Menu

Debbie Versluis, vergevingscoach The Guilt Academy

The guilt academy

Waar twee kijven, hebben twee schuld

Onze maatschappij is helaas doorspekt met schuldgezegdes en -spreekwoorden. Wanneer je je na de scheiding niet over het gedeelte ‘schuld’ aan jouw kant kunt zetten, sluipt er schuldgevoel in je leven. Het leven na de breuk is dan niet wat je voor ogen had, omdat je vast zit in verwijten en oordeel. Als Vergevingscoach help ik vrouwen die na het einde van hun relatie schuldgevoel zijn gaan ontwikkelen tegenover hun ex-partner, kinderen of omgeving. 

Jezelf vergeven lijkt misschien een onmogelijke opdracht of erger nog, je denkt dat je je schuldgevoel verdient. Maar deze ‘straf’ is een zware en ongezonde ballast.

Herken je je hierin?

De scheiding is een zware periode met veel strijd geweest. Het verdriet bij jouw partner was groot en de boosheid uitte zich in een storm aan verwijten en veroordelingen. Alles wat geregeld moest worden werd door de emoties een gevecht. Inmiddels zijn de praktische zaken geregeld en jij probeert jouw leven weer op te pakken en positief door te gaan. Maar je merkt dat dat nog niet meevalt.

Je piekert

Je gedachten gaan nog regelmatig terug naar wat er allemaal is gezegd. Naar zijn pijn en onbegrip, de vele verwijtende reacties, jouw verdediging en de pijnlijke ruzies die daar weer uit ontstonden. In jouw hoofd lijkt het alsof je één groot slagveld aangericht hebt, want zijn beschuldigende uitspraken blijven zich maar herhalen en herhalen.

Jij bent de aanstichter

Hij heeft moeite om zich staande te houden, zorgt slecht voor zichzelf en is daardoor nauwelijks beschikbaar voor de kinderen. Je had niet verwacht dat het makkelijk zou zijn, maar zeker niet dat dít het effect op hem zou zijn. Je voelt je schuldig; ben jij hier nu echt de aanstichter van? Had je het anders aan moeten pakken? En hoe dan? Je hebt geen idee wat je kunt doen om iets aan zijn pijnlijke situatie te veranderen en probeert het van je af te zetten.

Je hebt een gebroken hart

De kinderen komen bedrukt thuis van een dag bij hun vader. Je weet dat de relatie echt niet verder kon, maar je hart breekt ze zo te zien. Je voelt je zó schuldig dat zij hier de dupe van zijn. Het liefste wil je hun verdriet compenseren, ze laten voelen dat ze jou niet kwijt zijn en dat hun vader onderweg is naar herstel. Maar je hebt geen idee hoe lang dat nog gaat duren en of jij wel het gemis van hun vader op kunt vangen.

Je bent onzeker

Je merkt dat de kritiek die je vanuit verschillende hoeken kreeg je hard geraakt heeft. Er zijn vrienden die zijn kant hebben gekozen, er zijn mensen aan wie je merkt dat ze je nu anders begroeten dan voorheen. Feestjes waarvoor je niet meer uitgenodigd wordt omdat jouw ex-partner al komt, schoonfamilie waarbij je niet meer welkom bent. Het doet je zeer en maakt je onzeker over wie er nog zonder veroordeling naar je kijkt.

Je voelt je somber

Dit is niet wat je bedacht had. Je dacht dat wanneer de nare periode van de scheiding eenmaal achter de rug zou zijn, je je opgelucht zou voelen. Je had er zelfs naar uitgekeken, naar dat nieuwe leven. Maar de bedruktheid die je voelt, dat sombere schuldgevoel wat je steeds weer moedig van je afduwt, dat lijkt aan je vast te kleven en je de mogelijkheid op een nieuwe start te ontnemen.

Hoe zou het voor je zijn als je:

√ de piekerfabriek over het verleden onder controle hebt,

√ je bevrijd bent van het schuldgevoel,

√ je echt herstelt kunt beginnen aan jouw nieuwe leven?

Spreekt dit je aan? Kijk voor meer informatie over mijn coachprogramma Let go of Guilt op mijn website: www.theguiltacademy.nl/let-go-of-guilt/ 

Liefdevolle groet,

Debbie Versluis, Vergevingscoach

The Guilt Academy

The Guilt academy. Debbie Versluis

MEER BLOGS VAN DEZE PARTNER:




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.