Menu

Fiscale voordelen bij scheiding vóór 1 juli.

Om voor dit jaar, 2014, als alleenstaand ouder, nog in aanmerking te kunnen komen voor een aantal fiscale voordelen (de heffingskortingen) is het belangrijk dat het verzoekschrift tot echtscheiding voor 1 juli is ingediend bij de Rechtbank. Ook als je aan het begin staat van de echtscheidingsprocedure (proces) kom je hiervoor in aanmerking. Het recht op de heffingskortingen is gekoppeld aan het feit dat je minimaal een ½ jaar alleenstaand ouder moet zijn.

De voorwaarden zijn als volgt:

1 Eén van beide partners vóór 1 juli een ander (tijdelijk) woonadres moet hebben. De adreswijziging moet in de Gemeentelijke Basisadministratie bekend zijn.

2 Het verzoek tot echtscheiding zal ingediend moeten zijn vóór 1 juli 2014.

Let op 26 juni is de laatste werkdag van de Rechtbank.

Op het moment dat het verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend bij de Rechtbank hoef je samen nog geen overeenstemming te hebben over alles wat geregeld moet worden. Samen heb je dan nog ruim de tijd om de echtscheiding te regelen en het convenant of vaststellingsovereenkomst in te dienen bij de Rechtbank.

Voor samenwoners die gaan scheiden is alleen de 1ste voorwaarde van toepassing om in aanmerking te komen voor de heffingskortingen.

Welke fiscale voordelen zijn er?

Alleenstaande ouderkorting € 947,00 per jaar, onafhankelijk van het arbeidsinkomen, mits er een kind tot 18 jaar op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisadministratie is ingeschreven en je niet samenwonend bent.

Aanvullende alleenstaande ouderkorting Maximaal € 1.319,00 per jaar, afhankelijk van het arbeidsinkomen, mits er een kind tot 16 jaar op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisadministratie is ingeschreven en je niet samenwonend bent.

Inkomensafhankelijke combinatie korting Afhankelijk van het arbeidsinkomen oplopend tot maximaal € 2.133,00 per jaar, mits er een kind tot 12 jaar op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisadministratie is ingeschreven en je niet samenwonend of de minstverdienende partner bent.

Het voordeel per jaar per ouder en kan dus per ouder oplopen tot  tot € 4.400,00, dat is € 366,00 per maand.

Settlement

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.