Menu

Ervaringsdeskundige schreef roman over ouderverstoting en geeft boeken weg

32 reacties
ouderverstoting

Juni 2014. Maike, mijn oudste dochter (16) doet het niet goed op school. Als blijkt dat zij belangrijke toetsen verzwijgt, begrijp ik haar niet. Ongekend boos fietst ze naar haar moeder. Anderhalf uur later staat de politie voor de deur om mijn andere dochter op te halen. Adyna (14) had haar tas al klaar staan! Daarmee begint een verschrikkelijk drama. Mijn partner en ik wisten niet dat moeder en haar nieuwe vriend de kinderen manipuleerden. Ik werd een vader waar je als kind bang voor moet zijn: ‘bij hem willen jullie niet meer wonen’.

Op verzoek van mijn huisarts hield ik een logboek bij. Zij wist meer dan ik.

Begin 2015 lukte het de Raad voor de Kinderbescherming de getraumatiseerde zussen in een pleeggezin te krijgen. Mijn ex voelde zich verraden en verbrak het contact met de dochters. Pas in september sprak ik weer mijn kinderen. Met Maike kwam het goed. Helaas plaatste een voogd van Jeugdzorg Adyna toen in het gezin van de hartsvriendin van mijn ex. Pats. Einde contact. Daar zorgde pleegmoeder wel voor. Het viel zelfs Jeugdzorg op.

Oktober 2015 begon ik te schrijven, met een professionele schrijfster als coach. Samen met mijn partner hebben we eindeloos aan teksten geschaafd. Vrienden en familie lazen mee en gaven feedback. Januari 2018 verscheen Verstoten als psychologische roman. Van de lezers krijg ik mooie woorden terug. Het is goed geschreven, leest snel, het roept veel emoties op en het heeft humor! Dat is fijn om te horen. Het is ook niet zomaar een boek.

Het boek is klaar. Maar het is niet ‘einde verhaal’. Hoe nu verder?

Het is niet alleen een intiem verhaal, het is ook een reële casus. Diverse lezers hebben me gevraagd of ik het boek onder de aandacht van professionals in de jeugdzorg wil brengen. Misschien wel via het ministerie. Als casus roept het veel vragen op. Hoe kunnen we binnen de hulpverlening dit soort uitwassen voorkomen? Het zou geweldig zijn als mijn verhaal bijdraagt aan meer aandacht voor het gevaar van ouderverstoting. Daar teken ik voor!

Adyna is geen fictie. Al heet zij in werkelijkheid anders, ze bestaat echt. Zolang ze geprogrammeerd blijft, zal ze mij verstoten. Adyna is het kind van de rekening. Het tekent haar voor de rest van haar leven. En er dreigt een nieuw gevaar, want ouderverstoting is overdraagbaar. Dit had nooit mogen gebeuren!

ouderverstoting

Martin Boetselaar, Verstoten – psychologische roman, ISBN 9789463422406

Wil jij een exemplaar?

Wij mogen van Martin 2 exemplaren weggegeven aan lezers. Laat onder deze blog een bericht achter waarin je uitlegt waarom jij het boek graag zou willen ontvangen. We maken op maandag 8 oktober bekend naar wie de boeken gaan.

REACTIES

Chantal - 28 sep 2018

Het lijkt me heel fijn om te lezen hoe het allemaal in zijn werk is gegaan en hoe vader zich voelde. Ik ken mensen in mijn omgeving waar dit bij gebeurd is. Gelukkig hebben mijn ex en ik goed contact

    Martin - 3 okt 2018

    Beste Chantal, dank je wel voor jouw reactie. Het boek laat vooral de onmacht zien waar een ouder zich voor geplaatst ziet. Leuk is het niet. Het is een proces waar je niet voor hebt gekozen, en waar je niet uit kunt komen. Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Ik kan het je aanbevelen als je beter wilt invoelen hoe de mensen in jouw omgeving is vergaan...

Annette - 28 sep 2018

Zo graag het boek willen lezers en hier de fout ook gemaakt de dochters van mij hun stiefmoeder maakte mij helemaal zwart met Di gen wat ze zelf deed en heb mijn kinderen nu wel weer thuis zins oktober 2017 alles met elkaar heeft het 4 jaar geduurd voordat ze mij geloofden en de kinderen.

Annelies Deviaene - 28 sep 2018

Razend benieuwd om te lezen!

