Menu

Doe aangifte vóór 8 april en krijg uiterlijk 1 juli bericht

aangifte doen

Al meer dan 5,6 miljoen mensen dienden hun aangifte in

Tussen 1 maart en 8 mei 2021 doet Nederland aangifte inkomstenbelasting over 2020. Ruim 5,6 miljoen mensen deden dat al. U nog niet? Dien uw aangifte voor 8 april in en u krijgt vóór 1 juli bericht.

Voor veel particulieren en ondernemers kan 2020 een jaar zijn geweest met veel veranderingen, bijvoorbeeld door de coronacrisis. Als dat het geval is, dan raadt de Belastingdienst aan de vooraf ingevulde belastingaangifte extra goed te controleren.

Bij sommige veranderingen is het controleren van de aangifte altijd extra belangrijk. Bijvoorbeeld omdat u een woning kocht of uw hypotheek wijzigde, bent gescheiden, een opleiding volgde of extra zorgkosten had. Voor dit soort veranderingen zette de Belastingdienst de aandachtspunten op een rij.

  • Kocht of verkocht u in 2020 een woning? Veranderde u vorig jaar iets aan uw hypotheek? Of sprak u een betaalpauze met uw bank af? Dan kan dat gevolgen hebben voor de gegevens die u in uw belastingaangifte moet invullen. Op belastingdienst.nl/koopwoning leest u meer over de aandachtspunten voor huiseigenaren.
  • Zijn uw partner en u in 2020 uit elkaar gegaan? Dan heeft dit mogelijk gevolgen voor uw belastingaangifte. Het kan slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen. Dan kunt u in uw belastingaangifte gezamenlijke inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen. Op belastingdienst.nl/scheiden vindt u meer informatie.
  • Bent u in 2020 een opleiding gestart voor uw werk of onderneming? Of hebt u zich laten omscholen? Kosten voor een opleiding zijn soms aftrekbaar. Ga na of u aan de voorwaarden voldoet en vul de gegevens aan in uw belastingaangifte. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/aftrekposten.
  • Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Deze zijn mogelijk aftrekbaar. Meer informatie? Ga naar belastingdienst.nl/zorgkosten.

Zo makkelijk mogelijk

Net als in voorgaande jaren probeert de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken. Steeds meer gegevens zijn vooraf ingevuld, dit jaar in totaal ruim 212 miljoen. Dit helpt mensen om tijdig aangifte te doen en het verkleint de kans op onbewuste fouten. Het goed controleren van de gegevens in de aangifte en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk. De Belastingdienst kan immers niet alles weten.

Hulp bij aangifte

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat aangifte doen zo eenvoudig mogelijk is, maar begrijpt ook dat dit voor sommige mensen niet gemakkelijk kan zijn.

Hulp bij aangifte is voor iedereen dichtbij. De Belastingdienst helpt iedereen op een passende manier: via de website, sociale media of telefonisch. Op belastingdienst.nl/aangifte staan de antwoorden op de meeste vragen en via de BelastingTelefoon en sociale media kunnen mensen hun vragen stellen.

Wie hulp van anderen nodig heeft bij het invullen van de aangifte kan terecht bij veel maatschappelijke organisaties, zoals sociaal werkers, formulierenbrigades, belastingwinkels en vak- en ouderenbonden. En natuurlijk ook bij de Belastingdienst zelf, voor telefonische hulp bij het invullen van de aangifte. Meer informatie over hulp bij aangifte is te vinden op belastingdienst.nl/hulp. Ondernemers kunnen een beroep doen op fiscaal dienstverleners.

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2020. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en aangevuld waar nodig. Tijdens de aangifteperiode staat de website belastingdienst.nl/aangifte centraal. Belastingaangifte doen kan tot 8 mei.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = elf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.