Menu

Erkenning en gezag: samengesteld gezin

erkenning en gezag

Erkenning en gezag: samengesteld gezin

Als je net gescheiden bent, zal je misschien niet zo snel denken aan de mogelijkheid van het vinden van een nieuwe partner en een nieuw gezin gaan vormen. Maar krijg je op een keer als alleenstaande ouder een nieuwe partner en ga je met hem of haar samenwonen of trouwen, dan ontstaat er een “nieuw samengesteld gezin”. 

Zowel voor ouders als voor kinderen is het omgaan met deze nieuwe gezinssituatie niet altijd even makkelijk. Een nieuwe gezinssamenstelling brengt veel veranderingen en problemen met zich mee, zowel praktisch als emotioneel. Hoe ga je hier het beste mee om? Wij geven je graag wat meer informatie en praktische tips. Want misschien zit je  nu nog niet in die situatie, wellicht komt het in de toekomst een keer weer op je pad. 

Fusiegezin

Naast de term “nieuw samengesteld gezin” wordt ook vaak de naam “fusiegezin” gebruikt. Deze termen geven van zichzelf al aan wat het voor de kinderen betekent: de meest ingrijpende verandering die voor kinderen en ouders die een scheiding hebben meegemaakt. Je hebt ineens een nieuw gezin, waarin je je plekje moet zien te vinden. En daarin ben je niet de enige. Vaak hebben één van de partners of beide partners kinderen uit de vorige relatie. In een samengesteld gezin moet iedereen ineens hun leefomgeving, hun speelgoed en ouder delen met de nieuwe gezinsleden. Dat heeft nogal veel impact! Zowel emotioneel als praktisch.

erkenning en gezag

Ouderschapsplan: zijn nieuwe afspraken nodig?

Bij de scheiding van de andere ouder van je kinderen, heb je samen een ouderschapsplan opgesteld. Je bent immers dit toe te voegen aan het verzoek tot echtscheiding met het echtscheidingsconvenant, wanneer er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Een belangrijk onderdeel van dit ouderschapsplan is de omgangsregeling. Het kan zijn dat je binnen een samengesteld gezin te maken krijgt met verschillende omgangsregelingen. Dat is hectisch. Het beste voor een goede harmonie binnen het nieuwe gezin is als deze worden afgestemd op elkaar. 

Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat er binnen nieuwe samengestelde gezinnen nog meer kinderen worden geboren. Voor iedereen in het gezin vraagt dit een groot aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Dus meestal is het slimmer om te kijken of er nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden over de omgangsregelingen, zodat het beter afgestemd is op elkaar. Dit geeft veel meer rust en voorkomt chaos en stress. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kunnen jullie samen online nieuwe afspraken vastleggen in een nieuw ouderschapsplan. Door dit online te regelen, scheelt je dat veel geld en tijd.

Stiefouderschap

Onderdeel van een samengesteld gezin is het stiefouderschap. Deze stiefvader of stiefmoeder zal zich ook, logischerwijs, met de opvoeding van de stiefkinderen gaan bemoeien Dit kan soms tot wrijving en discussie leiden met de ex-partner. Maak daarom samen goede afspraken over de opvoeding en trek één lijn.  Dat is voor de ouders prettig en geeft de kinderen ook meer zekerheid en veiligheid.

Nieuwe financiële situatie: hoe zit dat met de alimentatie?

Bij een nieuw samengesteld gezin krijg je ook te maken een nieuwe financiële situatie. Ga je samenwonen of trouwen? Dan kan dit invloed hebben op de alimentatie. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt de nieuwe partner automatisch stiefouder van de kinderen (zowel thuiswonend als uitwonend). Als stiefouder ben je net als ouder, verplicht in het onderhoud van de kinderen te voorzien. Besluiten jullie een samengesteld gezin te vormen, dan is het verstandig de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen.

Zit je met een juridische vraag over bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met de juridische aspecten van een nieuw samengesteld probleem? Of heb je een ander ingewikkeld juridisch probleem? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.