meer (nu ik dit zo schrijf denk ik dat ik het dit jaar maar eens weer ga proberen haha.).

Ook belde/appte of skypete ik mijn ouders een paar keer in de vakantie. Vooral het bellen vond ik heel fijn omdat ik dan even hun stem hoorde.

Wat ik in de eerste jaren na de scheiding ook deed was een shirt van pap en een shirt van mam meenemen op vakantie. Dit hielp mij heel erg omdat ik op de manier iets bij me had wat echt van hen was. En het allerfijnst was als het shirt lekker naar pap en mam rook haha.

Ik heb ook wat tips voor mijn ouders bedacht, deze tips werken voor ons heel goed. Ik wil ze ook graag met jullie delen:

Ik heb een vakantie meegemaakt waarin ik met mijn moeder eerst drie weken naar Frankrijk ging en daarna 3 weken naar Italië met mijn vader. Allebei mijn ouders wilde drie weken op vakantie. Dit was voor hen heel lekker, zo drie weken weg. Maar mijn broertje, zusje en ik zijn uiteindelijk 6 weken weggeweest. Het was zelfs zo georganiseerd dat we op een parkeerplaats ergens in Frankrijk hebben gewisseld van mama naar papa. Een hele goede tip is dus om gewoon één of twee weken lekker thuis te zijn. Dit is voor ons kinderen nodig om ook ons eigen ding te doen.

Het kwam ook best vaak voor dat ik heimwee kreeg naar pap of mam. Toen ik op vakantie in Frankrijk was met mama bijvoorbeeld. Ik was al de hele dag stil en een beetje boos en verdrietig. Uiteindelijk kwam mam naar me toe en die wist natuurlijk precies wat er aan de hand was. We hebben er toen over gepraat en daarna heb ik papa even opgebeld. Het fijn als je er met je ouder over kan praten, zelfs wanneer de beide ouders niet zo goed met elkaar overweg kunnen.

Nog een gouden tip; als ouders al niet zo goed met elkaar overweg kunnen, helpt het in ieder geval als ze elkaar een fijne vakantie gunnen. Het geeft ons een goed gevoel als we weten dat dat oké is.

Ongetwijfeld zullen er veel meer handige tips zijn om een vakantie voor een kind van gescheiden ouders makkelijker te maken. Heb jij nog tips, wat helpt jou het best. Reageer dan op deze blog! Wie weet kunnen we zo nog wat van elkaar leren.

Britt Bosman

REACTIES

Profielfoto van

Amsterdam-Brabant - 6 jul 2017

Mooie blog Britt ;) je geeft ook aan dat je al die vakanties de andere ouder erg miste.... een zeer pijnlijke maar ook herkenbare emotie.....

Gescheiden moeder - 6 jul 2017

Mooie tips. Ik vind de zomervakantie ook altijd de minst leuke periode als gescheiden moeder. Alle ouders op het schoolplein roepen heeeeeerlijk 6 weken vakantie en ik denk vreselijk 3 weken mijn kinderen missen. Wat denk jij Britt zou het fijner zijn ook voor de kinderen om dit wat anders te verdelen bijvoorbeeld eerst 2 weken bij bijv vader dan 2 weken moeder, dan weer 1 week vader en weer 1 week moeder? Of is dit te verwarrend? Ik word altijd zo verdrietig als ik ze 3 weken niet ziet en weet dat mijn kinderen er ook last van hebben.

    Britt - 8 jul 2017

    Beste gescheiden moeder, Het is altijd het proberen waard. Misschien is het een beetje veel heen en weer tussen papa en mama. Maar misschien werkt het ook wel. Dit jaar waren wij, voordat wij met mijn moeder weg gingen, nog een paar dagen bij mijn vader. Zo hebben we toch nog wat tijd samen kunnen doorbrengen. Dit is misschien ook een oplossing.

Ooms - 6 jul 2017

Lieve Britt, Wat mooi dat je jouw ervaring en tips op deze manier met anderen deelt. Ooms

Tamara - 7 jul 2017

Eens met gescheiden moeder! 3 weken missen is de hel! 2 weken en 1 week hebben we vorig jaar gedaan maar dat was voor ex slecht te regelen op het werk en eerlijk gezegd kom je zelf ook minder tot rust met 1 week vakantie dan werken en dan nog 2 weken vakantie. Dit jaar doen we ieder 3 weken maar dan de weekenden gewoon nog om en om. Eens kijken hoe dat bevalt.

Birgitte - 8 jul 2017

Mooi geschreven Britt. Wij hebben al enkele jaren tijdens de vakantie een soort co-ouderschap: onze zoon is twee weken op een (buitenlands) vakantiepark, de eerste week met moeder en de tweede week met vader. Op de wisseldag nog een gezamenlijk ontbijt om verhalen te kunnen delen. Voor ons werkt dit prima!

Tanja - 9 jul 2017

Ik zou als ik 18 was zeker niet meer met ouders op vakantie gaan. Lekker gezellig met vriendinnen. Als je niet volwassen bent hoor je je helaas aan te passen aan de regels van je ouders maar nu ben je volwassen. Kies voor jezelf!

12jaarig meisje - 20 jul 2017

Ik ben een meisje van 12 jaar en ga morgen 2weken met papa op vakantie! Ik ben de eerste week ook jarig dus dat is exstra lastig maar mam die komt langs op mijn verjaardag!! Zo blij mee. Maar ik herken vooral het shirt meenemen met hun parfum erop!! Dankje voor de tips.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.