Jolanda - 28 sep 2018

Bij het lezen van de tekst hierboven kippenvel. Dus wil ik heel graag verder lezen

Svenja - 28 sep 2018

Heel nieuwsgierig naar dit boek! Zelf gescheiden toen de kinderen 4 en 1,5 waren. Na 13 jaar de kinderen voor het grootste deel alleen te hebben opgevoed, hen wel gestimuleerd te hebben (ondanks de vaak ‘frisse’ tegenzin van henzelf, en zelfs hen niet de keuze hebben gegeven niet te gaan omdat ik contact met beide ouders gewoon heel erg belangrijk vind voor hen en hun ontwikkeling) om het weekend en de helft van de vakanties naar hun vader te gaan, lijkt er nu iets aan de hand zoals beschreven in dit boek... Jongste heeft het altijd lastig gehad dat zijn vader weinig aandacht voor hem had. Hij heeft als jongen zijn aandacht en bevestiging zó hard nodig. Met zijn vader heb ik het daar heel vaak over gehad, maar het onbegrip en de vernietigende kritiek naar zoon bleef, waardoor deze het erg moeilijk had. Nu is de relatie van hun vader over en opeens is alles anders...onze zoon, snakkend naar liefde van zijn vader, is heel blij dat zijn vader nu wél tijd en liefde voor hem heeft. Daar was (en ben ik) zó ontzettend blij mee! Het zorgelijke is dat er nu zóveel negativiteit over mij als moeder gespuid wordt dat ik een beetje bang ben dat de inhoud van het boek straks ook bewaarheid wordt in mijn relatie met mijn zoon... Ik gun hen beide een fijn contact en liefde met elkaar. Maar ben bezorgd over de effecten die dit heeft op zoonlief... wat doet dit met hem op de lange termijn... (mijn verdriet over de situatie is niet onbelangrijk maar wel ondergeschikt aan het effect van deze situatie op hem) Zal zijn vader hem weer laten vallen als er een nieuwe liefde in zijn leven komt? Welk gevoel zal zoonlief overhouden aan deze periode als hij er op terug kijkt... Zoveel vragen, zoveel onzekerheid over hoe ik hier het best op kan reageren... Het boek zou mij herkenning wn ondersteuning kunnen geven.. Ik zou het boek dan ook heel graag ontvangen! 🤞🏼

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 okt 2018

    😢

    Martin - 3 okt 2018

    Dag Svenja, Lastig hoor, wat jij beschrijft. Als je kunt, probeer te blijven investeren in het contact met je ex en te benadrukken dat het voor de kinderen goed is dat ze liefde en vertrouwen van jullie allebei kunnen ontvangen. Je kunt het niet invullen voor de 'als-dan situaties', al snap ik heel goed dat jij je zorgen maakt. Je kinderen zijn nu 17 en bijna 15. En hebben ook zelf een mening waar je naar moet luisteren en met ze over in gesprek kunt gaan. groet Martin

    Svenja - 8 okt 2018

    Bedankt voor je advies Martin. Ik probeer in gesprek met hun vader te blijven. Helaas is het wel lastig als de ander niet reageert of negatief blijft, maar ik doe mijn best. De kinderen hebben zeker een eigen mening, die ze hier ook mogen spuien als ze willen. Dochter van 17 heeft het moeilijk met de uitspraken van haar vader en dat haar broertje zich zo laat beïnvloeden. Heeft dit ook aangegeven naar haar vader, maar die doet er helaas weinig mee. Ze vertelt deels aan mij hoe het eraan toe gaat, omdat ze haar verhaal kwijt moet af en toe. Maar ik zie/voel dat ze zich inhoudt omdat ze mij niet wil kwetsen met zijn uitspraken. Dat enorme loyaliteitsconflict is zo verdrietig voor haar... En ook voor mijn zoon..ik begrijp zó goed, omdat ik het gemis heb gezien al die jaren, dat hij zich laat meeslepen. Het is wat betreft het in gesprek met hem blijven, balanceren tussen niet teveel en niet te weinig te zeggen. Veel jongens van 14/15 jaar, hij in ieder geval zeker, zitten net op die leeftijd in de piek van de pubertijd, en weten zich al geen raad met zichzelf en hun eigen sociale kring. Als juist dan een van de ouders hen nog meer in de war maakt lijkt mij dat niet bevorderlijk voor de innerlijke (on)rust.. Ik blijf mijn best doen zo open en eerlijk mogelijk te blijven en hen de vrijheid te gunnen zelf een mening te vormen en hun gevoelens te uiten. Groetjes Svenja

yvonne - 28 sep 2018

Ik zou heel graag dit boek willen hebben, mijn zus heeft te maken met ouderverstoting heeft haar kinderen al een jaar niet gezien. Dit zou ik voor haar heel graag willen hebben.

