Menu

Pensioen na scheiding

1 reactie
pensioen na scheiding

Bij een scheiding kun je kiezen tussen verschillende vormen van verdeling van het ouderdomspensioen.

1. Verevening. De eerste vorm noemen we verevening van de pensioenrechten. Beide ex-partners hebben volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) recht op de helft van het huwelijksouderdomspensioen. Het gaat om het ouderdomspensioen dat tijdens je huwelijkse staat is opgebouwd. Beide ex-partners krijgen hun deel van het pensioen apart uitbetaald door de pensioenmaatschappij. De rechter hoeft hierover geen beslissing te nemen.

Wat gebeurt er met het pensioen na scheiding?

In de wet is een standaardverdeling van pensioen bij een scheiding opgenomen. Daarbij krijgen jij en je ex-partner, zolang jullie in leven zijn, allebei de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens de huwelijksjaren is opgebouwd. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd was in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

Wil je geen standaardverdeling, dan kun je samen met je ex-partner een andere verdeling van het ouderdomspensioen afspreken. Bijvoorbeeld zestig procent voor de ene partner en veertig procent voor de andere partner. Je moet deze afspraken dan wel vastleggen in het echtscheidingsconvenant.

2.  Conversie. Je kunt ook kiezen voor conversie van het ouderdomspensioen. Bij conversie wordt het ouderdomspensioen van de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, voorgoed omgezet in een eigen ouderdomspensioen voor beide partners. De ex-partner die het pensioen niet heeft opgebouwd, heeft nu een eigen aanspraak op het ouderdomspensioen. Dat heeft voordelen, bijvoorbeeld bij overlijden van je ex-partner.

3.  Geen verdeling.  Je bent niet verplicht het ouderdomspensioen te verdelen bij een scheiding. Je kunt er samen ook voor kiezen om het pensioen niet verdelen. In dat geval hoef je je scheiding niet te melden bij de pensioenmaatschappij. Je moet deze afspraak wél vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Voor hulp en advies kun je terecht bij je notaris of advocaat.

Ex-partner overlijdt

Als er verevening heeft plaatsgevonden verandert de situatie bij overlijden van één van beide ex-partners als volgt: overlijdt de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, dan krijgt de overlevende ex-partner geen deel meer van het ouderdomspensioen. Meestal is er dan recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Overlijdt je ex-partner voor de pensioendatum, dan wordt er helemaal geen ouderdomspensioen uitgekeerd. Overlijdt de ex-partner die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd, dan krijgt de ander weer het volledige ouderdomspensioen. Als er conversie heeft plaatsgevonden, verandert de situatie voor de ex-partner niet als de andere ex-partner overlijdt. In dat geval behoudt de overlevende ex-partner het eigen recht op ouderdomspensioen.

Aanmelding binnen twee jaar

Zorg ervoor dat je de pensioenverdeling binnen twee jaar regelt. Daarvoor moet je een speciaal formulier ‘Mededeling van scheiding’ invullen en opsturen naar de pensioenmaatschappij. Als je het formulier niet binnen twee jaar na de scheiding opstuurt, vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling aan degene die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd. De pensioenmaatschappij hoeft het verzoek niet meer in behandeling te nemen. De Wet bepaalt echter dat de ex-partner wel het recht op heeft op een deel van het pensioen. Degene die het pensioen heeft opgebouwd, moet dit dan rechtstreeks aan de ex-partner betalen. Voor hulp en advies kun je contact opnemen met je advocaat of mediator.

Moment van uitbetaling 

Je hebt recht op uitbetaling van het pensioen van je ex-partner als deze de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Alleen als je gekozen hebt voor conversie, kan hiervan afgeweken worden.

Geen verdeling (drempelbedrag) 

Niet altijd wordt het pensioen verdeeld. In de wet staat een ondergrens voor de uitbetaling door de pensioenmaatschappij. Je hebt geen recht op pensioenverevening als het door de pensioenmaatschappij uit te keren bedrag lager is dan  €465,94 bruto per jaar (2016).

REACTIES

Dick - 31 mrt 2017

Oh mijn partner communiceert niet en volgens mijn advocaat moest ik er geen aandacht meer aan schenken....3x gevraagd en ergens stopt het ook een keer. Mijn ex vertelde altijd in het huwelijk de 65 jaar niet te halen...tja.... Zal jet artikel eens lezen want zij moet meer van mij hebben dan ik van haar.....helaas. Ik vind uit elkaar is uit elkaar en ook niet meer meedelen in pensioen opbouw! Zeker als je samen ook geen kinderen hebt...is er samen niets meer. Je gaat niet voor niets scheiden denk ik dan maar!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 − een =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.