Menu

Effect van je scheiding op je puber

het effect van de scheiding op de (puber)kinderen

Vind jij het als gescheiden ouder lastig om hoogte te krijgen van het effect van je scheiding op je puber? Je kent misschien wel Villa Pinedo, dé plek voor jongeren van gescheiden ouders. Jongeren kunnen daar hun verhalen kwijt, leren van elkaars ervaringen en steun hebben aan elkaar. Maar ook voor ouders kan het heel verhelderend en soms natuurlijk confronterend zijn om deze verhalen te lezen. Je vindt er bijvoorbeeld een reeks interviews met jongeren van gescheiden ouders. Hierbij een verslag van het gesprek met Anna:

“Wat was de oorzaak?

De scheiding zat er eigenlijk al aan te komen, maar ze zouden het rustig aan doen. Het ging al jaren niet goed tussen mijn ouders, maar ze bleven bij elkaar omdat ze dat beter leek voor de kinderen. Tot mijn vader plots zei dat hij een andere vriendin had. Toen kwam er vaart achter het hele gebeuren.

Hoe verliep de scheiding?

De scheiding verliep soepel, omdat ze er allebei achter stonden. De papieren werden zonder enige moeite getekend. Ze waren binnen twee maanden gescheiden.

Hoe was het precies voor jou, wat voelde je?

Voor mij was de scheiding zelf niet moeilijk. Het zat er aan te komen, we hadden ons er onbewust allemaal al een beetje op voorbereid. Wel vond ik het heel erg lastig dat mijn vader niet vertrok. Ook vertrok mijn moeder niet. We hebben nog maanden als ‘gezin’ in een huis gewoond. Een soort one big happy family gebeuren, maar dan anders. Uiteindelijk kreeg mijn moeder een urgentie voor een woning in de buurt. Toen verhuisde ze, samen met mijn zusje. Mijn broertje en ik kozen ervoor bij mijn vader te blijven. Mijn moeder is altijd nogal onrustig in haar hoofd, en vat dingen verkeerd op dus ik dacht dat het beter voor mezelf zou zijn om bij m’n vader te wonen.

Heb je ooit een schuldgevoel gehad als kind, dat je dacht dat het aan jou lag?

Nee, nooit.

Hoe ging het ná de scheiding? Wat veranderde er?

Er veranderde in huis van alles. Het was een stuk rustiger, geen gekibbel meer om me heen. Ik vond het alleen verschrikkelijk om mijn moeder en zusje niet meer om me heen te hebben. Ik miste ze heel erg. Ook verliep het contact tussen mijn ouders over de kinderen erg stroef.

Heb je er persoonlijk veel moeite mee gehad?

Ik heb er vrede mee dat we geen gezin meer vormen. Mijn ouders passen niet bij elkaar. Dat heb ik altijd door gehad en altijd gezegd. Ik heb het alleen moeilijk gehad met het feit dat ik niet even met mijn moeder en zusje kon kletsen als ik dat wilde. Even gezellig thee drinken kan niet meer zo gemakkelijk nu we niet meer onder één dak wonen. Wel hebben mijn broertje en ik een vaste dag waarop we bij mijn moeder eten. Ik eet daar op dinsdag, hij op donderdag. Toch blijft dat vreemd. Soms is het net alsof ik bij mijn moeder te gast ben. Feitelijk is dat ook zo. Maar te gast bij je moeder, dat klinkt zo raar.

Hoe zou je jezelf beschrijven vóór de scheiding en hoe zou je jezelf nú beschrijven?

Voor de scheiding was ik een onzeker, tamelijk verlegen meisje. Ik voel me nu veel sterker, doordat ik veel heb moeten doorstaan. Mensen kunnen me tegenwoordig niks meer maken, zo voelt het.

Wat heb je van de scheiding van je ouders geleerd?

Ik heb geleerd dat bij elkaar blijven voor de kinderen niet altijd de juiste optie is. Mijn ouders hebben er voor gekozen om jaren lang bij elkaar te blijven om ons, hun kinderen, een zorgeloze jeugd te geven. Ze leefden langs elkaar heen, vormden geen team. Die zorgeloze jeugd hebben wij dan ook niet gehad.

Zou je een puber die met een scheiding te maken heeft nog iets willen meegeven?

Ik heb geleerd dat je veel moet praten met mensen. Krop het niet op. Dit gaat na een tijdje ontzettend dwars zitten namelijk. Zorg dat je je hart bij iemand kunt luchten bij wie je je fijn voelt. Zo maak je het jezelf stukken makkelijker.”

Gesprek aangaan

Als je het lastig vindt om met je puber over de scheiding in gesprek te gaan, dan kan je misschien samen villapinedo.nl bekijken en naar aanleiding daarvan een aantal gerichte vragen stellen. Als je immers hoogte wilt krijgen van het effect van je scheiding op jouw kinderen, kan je toch het best met hen een gesprek aangaan. Parkeer dan wel even je eigen frustraties en schuldgevoelens… Succes!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.