Sofia - 28 sep 2018

Ik ben een van de vele verstoten ouders ik weet het nog maar een jaar al die tijd ,dacht ik dat het aan mij lag ging nog beter mijn best doen . Nu weet ik dat mijn kinderen niet anders kunnen het heeft mij heel veel energie gekost om er weer boven op te komen wat ik het ergste vind is dat er nog een groot taboe op rust ik zou het boek graag willen ontvangen en willen weten of er lot genoten groepen zijn

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 okt 2018

    😢

    Martin - 3 okt 2018

    Beste Annette, Dat moet heel moeilijk voor jouw zijn geweest. Dapper dat je dat zo hebt opgeschreven n.a.v. mijn blog! Dank je wel. Wees blij met wat je hebt bereikt. En koester het geluk met je kinderen samen. Martin

    Martin - 3 okt 2018

    Dag Sofia, Helaas gebeurt het te vaak. Kinderen hebben een loyaliteitsband met beide ouders. Ook met jou. Beide ouders zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Heel veel sterkte, Martin.

Frances - 1 okt 2018

Kippevel ! Helaas ben ik ervaringsdeskundige en heb ik nagenoeg hetzelfde meegemaakt. ook op Nieuwe Stap blog ik over dit fenomeen(ouderverstoting/oudervervreemding/ouderonthechting) wat een ware epidemie aan het worden is. Jouw boek lees ik graag. Als is het maar om een stukje (h)erkenning. Sterkte !

    Martin - 3 okt 2018

    Hoi Frances, Ik weet het. Dank zij jou heb ik deze blog geplaatst! Dank daarvoor. Sterkte, jij dus ook! Hartelijke groet, Martin.

Anky Du Moulin - 2 okt 2018

Beste Graag kom ik in aanmerking voor dit mooie boek.ik ben ook in aanmerking met onderwerp gekomen.helaas. In afwachting met vr.groet.matgje

Sanne - 2 okt 2018

Ik zou het boek ontzettend graag willen lezen ( en als ik het niet win, zal ik het kopen ;) ) Hier privé te maken gehad met ouderverstoting, mijn partner mocht destijds zijn kind niet meer zien van zijn ex. Zij wilde op die manier afdwingen dat hij niet van haar zou scheiden. In de daarop volgende jaren heeft hij hard voor zijn kind gevochten, met natuurlijk de nodige rechtszaken. Dit is slopend voor iedereen. Het kind lijdt eronder, de nieuwe relatie komt ook onder druk te staan en zelfs voor de partner die dit leed veroorzaakt heeft, moet het moeilijk zijn. Hier is het uiteindelijk geresulteerd in het feit dat kind inmiddels alweer jaren bij ons woont en een omgangsregeling met moeder heeft. Doordat ik privé in deze situatie zat en dacht dat ik door de ervaring die ik hiermee had, misschien ook wat kon toevoegen voor andere ouders, ben ik aan het werk gegaan als gezinscoach. Voor mij dus 2 redenen om dit boek graag te willen winnen :)

    Martin - 3 okt 2018

    Dag Sanne, Wat fijn dat je jezelf hiervoor kunt inzetten! Dit vind ik echt bijzonder! Kippenvel, nu ik!!! En dankbaarheid. Heel veel succes! En ja, dit boek zou jouw contacten kunnen helpen voor meer begrip. Hartelijke groet, Martin

Caroline - 2 okt 2018

En wat andersom ik sta er nu 20 maanden alleen voor met 5 kinderen, hij is op Tinder gegaan en had er nu 1 zonder kinderen en hoe hard we ook smeekten hij wilde gewoon niet na half 5 's avonds mochten de kinderen niet meer bellen naar hem want dan is ze thuis van haar werk en ik begin op te geven hij maakt mij uit voor kutwijf omdat ik hemel en aarde beweeg om hem naar zijn kinderen te laten omkijken, nu is zijn relatie met haar gedaan omdat hij haar ook bedroog en als we dan dachten dat hij nu eindelijk meer aandacht voor zijn kinderen zou hebben hadden we het mis, nu is het drinken en uitgaan en dan tijdens het uitgaan zoveel drinken dat je je afspraak die je met je kinderen de dag erna gemaakt hebt gewoon vergeet en dan kwaad worden op mij en mij gaan afdreigen omdat ze niet meer mee willen. Ik heb hen al elke keer (de 1 keer per maand dat hij komt) gedwongen dat is emotioneel zo slopend dat ik begin op te geven

