Menu

Emotionele EHBO na de scheiding

positieve gedachten na de scheiding

Vooral na een scheiding kan je ego vaak wel een boost gebruiken. Je voelt je bijvoorbeeld afgewezen, eenzaam en hebt het idee dat je gefaald hebt. Het scenario van waar het verkeerd is gegaan blijft zich afspelen in je hoofd. Hoogste tijd dus voor wat extra liefde voor jezelf om over die negativiteit heen te komen, met een snelcursus ‘emotionele hygiëne’.

Emotionele EHBO

Van jongs af aan leren we hoe we onszelf fysiek moeten verzorgen door bijvoorbeeld dagelijks onze tanden te poetsen of een pleister te plakken op een wond. Maar wat leer je eigenlijk over emotionele EHBO? Wat voor pleister plak je op een emotionele wond? Daar kunnen we kort over zijn: vrijwel geen! Vreemd eigenlijk, omdat je vaker emotionele schade oploopt dan fysieke. Afwijzing veroorzaakt bijvoorbeeld serieus verdriet en laat daarmee een psychische wond achter. Er bestaan psychische behandelingen die bij dergelijk verdriet als pleister kunnen dienen, maar daar maken de meeste mensen zelden gebruik van. Waarschijnlijk ben je op zo’n moment niet eens bewust van de psychische herstelmogelijkheden.

Eerste date na scheiding

Psychische schade is bij het uitblijven van een psychische pleister niet alleen blijvend, maar kan zelfs erger worden, aldus Amerikaanse psycholoog, schrijver en spreker Guy Winch. In zijn TED lezing bespreekt hij een aantal verhelderende voorbeelden, waaronder één van een vrouw die na twintig jaar huwelijk en een vechtscheiding, zich voor het eerst weer binnen de dating-scene waagt. Ze gaat uit eten met een man die ze online heeft ontmoet en erg leuk en succesvol klinkt. Bovendien lijkt hij duidelijk geïnteresseerd in haar. Dus opgewekt en gehuld in een nieuwe jurk stapt ze de hippe bar binnen waar ze met hem heeft afgesproken. Eenmaal met hem aan tafel staat hij na tien minuten opeens op, zegt dat hij niet geïnteresseerd is en loopt weg. Verstijft van wat er gebeurt, blijft ze zitten. Het enige dat haar nog lukt is een vriendin bellen die tegen haar zegt: Wat verwacht je dan? Je hebt brede heupen en niks interessants te melden. Waarom zou zo’n knappe succesvolle man met een sukkel als jij op stap gaan?

Absurd natuurlijk dat een vriendin zo wreed tegen haar doet na zo’n vervelende ervaring. Minder shockerend is het alleen als het niet de vriendin was die dit tegen haar zei, maar de vrouw zelf. Dit gedrag vertonen we namelijk allemaal, vooral na afwijzing. We worden gemeen en boos tegen onszelf, ondanks dat ons zelfvertrouwen zojuist een behoorlijke deuk heeft opgelopen.Gek eigenlijk dat we de emotionele wond nog erger maken. Hoe dat komt? Door slechte emotionele hygiëne. We hechten te weinig waarde aan onze psychische gezondheid.

Hulpmiddel voor positieve gedachten

Om na zulke situaties snel te kunnen herstellen is er inzicht in het eigen psychologische gedrag nodig. Een van die gedragingen is het herhalen van negatieve situaties, in dit geval de tien minuten durende date en het gênante moment waarop de man opstond en wegliep. Op zo’n moment van herhaling van negatieve gedachten zou je jezelf moeten dwingen om aan iets positiefs te denken. Hierdoor creëer je op den duur weer een positief perspectief. Een goed hulpmiddel om jezelf tot positieve gedachten te dwingen is een sieraad. Laat een persoonlijk sieraad maken om jouw verhaal te vertellen en betaal dat met je oude trouwring. Dit nieuwe sieraad herinnert je aan de positieve veranderingen die je sinds je scheiding hebt meegemaakt. Wat heb je allemaal geleerd, welke inspirerende mensen heb je ontmoet, wat heeft je sterker gemaakt? Iedere keer wanneer je negatieve gedachten hebt, herinnert je nieuwe sieraad je aan positieve dingen. Zo is je eerste stap naar goed verzorgde emotionele hygiëne gezet.

www.sieraadlatenmaken.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.