Menu

Wettelijke regels versus wat rechtvaardig wordt gevonden bij een scheiding

Formele kleiding en korte broek. Wet en gedragsnorm

Rechtsnormen versus gedragsnormen in het familierecht. 

In het familierecht is het essentieel om zowel gedragsnormen als rechtsnormen te begrijpen en hun verhouding tot elkaar. Gedragsnormen verwijzen naar wat in de samenleving als gepast wordt beschouwd, voortvloeiend uit geloof, tradities en gewoonte, terwijl rechtsnormen de wettelijke regels zijn die afdwingbaar zijn. Deze twee soorten normen spelen een cruciale rol in het waarborgen van de belangen van zowel ouders als kinderen.

Wettelijke verplichting

Een belangrijk voorbeeld binnen het familierecht is de wettelijke verplichting dat ouders de relatie tussen hun kind en de andere ouder bevorderen, zelfs na een scheiding. Deze norm is zowel in Nederland als op Curaçao en de BES eilanden vastgelegd in artikel 1:247 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek (BW), waarin staat dat ouders verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de band tussen hun kind en de andere ouder. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot juridische gevolgen, zoals sancties of aanpassingen in de omgangsregeling.

Gedragsnorm

Naast de rechtsnormen zijn er gedragsnormen die een belangrijke rol spelen in de interactie tussen ouders. Gedragsnormen zijn vaak niet wettelijk vastgelegd, maar worden wel verwacht in een gezonde co-ouderschapsrelatie. Een voorbeeld hiervan is de norm dat ouders op een respectvolle manier met elkaar moeten communiceren. Hoewel deze gedragsnorm essentieel is voor een positieve omgang, is het in de praktijk vaak moeilijk om deze norm juridisch af te dwingen. Bij onvoldoende naleving kan een rechter besluiten om in te grijpen, bijvoorbeeld door ouders te verwijzen naar mediation.

Combinatie van wettelijke verplichting en gedragsnorm is cruciaal

In het familierecht kunnen gedrags- en rechtsnormen elkaar aanvullen, maar ook met elkaar in conflict komen. Rechtsnormen bieden de basis en zorgen voor afdwingbaarheid, terwijl gedragsnormen bijdragen aan een harmonieuze gezinssituatie, wat in het belang van het kind is. De combinatie van beide is cruciaal voor goed ouderschap na een scheiding.

Rechter

Rechters houden bij hun beslissingen rekening met zowel rechts- als gedragsnormen. Ze passen de juridische regels toe om duidelijke kaders te scheppen, maar baseren hun oordeel ook op gedragsnormen om te beoordelen of ouders in staat zijn om samen te handelen in het belang van hun kind. Dit laat zien dat gedrags- en rechtsnormen in het familierecht nauw met elkaar verbonden zijn.

Als je merkt dat gedrags- danwel rechtsnormen onder druk staan door conflicten, kan mediation een effectieve oplossing zijn. Het voorkomt een langdurige juridische strijd en helpt jullie en jullie kinderen een positieve toekomst tegemoet te gaan. Neem vandaag nog contact op met de ervaren familiemediators van Hoek & Steen en ontdek hoe mediation kan bijdragen aan een vreedzame, respectvolle co-ouderschapsrelatie. 

De bijgevoegde foto illustreert mooi de mix van gedrags- en rechtsnormen: de man in pak met een korte broek daaronder symboliseert de balans tussen het formele en het informele, en herinnert ons eraan dat het belangrijk is om beide aspecten in acht te nemen in de omgang met elkaar. En de foto illustreert een situatie waarbij geen rechtsnorm wordt geschonden maar wel een gedragsnorm. 

Marielle van Hoek

Els Steenhagen

Hoekensteen.com

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × 4 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.