Diny - 2 okt 2018

Het boek zou een mooie aanvulling zijn op vandaag. Vandaag de training ouderonthechting gevolgd van Heleen Koppejan. Mooie inzichten opgedaan. Waardevolle toevoeging op mijn werk als mediator / coach

Chris - 3 okt 2018

Beste Ik ben zelf een kind van gescheiden ouders en werd zwaar gemanipuleerd om afstand te doen van mijn vader. Ondertussen ben ik ook gescheiden en moet, spijtig, genoeg hetzelfde meemaken met mijn kinderen. Ik ben benieuwd hoe u dit ervaren hebt. Groetjes

    Martin - 3 okt 2018

    Dag Chris, Wat jij schrijft lijkt heel erg op mijn situatie. Maar dan als kind-ervaringsdeskundige. Ik denk dat juist mensen als jij goede input kunnen geven. Hartelijke groet, Martin

Tam - 3 okt 2018

Graag.. mijn vriend is door zijn kinderen verstoten, hij heeft het er heel moeilijk mee en uit zicht niet makkelijk. Dit boek kan een opening zijn om er over te praten!

Simone - 3 okt 2018

Zou het boek ook graag willen lezen. Ik heb helaas als moeder ervaring met ouderverstoting. Jeugdzorg werkte hier volledig aan mee.

Jessica - 3 okt 2018

Hallo, Ik ben zeer benieuwd naar uw boek en zou het dus graag lezen. Ik ben ook gescheiden maar dit gelukkig niet meegemaakt. Alle 2 gelukkig altijd (vrij) goed overeen gekomen.

Sharon - 4 okt 2018

Ik zou graag het boek willen lezen omdat ik zelf werk met veel jongeren uit gebroken gezinnen en met ouders die willen gaan scheiden. Ik denk dat dit een goede toevoeging kan zijn op mijn werkwijze en in de hulp die ik kan bieden aan de jongeren en hun ouders.

marcel - 4 okt 2018

ik wil heel graag een exemplaar ik als vader staan er helemaal alleen voor de inmiddels volwassen kinderen en me klein kind willen me nooit meer zien mijn ex grijpt alles aan om me te pakken om mijn meiden nooit meer te zien laatst ook weer te maken gehad met haa m kaag: Bij deze wil ik graag reageren op de brief die u mijn heeft gestuurd In mijn ogen heb ik niks verkeerd gedaan ik heb er niet opgezocht wil ook echt geen contact met deze vrouw Zij heeft me al genoeg pijn gedaan maar ja weer een mes in je rug komt hard aan maar wie heeft gezegd dat het leven geen pijn geeft Ja natuurlijk mis ik mijn dochters er staan echt veel mensen achter me die weten dat ik altijd klaar en gezorgd voor ze heeft Dat ik ziek werd was het een zware tijd voor mijn maar ook voor me dochters dat weet ik maar dat ziek worden had ik toch niet zelf in de hand dit overkomt je Ik heb dingen echt uit wanhoop gedaan in eens alles kwijt mijn ex liet me achter met een IBS ik kon geen kant op was alles kwijt huis kinderen me hond alles was me afgepakt Ja heb meerdere pogingen gedaan om uit het leven te stappen heb op de ic gelegen in het ziekenhuis misschien was het wel beter geweest als ik op de IC de dood heeft toegetreden (want zelf lig je toch in coma) Maar heb toch door gezet met verder te leven omdat me familie achter me staat en me familie wilde ik echt niet meer pijn doen Zelfs me schoon zuster ging mee naar de rechtbank om me te steunen ze was echt heel boos op deze rechter toevallig was dat een vrouw ik kwam alleen te spraken wat ik niet allemaal gedaan had en kreeg zoveel verwijten naar me toe geslingerd wat ik allemaal fout had gedaan het was echt ik die als enige de boeman was. De officier had nog compassie voor me dat gevoel had ik bij haar wel ze gaf me een straf maar die straf was volgens de rechter niet genoeg dus verdubbelde ze die Ben ik dan zo slecht zeg u het maar waarom moest die straf omhoog volgens de rechter omhoog nee dit mens c.q. rechter snapt misschien niet wat het doet met een vader als je kinderen je niet meer willen zien Ik hoop dat u als advocaat als u kinderen heeft dit niet hoeft mee te maken dat je kinderen je nooit meer willen zien En tevens vraag ik u als u dat wilt zich alsjeblieft iets wil verdiepen in het Pas syndroom of te wel vader verstoting ik zie zoveel herkenbare punten die kloppen gewoon tegen over me Ex en daar wil ik me handen voor in het vuur steken Maar ja ik ben echt niet de enige vader die dit heeft mee gemaakt meestal is de man de schuldige in de echtscheiding en me dochters hebben partij gekozen voor me ex Ik zal echt niet weten of u hier op reageer hoeft niet perse hoor ik red me wel en ik ben echt geen slecht mens tevens deed het me goed dit naar u te schrijven. Met vriendelijke groet Marcel Kaag Een verstoten vader

Natascha - 4 okt 2018

Hoi Ik lees praktisch nooit,alleen de dingen waar ik of mijn kinderen mee te maken krijgen.dan wil ik daar alles over weten. Ook dit lijkt me erg interessant. Onze scheiding moet nog beginnen,maar ben zogezegd huis uitgezet door veilig thuis. Heb nu al 4 maanden mijn kids niet gezien,of gehoord,en weet helemaal niks van ze.mede omdat veilig thuis alleen conclusies trekt uit telefoontjes van mijn ex en ex schoonzus,zonder onderzoek te doen. Dus als een van jullie lezers zou zeggen,dat ik een junk ben,dan is dat zo! Heb binnenkort natuurlijk een gesprek met de manager,want wat mij en mijn kinderen overkomt,overkomt ook andere gezinnen,en dat mag niet gebeuren! Heb slaande ruzie met mijn ex gehad,en ik ben aangehouden wegens mishandeling,knap hè. Dus je snapt wel dat ik uit hun leven ben,omdat ik daar niet meer woon,geen contact meer met buurtbewoners of zogenaamde vrienden heb. Mijn jongste zoon heeft ineens een nieuw telefoonnummer,die hij. Volgens vader niet aan mij wil geven. Ook willen mijn 3 kids mij niét zien zegt hij. Ik kan wel naar hun school gaan,maar daar schiet ik niks mee op,wil ze niet gaan stalken. Het is ook maar net hoe vader,mijn kids dingen verteld. Ook mag ik de post niet op komen halen,of een bloesje maken van mijn jongste. Als ik om foto's vraag,krijg ik geen reactie. Ik weet niks van ze, Dus daarom lijkt dit boek mij een grote aanwinst

Jeanet van Putten - 5 okt 2018

Ik zou het graag willen lezen om mijn partner te kunnen helpen. Hij zit er compleet doorheen is machteloos en word er fysiek ziek door. Zijn zonen 18 en 23 nu worden al jaren door hun moeder beïnvloed op zo’n manier dat ze hem niet meer of maar sporadisch zien ( dit alleen als ze door mama worden gestuurd om iets te regelen of te checken) Daar na is get radio stilte en worden telefoontjes en appjes genegeerd. We zien het verdriet en gemis in de ogen van zijn zonen maar ze kunnen niet tegen hun moeder op

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 8 okt 2018

@Svenja, er komt een exemplaar van het boek naar je toe! Wil je ons een mailtje sturen met je adres info@nieuwestap.nl? Alle anderen dank voor jullie reacties. Wat een verdriet neemt ouderverstoting met zich mee! Heel veel sterkte voor iedereen die er mee te maken heeft. Wij zullen er zeker aandacht aan blijven besteden.

    Svenja - 8 okt 2018

    Oooooh wat super! Ben ik heel blij mee! Ik ga jullie mailen. Heel erg bedankt! Groetjes Svenja

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


drie × = 21

Vlog

We kregen de vraag: Waarom verdwijnen liefde en respect uit je relatie? Deze vraag is natuurlijk heel moeilijk te beantwoorden maar Roos Boer heeft een heel mLees verder > scheiding liefde en respect
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.